Przejdź do treści

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć? Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Specjaliści od pewnego czasu alarmują – witamina D3 jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiednia suplementacja jest istotna – szczególnie w naszym położeniu geograficznym, gdzie nie możemy cieszyć się zbyt dużą dawką słońca. Nawet w okresie letnim pogoda potrafi nas zaskoczyć. Warto zaznaczyć, że braki witaminy D3 mają poważne konsekwencje dla naszego organizmu. Jej niedobór może potęgować stany lękowe, depresję, zaburzać funkcjonowanie mięśni i stawów. Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy D3? Poniżej mała ściąga.

Ryby – sięgnij po witalność i energię

Grecja. Kuchnia śródziemnomorska. Mieszkańcy państw, gdzie cały czas świeci słońce, a życie związane jest w dużej mierze z rybną kuchnią, tryskają energią. Pierwszym, podstawowym produktem zawierającym witaminę D3 są właśnie ryby. Łosoś to nie tylko bogactwo smaku i aromatu. Jest także doskonałym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D. W ostatnich latach wraca do łask, a internet aż huczy od przepisów z łososiem w roli głównej. Warto po nie sięgnąć. Łosoś na surowo, z patelni, pieczony? Wybór należy do ciebie, sięgaj jednak po łososia ze sprawdzonych źródeł.

Kolejną rybną “perełką” dla poszukiwaczy witaminy D jest pstrąg tęczowy. W jego składzie znajduje się niemal 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Możemy też spróbować tuńczyka w puszce – to nie tylko źródło „witaminy słońca”, ale i białka. Tuńczyk jest idealnym dodatkiem do pysznych sałatek. Pamiętaj jednak, aby tego z puszki nie jeść go zbyt często.

Sardynki to ryby, o których wiele osób zapomniało. A warto na nie spojrzeć łaskawym okiem. To przysmak, który zapewni równowagę witaminową twojemu organizmowi. Sardynki to nie tylko te z puszki. Możesz je grillować, przygotować na ich bazie sos do makaronu. Znajdź przepis, który cię zainteresuje i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Grzyby – jesienna dawka witaminy D

Warto sięgnąć po grzyby – szczególnie jesienią, kiedy za oknem chlapa i pogoda, która nie zachęca do wyciągania nosa spod kołdry. Shiitake, portobello, smardze, kurki czy pieczarki – to spora zawartość witamin D czy B, a także niezbędnego dla dobrego funkcjonowania organizmu potasu. Dobrze jest zwrócić uwagę również na gatunki grzybów wystawionych na działanie promieni ultrafioletowych. To podwójna dawka witaminy D.

Jajka od szczęśliwych kurek

Jak jajka to tylko w całości. To bomba witaminowa, zawierająca aminokwasy i witaminę D (znajdziesz ją w żółtku). Wybieraj oczywiście jajka od szczęśliwych kur, najlepiej ze znanego, sprawdzonego, źródła. Dwa jajka w codziennym jadłospisie dostarczą twojemu organizmowi niezbędnych składników.

Ser szwajcarski i trio idealne

Ser szwajcarski to bogactwo witaminy D, K i wapnia. Niezbędny produkt dla każdego, kto chce cieszyć się zdrowymi kośćmi. Ser szwajcarski można łatwo rozdrobnić i posypać nim sałatkę lub warzywa.

Olej z wątroby dorsza – solidna dawka witaminy D

Olej z wątroby dorsza jest jednym z głównych źródeł witaminy D. Znajdziemy w nim także witaminę A i przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3. Niestety jego sporą wadą jest smak. Jeśli nie możesz go zaakceptować, możesz kupić olej w postaci kapsułek.

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

Gdzie jeszcze obecna jest witamina D?

Dużą wartość witaminy D możemy znaleźć chociażby w mleku i jogurtach. Niestety, tutaj blokadą może być nietolerancja laktozy. Dlatego też osoby mające problemy z tym cukrem powinny włączać w codzienny jadłospis opisane powyżej produkty lub sięgać po suplementy, które zawierają witaminę D (jak preparaty witaminowe czy tran).

Witamina D w suplementach WIMIN

Witaminę D, a także witaminy C i B6 znajdziesz w zestawie suplementów dla kobiet Wimin. Poza tymi składnikami zwierają one magnez, czosnek, cynk i przeciwutleniacze. Tabletki zamknięte w dziennych saszetkach ułatwiają regularne przyjmowanie.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać