Przejdź do treści

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka
Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Zdrowa dieta powinna opierać się na białkach, ale nie wszystkie są dla zdrowia dobre – ogłosili niedawno amerykańscy i francuscy naukowcy. Codzienna porcja orzechów i nasion, w świetle badań, obniża ryzyko chorób serca. Dla odmiany białko z czerwonego mięsa nam szkodzi.

Czy białko to samo dobro?

Na co dzień słyszymy, że białko to samo dobro – w końcu potrzebują go zarówno kości i zęby, skóra i paznokcie, serce czy układ odpornościowy. A o tym, że może szkodzić? Choć brzmi dziwnie, naukowcy sugerują, że znaczny udział w chorobach sercowo-naczyniowych ma czerwone mięso. Tym razem nie chodzi jednak o zawarty w nim tłuszcz, ale… białko. Od 2002 do 2007 roku grupa badaczy z Loma Linda University School of Public Health w Kalifornii, AgroParisTech i Institut National de la Recherche Agronomique w Paryżu przyglądała się wpływowi dwóch źródeł białka (z mięsa oraz z orzechów i nasion) na ewentualne ryzyko zachorowalności na serce. Włączyli do badania ponad 80 tysięcy uczestników. Skrupulatnie przyglądali się ich jadłospisowi, a dokładniej – ilości zjadanego m.in. mięsa, orzechów, ziaren i warzyw. Potem przeanalizowano przeżycie badanych.

Niestety, naukowcy odkryli niepokojący związek między spożywaniem czerwonego mięsa a schorzeniami ze strony układu krwionośnego. Za sprawcę tego zamieszania uznali białko zawarte w mięsie.

– Chociaż tłuszcze z mięsa zapisały się już w licznych badaniach jako czynniki podnoszące ryzyko zapadalności na choroby układu krążenia, to okazuje się, że białka w nim występujące też mogą mieć na te schorzenia istotny, a w znacznej mierze pomijany wpływ – uważa dr Gary Fraser, jeden z autorów badania.

Jaki dokładnie wpływ na serce mają według naukowców białka pochodzące z mięsa? Poważny!

Regularne jedzenie białek z mięsa wiąże się z 60-procentowym wzrostem ryzyka chorób serca, podczas gdy u osób spożywających duże ilości białka z orzechów i nasion obserwuje się spadek tego ryzyka aż o 40 procent – wynika z pracy, która ukazała się w naukowym „International Journal of Epidemiology”. Co ważne, według autorów powiązanie między chorobą serca a dietą było najbardziej widoczne u młodszych osób. Naukowcy przekonują w związku z tym, że ​​wybór źródeł zdrowego białka może pomóc zapobiec możliwym we wcześniejszym wieku zgonom. Czy to oznacza, że aby cieszyć się dłuższym życiem, powinniśmy przejść na wegetarianizm i wyeliminować mięso z diety?

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

Dobre i złe białka

Na razie nie ma co wpadać w panikę. Wnioski badaczy nie są w pełni uzasadnione i wskazują konieczność dalszych badań. Faktycznie, eksperyment rzucił nowe światło na postrzeganie białka zawartego w czerwonym mięsie. Sugeruje, że nie tylko tłuszcz, ale też białko w nim występujące przyczynia się do rozwoju chorób serca. Z tego względu naukowcy pracujący nad tym badaniem zwracają uwagę, żeby zamiast mówić tylko o dobrych i złych tłuszczach, skupić też uwagę na dobrych i złych źródłach białka.

Na tym etapie pojawia się jeszcze sporo nieoczywistych stwierdzeń i brakuje kompletnych odpowiedzi na wszystkie pytania. Przede wszystkim naukowcy przestrzegają przed podziałem białek na kategorie: lepsze – roślinne i gorsze – zwierzęce. Takie zaszufladkowanie jest zbyt ogólne i błędne. To, że białka pochodzące z orzechów zmniejszają ryzyko chorób serca, nie oznacza od razu, że można wynosić wszystkie białka roślinne na piedestał. I na odwrót, gorsza reputacja czerwonego mięsa nie powinna psuć opinii innym produktom. Jak zaznacza dr Fraser, takim jak choćby ryby. Bliższe poznanie tych zagadnień wciąż jeszcze przed nami. Niezależnie od tego, eksperci podkreślają też, że w dalszym ciągu do wyjaśnienia pozostaje kwestia, które konkretnie aminokwasy zawarte w mięsie przyczyniają się do podwyższenia ryzyka zachorowalności na choroby serca. Trzeba ustalić, czy różne źródła białka wpływają na towarzyszące chorobom serca czynniki, jak: stężenie lipidów we krwi, ciśnienie tętnicze czy masę ciała. Na pełne poznanie sekretu białek musimy jeszcze poczekać.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol