Przejdź do treści

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna
Orkiszowa baba drożdżowa - bez lukru i nadmiaru masła. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W tym czasie na niejednym stole pojawi się wielkanocna baba. Ogromna, pulchna, ciężka od nadmiaru masła, a do tego obficie ociekająca lukrem… Otóż wielkanocna baba wcale taka być nie musi, a nawet nie powinna! Nasza jest lekka, ma wyjątkowo zdrowe dodatki, a upiec może ją każdy.

O tym, czy baba „milion kalorii” na wiosennym wielkanocnym stole znaleźć się powinna, trudno dyskutować, bo to jak rozprawianie o wyższości Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia. Osobiście jestem zdania, że kilka tradycyjnych pozycji w świątecznym menu nie zawadzi. Ale też z przyjemnością trochę je odchudzę, nadam lekkiego twista i pokieruję na nieco zdrowsze tory.

wielkanocne jedzenie

Z drożdżową babą jest całkiem łatwo. Wystarczy kilka prostych zabiegów, a zyska na tym (a w każdym razie nie straci) nasza figura i samopoczucie.  Po pierwsze, tnę tłuszcze i cukry, ile się tylko da! Po drugie, zwykłą jasną mąkę pszenną zastępuję jej zdrowszą orkiszową kuzynką, nie żałując przy tym sporej garści z grubszego przemiału. Po takim zabiegu wypiek wchodzi na wyższy stopień wtajemniczenia, zabierając nas w świat bardziej wytrawnego, orzechowego smaku.

Finalnie rezygnuję też z topienia baby w lukrze, na rzecz dużo skromniejszej polewy z czekolady – koniecznie gorzkiej. Więc jak? Wchodzicie w to razem ze mną?

Orkiszowa baba drożdżowa

alt=”” width=”510″ height=”764″ />

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Orkiszowa baba drożdżowa:

– 175 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
– 175 g mąki orkiszowej chlebowej (typ 1100)
– ok. 200 ml mleka (lub mleka owsianego)
– 15 g drożdży świeżych
– 75 g masła (lub dobrej jakości roślinnego oleju tłoczonego na zimno)
– 75 g cukru trzcinowego jasnego
– 2 jaja
– otarta skórka z niewoskowanej pomarańczy
– 25 g owoców goji
– 25 g rodzynek

Orkiszowa baba drożdżowa – polewa:

– 50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
– 60 ml śmietanki 30% (lub mleczka kokosowego)

Orkiszowa baba drożdżowa – przygotowanie:

Przygotuj zaczyn: wymieszaj 50 ml letniego mleka, drożdże i 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej (mleko i mąkę odmierz z ogólnej puli składników). Odstaw na mniej więcej 20 min do podwojenia objętości. W międzyczasie rozpuść masło i ostudź. Jajka utrzyj z cukrem trzcinowym na puch.

Pascha kokosowo-miodowa

Przesiej obie mąki, dodaj podrośnięty zaczyn, skórkę otartą z pomarańczy, letnie mleko i miksturę jajeczną – wyrabiaj kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto zacznie odchodzić od dłoni (lub haka robota). Teraz wlej masło (lub olej) i wyrabiaj ponownie – tak długo, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty, a ciasto stanie się jednolite, gładkie i elastyczne (chociaż niezbyt gęste). Pod koniec zagniatania wmieszaj owoce goji i rodzynki.

Przykryj ciasto folią i pozostaw na 75‒90 min, aby rosło. Gdy podwoi objętość, odgazuj je i przełóż do wysmarowanej tłuszczem (np. masłem lub olejem) i oprószonej odrobiną mąki formy na babę. Przykryj i pozostaw na drugie rośnięcie (ok. 30 min).

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 35‒40 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.

Przygotuj polewę: kawałki gorzkiej czekolady umieść wraz ze śmietanką w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu (często mieszając), aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Polej babę czekoladą i ewentualnie udekoruj (np. owocami goji).

 


Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architektka, z zamiłowania fotografka kulinarna. Współpracuje z magazynami kulinarnymi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?