Przejdź do treści

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka
Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Zdrowa dieta powinna opierać się na białkach, ale nie wszystkie są dla zdrowia dobre – ogłosili niedawno amerykańscy i francuscy naukowcy. Codzienna porcja orzechów i nasion, w świetle badań, obniża ryzyko chorób serca. Dla odmiany białko z czerwonego mięsa nam szkodzi.

Czy białko to samo dobro?

Na co dzień słyszymy, że białko to samo dobro – w końcu potrzebują go zarówno kości i zęby, skóra i paznokcie, serce czy układ odpornościowy. A o tym, że może szkodzić? Choć brzmi dziwnie, naukowcy sugerują, że znaczny udział w chorobach sercowo-naczyniowych ma czerwone mięso. Tym razem nie chodzi jednak o zawarty w nim tłuszcz, ale… białko. Od 2002 do 2007 roku grupa badaczy z Loma Linda University School of Public Health w Kalifornii, AgroParisTech i Institut National de la Recherche Agronomique w Paryżu przyglądała się wpływowi dwóch źródeł białka (z mięsa oraz z orzechów i nasion) na ewentualne ryzyko zachorowalności na serce. Włączyli do badania ponad 80 tysięcy uczestników. Skrupulatnie przyglądali się ich jadłospisowi, a dokładniej – ilości zjadanego m.in. mięsa, orzechów, ziaren i warzyw. Potem przeanalizowano przeżycie badanych.

Niestety, naukowcy odkryli niepokojący związek między spożywaniem czerwonego mięsa a schorzeniami ze strony układu krwionośnego. Za sprawcę tego zamieszania uznali białko zawarte w mięsie.

– Chociaż tłuszcze z mięsa zapisały się już w licznych badaniach jako czynniki podnoszące ryzyko zapadalności na choroby układu krążenia, to okazuje się, że białka w nim występujące też mogą mieć na te schorzenia istotny, a w znacznej mierze pomijany wpływ – uważa dr Gary Fraser, jeden z autorów badania.

Jaki dokładnie wpływ na serce mają według naukowców białka pochodzące z mięsa? Poważny!

Regularne jedzenie białek z mięsa wiąże się z 60-procentowym wzrostem ryzyka chorób serca, podczas gdy u osób spożywających duże ilości białka z orzechów i nasion obserwuje się spadek tego ryzyka aż o 40 procent – wynika z pracy, która ukazała się w naukowym „International Journal of Epidemiology”. Co ważne, według autorów powiązanie między chorobą serca a dietą było najbardziej widoczne u młodszych osób. Naukowcy przekonują w związku z tym, że ​​wybór źródeł zdrowego białka może pomóc zapobiec możliwym we wcześniejszym wieku zgonom. Czy to oznacza, że aby cieszyć się dłuższym życiem, powinniśmy przejść na wegetarianizm i wyeliminować mięso z diety?

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

Dobre i złe białka

Na razie nie ma co wpadać w panikę. Wnioski badaczy nie są w pełni uzasadnione i wskazują konieczność dalszych badań. Faktycznie, eksperyment rzucił nowe światło na postrzeganie białka zawartego w czerwonym mięsie. Sugeruje, że nie tylko tłuszcz, ale też białko w nim występujące przyczynia się do rozwoju chorób serca. Z tego względu naukowcy pracujący nad tym badaniem zwracają uwagę, żeby zamiast mówić tylko o dobrych i złych tłuszczach, skupić też uwagę na dobrych i złych źródłach białka.

Na tym etapie pojawia się jeszcze sporo nieoczywistych stwierdzeń i brakuje kompletnych odpowiedzi na wszystkie pytania. Przede wszystkim naukowcy przestrzegają przed podziałem białek na kategorie: lepsze – roślinne i gorsze – zwierzęce. Takie zaszufladkowanie jest zbyt ogólne i błędne. To, że białka pochodzące z orzechów zmniejszają ryzyko chorób serca, nie oznacza od razu, że można wynosić wszystkie białka roślinne na piedestał. I na odwrót, gorsza reputacja czerwonego mięsa nie powinna psuć opinii innym produktom. Jak zaznacza dr Fraser, takim jak choćby ryby. Bliższe poznanie tych zagadnień wciąż jeszcze przed nami. Niezależnie od tego, eksperci podkreślają też, że w dalszym ciągu do wyjaśnienia pozostaje kwestia, które konkretnie aminokwasy zawarte w mięsie przyczyniają się do podwyższenia ryzyka zachorowalności na choroby serca. Trzeba ustalić, czy różne źródła białka wpływają na towarzyszące chorobom serca czynniki, jak: stężenie lipidów we krwi, ciśnienie tętnicze czy masę ciała. Na pełne poznanie sekretu białek musimy jeszcze poczekać.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Łuszczyca odwrócona – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami