Przejdź do treści

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć? Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Specjaliści od pewnego czasu alarmują – witamina D3 jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiednia suplementacja jest istotna – szczególnie w naszym położeniu geograficznym, gdzie nie możemy cieszyć się zbyt dużą dawką słońca. Nawet w okresie letnim pogoda potrafi nas zaskoczyć. Warto zaznaczyć, że braki witaminy D3 mają poważne konsekwencje dla naszego organizmu. Jej niedobór może potęgować stany lękowe, depresję, zaburzać funkcjonowanie mięśni i stawów. Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy D3? Poniżej mała ściąga.

Ryby – sięgnij po witalność i energię

Grecja. Kuchnia śródziemnomorska. Mieszkańcy państw, gdzie cały czas świeci słońce, a życie związane jest w dużej mierze z rybną kuchnią, tryskają energią. Pierwszym, podstawowym produktem zawierającym witaminę D3 są właśnie ryby. Łosoś to nie tylko bogactwo smaku i aromatu. Jest także doskonałym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D. W ostatnich latach wraca do łask, a internet aż huczy od przepisów z łososiem w roli głównej. Warto po nie sięgnąć. Łosoś na surowo, z patelni, pieczony? Wybór należy do ciebie, sięgaj jednak po łososia ze sprawdzonych źródeł.

Kolejną rybną “perełką” dla poszukiwaczy witaminy D jest pstrąg tęczowy. W jego składzie znajduje się niemal 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Możemy też spróbować tuńczyka w puszce – to nie tylko źródło „witaminy słońca”, ale i białka. Tuńczyk jest idealnym dodatkiem do pysznych sałatek. Pamiętaj jednak, aby tego z puszki nie jeść go zbyt często.

Sardynki to ryby, o których wiele osób zapomniało. A warto na nie spojrzeć łaskawym okiem. To przysmak, który zapewni równowagę witaminową twojemu organizmowi. Sardynki to nie tylko te z puszki. Możesz je grillować, przygotować na ich bazie sos do makaronu. Znajdź przepis, który cię zainteresuje i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Grzyby – jesienna dawka witaminy D

Warto sięgnąć po grzyby – szczególnie jesienią, kiedy za oknem chlapa i pogoda, która nie zachęca do wyciągania nosa spod kołdry. Shiitake, portobello, smardze, kurki czy pieczarki – to spora zawartość witamin D czy B, a także niezbędnego dla dobrego funkcjonowania organizmu potasu. Dobrze jest zwrócić uwagę również na gatunki grzybów wystawionych na działanie promieni ultrafioletowych. To podwójna dawka witaminy D.

Jajka od szczęśliwych kurek

Jak jajka to tylko w całości. To bomba witaminowa, zawierająca aminokwasy i witaminę D (znajdziesz ją w żółtku). Wybieraj oczywiście jajka od szczęśliwych kur, najlepiej ze znanego, sprawdzonego, źródła. Dwa jajka w codziennym jadłospisie dostarczą twojemu organizmowi niezbędnych składników.

Ser szwajcarski i trio idealne

Ser szwajcarski to bogactwo witaminy D, K i wapnia. Niezbędny produkt dla każdego, kto chce cieszyć się zdrowymi kośćmi. Ser szwajcarski można łatwo rozdrobnić i posypać nim sałatkę lub warzywa.

Olej z wątroby dorsza – solidna dawka witaminy D

Olej z wątroby dorsza jest jednym z głównych źródeł witaminy D. Znajdziemy w nim także witaminę A i przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3. Niestety jego sporą wadą jest smak. Jeśli nie możesz go zaakceptować, możesz kupić olej w postaci kapsułek.

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

Gdzie jeszcze obecna jest witamina D?

Dużą wartość witaminy D możemy znaleźć chociażby w mleku i jogurtach. Niestety, tutaj blokadą może być nietolerancja laktozy. Dlatego też osoby mające problemy z tym cukrem powinny włączać w codzienny jadłospis opisane powyżej produkty lub sięgać po suplementy, które zawierają witaminę D (jak preparaty witaminowe czy tran).

Witamina D w suplementach WIMIN

Witaminę D, a także witaminy C i B6 znajdziesz w zestawie suplementów dla kobiet Wimin. Poza tymi składnikami zwierają one magnez, czosnek, cynk i przeciwutleniacze. Tabletki zamknięte w dziennych saszetkach ułatwiają regularne przyjmowanie.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Burak – legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety?

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Insulinooporność a wsparcie suplementacyjne. Farmaceutka wyjaśnia, co warto łykać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?