Tych produktów lepiej unikaj. Na bank sprawią, że przytyjesz
Wiele produktów, które mogą wydawać się nieszkodliwe, negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Mogą zaburzać pracę metabolizmu, prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych, wpływać na rozwój nowotworów. Wzrost wagi dla wielu osób nie jest problemem, jednak może prowadzić do otyłości, która ma już dosyć poważne skutki. Których produktów lepiej unikać, aby nie przytyć?
Przetworzone mięso
Parówki, wędliny i spółka. Przetworzone mięso nie tylko sprawi, że zyskamy dodatkowe kilogramy. Nadmierne spożycie może prowadzić się do wystąpienia wielu chorób, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie.
Napoje gazowane bez cukru
Sięgasz po napoje, które nie są słodzone cukrem, bo wydają ci się zdrowsze? Niestety, prawda jest inna. Jeśli wybierasz gazowane napoje, które nie mają w składzie cukru, a jedynie brzmiące niewinnie „substancje słodzące”, możesz wyrządzić sobie jeszcze więcej krzywdy. Za tym określeniem często kryją się słodziki takie jak aspartam, oznaczany na etykietach jako E951. Jest wprawdzie niskokaloryczny, jednak ma toksyczny, sztuczny skład i może powodować spadek dobrego nastroju, bóle głowy, a czasem nawet zatrucie.
Do innych znanych i z pozoru naturalnych słodzików zaliczają się również syrop z agawy, syrop ryżowy, syrop jęczmienny lub słodowy z orkiszu. Są one bardzo przetworzone i źle trawione przez nasz organizm, a spożywane w nadmiarze mogą przyczyniać się do nadwagi. Nadmierne spożywanie słodzików może prowadzić także do cukrzycy typu 2 czy chorób naczyniowo-sercowych.
Chipsy
Większość z nas wie, że chipsy ziemniaczane nie należą do najzdrowszych przekąsek. Jednak to właśnie one, spośród innych „grzesznych” produktów, jak fast foody czy napoje gazowane, najbardziej wpływają na przyrost wagi. W końcu tak trudno się od nich oderwać, a paczka kończy się zdecydowanie za szybko.
Frytki
Nie tylko w formie chipsów ziemniaki mogą sprawić, że przybierzemy na wadze. Frytki pochłaniają tłuszcz, w którym są smażone, przez co są niezwykle kaloryczne. Niezdrowy jest sam proces smażenia, ponieważ w jego trakcie uwalnia się kancerogenny związek chemiczny zwany akryloamidem. Zamiast na głębokim tłuszczu, spróbuj przygotować frytki w piekarniku. Sprawdzą się do tego także inne warzywa, nie musisz sięgać jedynie po ziemniaki.
Alkohol
Okazyjne wypicie kieliszka wina czy jednego piwa nie sprawi, że przytyjemy. Jednak jeśli będziemy robić to regularnie, prawdopodobieństwo zyskania dodatkowych kilogramów wzrośnie. To nie tylko dlatego, że alkohol jest źródłem pustych kalorii. Gdy pijemy, więcej podjadamy. Powinniśmy zwracać uwagę na to, ile (i co) jemy, gdy sięgamy po alkohol. Warto także – między kolejnymi porcjami alkoholu – popijać wodę. Dobrym pomysłem jest także odstawienie słodkich koktajli.
Białe pieczywo
Jeżeli pracujesz nad tym, aby stracić na wadze, szczególnie w okolicach brzucha, powinnaś unikać jedzenia białego pieczywa. Badania pokazują, że spożywanie rafinowanych węglowodanów sprzyja przyrostowi wagi. Dodatkowo białe pieczywo zawiera w sobie dużą ilość soli, sprawiając, że będziemy nieustannie spuchnięte, przez zwiększoną masę wody w organizmie.
Źródło: EatThis
Polecamy
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Robert Kudelski: „Oczekuje się od nas, osób z otyłością, większej dyscypliny. Jakby ta dyscyplina miała załatwić sprawę”
Ozempic i Wegovy pomocne w walce z uzależnieniami? Zaskakujący efekt uboczny leków na odchudzanie
Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?
się ten artykuł?