Przejdź do treści

Czy ryby są zdrowe? Jakie warto kupować?

Ryby - czy są zdrowe? chuttersnap / unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon
Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

Warto jeść ryby. Powinny znaleźć się w diecie 2-3 razy w tygodniu. Czym się kierować, wybierając rybę? Warto wybrać tłustą rybę, np. makrela lub łosoś, kupowane świeżo lub mrożone.

Ryby – warto jeść tłustą

Głównymi składnikami mięsa ryb są: woda, tłuszcz i białko. Oczywiście w zależności od gatunku te proporcje się różnią. Ogólnie ryby dzieli się ze względu na zawartość w ich mięsie tłuszczu.

Chude ryby (np. okoń, mintaj, dorsz, szczupak) to takie, które zawierają go mało, bo tylko do 1 proc. składu.

Ryby średnio tłuste (np. płotka, karmazyn, karp, ostrobok) zawierają tłuszczu więcej, bo do 5 proc.

Najbogatsze w tłuszcz są te ryby, w których tłuszcz stanowi ponad 5 proc., to głównie łosoś, makrela, sardynka, szprotki, śledź i węgorz. Przy czym węgorz to prawdziwy rekordzista – jest w nim prawie 25 proc. tłuszczu! I to tłuste ryby powinny być wybierane najczęściej. Są bogatsze w witaminy A, i D, bo te witaminy są rozpuszczalne właśnie w tłuszczach.

kobieta

Tłuszcz rybi to tłuszcz z rodziny omega-3 (główne kwasy tłuszczowe to EPA i DHA). Tłuszcze omega-3 zawarte w rybach to kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które organizm człowieka najlepiej wchłania i wykorzystuje, dlatego to właśnie one powinny stanowić większość w dostarczanej puli kwasów omega-3.

Tłuszcze omega-3 sprzyjają wzmocnieniu odporności, łagodzą procesy zapalne, przeciwdziałają nowotworom oraz chorobom układu sercowo-naczyniowego, obniżają ryzyko cukrzycy typu 2. Ale na tym ich działanie się nie kończy.

Liczne badania dowodzą, że tłuszcze te pozytywnie wpływają na wzrok, wspomagają rozwój płodu. Ponadto silnie poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego – przeciwdziałają depresji, poprawiają zdolności umysłowe, pamięć i koncentrację. Dieta bogata w EPA i DHA zmniejsza ryzyko chorób degeneracyjnych mózgu (choroba Alzheimera, Parkinsona).

Zapotrzebowanie na nie pokryjesz, zjadając porcję (150-200 g) tłustej ryby 2-3 razy w tygodniu. Możesz także dostarczać te kwasy tłuszczowe organizmowi, stosując suplementy kwasów tłuszczowych EPA i DHA.

Hodowlana czy dziko żyjąca?

Zbadano ryby hodowlane i dziko żyjące. Okazało się, że nawet ryby tłuste – np. łosoś – jeśli pochodzą z hodowli, zawierają znacznie mniej tłuszczów omega-3 niż te wolno żyjące. Ze względu na możliwe zanieczyszczenia mięsa ryb (np. rtęcią czy dioksynami), najlepiej wybieraj ryby wolno żyjące z możliwe czystych akwenów wodnych.

Z tego samego względu kobiety w ciąży, małe dzieci i osoby starsze nie powinny jeść ryb drapieżnych – tych, które są na końcu łańcucha pokarmowego (np. tuńczyk, miecznik). Dlaczego? Są znacznie bardziej narażone na zanieczyszczenia m.in. rtęcią.

Jak kupować rybę?

Najlepszym wyborem jest ryba świeża lub mrożona. Ze względu na ciężkostrawność oraz wysoką zawartość soli ryb wędzonych i z puszki nie powinny jadać dzieci i kobiety w ciąży oraz osoby starsze. Jeśli masz możliwość kupna świeżej ryby, koniecznie zwróć uwagę na jej wygląd i zapach.

Czymś, co dyskwalifikuje rybę natychmiast, jest intensywny, wręcz nieprzyjemny zapach. Świeża ryba ma specyficzny dla danego gatunku zapach, ale nie jest on nieprzyjemny. Przypomina raczej zapach morskiej wody. Jeśli ryba przeszła pozytywnie test węchu, pora na kolejne. Sprawdź skórę – powinna błyszczeć i mieć niewielką ilość śluzu (niektóre ryby, np. pstrąg, mogą zawierać go nieco więcej). Przyjrzyj się oczom – nie mogą być mętne i wklęśnięte.

Powinny być wypukłe, niezamglone i błyszczące. Pora na skrzela, których kolor mówi, ile czasu ryba leży na stoisku. Ryba świeża ma skrzela koloru czerwonego. Jeśli skrzela są już sine, nie kupuj ryby, na pewno nie jest pierwszej świeżości. Jeśli przy zakupie masz możliwość dotknięcia ryby, wykorzystaj to. Mięso po dotknięciu musi wrócić do naturalnego lub prawie naturalnego kształtu. Jeśli tak się nie dzieje, ryba z pewnością nie jest świeża.

 

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Kobieta w ciąży

Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Kwasy omega-6 i omega-3 - w jakich produktach je znajdziesz?

Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz?

Czy można jeść ryby w ciąży? Odpowiada dietetyczka Anna Reguła

Ryby w ciąży – jakie ryby i owoce morza można jeść w ciąży?

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

kwasy omega

Omega-3 to kwasy do zadań specjalnych. Dlaczego nie może zabraknąć ich w twojej diecie?

Omega-3 a omega-6 – proporcje się liczą!

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Sardynki

Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Unsplash

Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają

Ryba po grecku

Pyszna ryba po grecku – przepis na lekką rybę bez smażenia

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

burger

Burger nie musi być niezdrowy i z mięsem. Możesz przyrządzisz go z tuńczykiem

Pstrąg lubi grilla

Pstrąg lubi grilla

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”