Przejdź do treści

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Jak kupować mleko? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Świeże czy UHT? W kartonie czy w butelce? Tłuste czy chude? Czyli na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić dobre mleko.

Mleko – jakie wybrać?

Mleko prosto od krowy to luksus naszych dziadków i ewentualnie prowadzących ekologiczne gospodarstwo rolne. Zaganiani w mieście jesteśmy skazani na to, co znajdziemy na sklepowych półkach. A niestety czasem bywa tak, że to, co producent nazwał mlekiem, ma z nim niewiele wspólnego.

Tłuszcz

Najpierw pod lupę bierzemy tłuszcz. Najbardziej tłuste jest oczywiście mleko prosto od krowy, ale to też zależy od rasy krów. Zawartość tłuszczu waha się tu między 4 a 5 proc. Każde inne, zamknięte w butelce czy kartonie, będzie chudsze. Najbardziej tłuste dostępne w sklepie to mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc., a najchudsze to mleko całkowicie odtłuszczone, czyli 0 proc. tłuszczu.

Niektórzy tego ostatniego nie chcą nazywać mlekiem. Jest w tym trochę racji, bo odtłuszczone mleko jest pozbawione rozpuszczalnych w tłuszczach witamin: A, D, E i K. Oprócz tłuszczu takie mleko pozbawione jest również innych wartości odżywczych i składników mineralnych, np. wapnia. Dlatego nie poleca się podawać odtłuszczonego mleka dzieciom.

Mleko UHT

Mleko odtłuszczone zwykle jest mlekiem typu UHT w kartonowym opakowaniu. Jednak UHT to może być także mleko 2 proc. albo nawet 3,2 proc. Co to oznacza skrót UHT? To z angielskiego Ultra High Temperature – czyli mleko jest sterylizowane w bardzo wysokiej temperaturze (135 stopni Celsjusza).

Dzięki temu może być przechowywane w zamkniętym kartonowym opakowaniu nawet kilka miesięcy. Minusem zaś jest to, że mleko UHT w procesie sterylizacji pozbawiane jest nie tylko bakterii i drobnoustrojów, ale także witamin i minerałów. Ma również inny zapach i smak niż świeże mleko.

Po otwarciu można go nie gotować. Jednak takie mleko bardzo szybko robi się kwaśne i wówczas nie nadaje się absolutnie do spożycia. Powinno się je zużyć w ciągu doby, maksymalnie w ciągu 48 godzin, ale na drugi dzień warto przed spożyciem powąchać. Jeśli zapach się zmienił, to oznacza, że mleko już skwaśniało.

Etykieta na produkcie / istock

Mleko świeże

Inną metodą produkcji mleka jest pasteryzacja. Mleko jest podgrzewane przez kilkanaście sekund w temperaturze 90 stopni Celsjusza. W ten sposób zabijane są bakterie. Mleko zwykle jest butelkowane i ma krótszy niż UHT termin przydatności do spożycia – do dwóch tygodni. Należy je również najpierw zagotować. W sklepach nazywane jest mlekiem świeżym, ze względu właśnie na krótki okres przydatności do spożycia.

Najbardziej zbliżone do mleka prosto od krowy jest mleko mikrofiltrowane, a następnie pasteryzowane w nieco niższej temperaturze. Dzięki temu zachowuje ono więcej składników odżywczych od pozostałych, które znajdziemy na sklepowych półkach. Najpierw w procesie mikrofiltracji z mleka eliminuje się większość bakterii.

Potem następuje pasteryzacja, która trwa kilkanaście sekund w temperaturze 72 stopni Celsjusza (tzw. pasteryzacja łagodna). W ten sposób mleko zachowuje swój smak i zapach, a także większość witamin i składników odżywczych. To mleko też ma krótki termin przydatności do spożycia – najczęściej ok. 10 dni.

Czy zatem najlepsze mleko to tłuste i świeże? Zależy dla kogo. Dla dzieci najzdrowsze jest mleko pełnotłuste. Dorośli, zwłaszcza dbający o linię, mogą wybrać mleko chude czy odtłuszczone. Nikomu nie polecamy mleka smakowego. Jego długi termin przydatności do spożycia to wskazówka, że zostało pozbawione witamin i składników odżywczych, a zamiast nich znajdziemy w nim cukier i barwniki.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Napoje gazowane mogą uzależniać. Jakie są objawy?

Mleko, czyli napój do zadań specjalnych. Co o nim wiesz?

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Orzechy są zdrowe, ale je też możesz przedawkować. Co ci grozi?

Chcesz schudnąć? Te produkty musisz definitywnie odstawić

Zmieniłaś dietę, bo chcesz schudnąć? Te objawy mogą świadczyć o tym, że coś poszło nie tak

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Tych produktów lepiej unikaj. Na bank sprawią, że przytyjesz

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

domowe mleko ryżowe w szkalnce

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Ocet balsamiczny - cena, właściwości i zastosowanie

Ocet balsamiczny – cena, właściwości i zastosowanie

Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne

Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Otyłość / rawpixel

Prawie połowa Polaków nie wie, ile powinna ważyć. Porozmawiajmy szczerze o otyłości

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

5 największych kuchennych mitów