Przejdź do treści

Dlaczego sok z granatu jest nazywany eliksirem młodości?

Na zdjęciu: Owoc granatu leży na talerzyku
Dlaczego sok z granatu jest nazywany eliksirem młodości? Alex Loup/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?

Granat to jeden z najstarszych owoców o uznanych właściwościach prozdrowotnych. Był uprawiany już w starożytnym Egipcie, a w wielu religiach i kulturach znano go jako symbol obfitości i nieśmiertelności. Czy w tych wierzeniach jest ziarnko prawdy? Poznaj właściwości lecznicze soku z granatu. 

Bogate właściwości soku z granatu. Na co pomaga? 

Owoc granatu to jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów, które obecne są we wszystkich jego częściach – skórce, nasionach i miąższu. Jednymi z najważniejszych są tzw. polifenole, do których zaliczają się np. antocyjany odpowiedzialne za głęboko czerwoną barwę owocu. 

Antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze) neutralizują w organizmie wolne rodniki tlenowe, czyli reaktywne, niestabilne cząsteczki tlenu. W standardowych warunkach związki te uczestniczą w wielu procesach zachodzących w organizmie. Jednak ich nadmiar prowadzi do stresu oksydacyjnego, który wywiera szkodliwy wpływ na tkanki i narządy. Dochodzi do utleniania struktur budujących komórki, co  przyspiesza procesy starzenia się oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów. 

Sok z granatu to bogate źródło przeciwutleniaczy, które redukują stres oksydacyjny, przez co działają ochronnie na komórki. Dodatkowo zawiera witaminy C i E, a także minerały – głównie potas, magnez i fosfor. Wszystkie te składniki bioaktywne odpowiadają za szereg prozdrowotnych właściwości soku z granatu. 

Sok z granatu a układ krążenia 

Antyoksydanty zawarte w soku z granatu mają bardzo korzystny wpływ na układ krążenia, dlatego są szczególnie polecane wspomagająco przy leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Wykazują działanie: 

  • przeciwmiażdżycowe 
  • obniżające ciśnienie krwi, 
  • zmniejszające stężenie cholesterolu całkowitego i jego „złej” frakcji LDL. 

Antybakteryjne właściwości soku z granatu 

Badania wykazały aktywność przeciwbakteryjną soku z granatu, która jest najsilniejsza wobec Staphyloccocus aureus (gronkowca złocistego) i Pseudomonas aeruginosa (pałeczki ropy błękitnej). Odpowiadają za nią najprawdopodobniej polifenole, które mogą zakłócać funkcje komórek bakterii. 

Sok z granatu a trzustka 

Właściwości lecznicze soku z granatu obejmują także korzystny wpływ na pracę trzustki oraz regulację poziomu cukru we krwi. Zawarte w nim składniki zmniejszają stężenie glukozy oraz nasilają wydzielanie insuliny. Ponadto obniża on także poziom białka rezystyny, któremu przypisuje się istotną rolę w rozwoju insulinooporności. Z tego względu w zaburzeniach metabolicznych warto rozważyć picie soku z granatu, a cukrzyca typu 2 to jedno z głównych wskazań do jego stosowania. 

Sok z granatu – właściwości przeciwzapalne 

Wykazano, że sok z granatu hamuje produkcję mediatorów stanu zapalnego, czyli związków wywołujących w organizmie zapalenie. Z tego względu może wspomóc leczenie m.in. chorób stawów o podłożu zapalnym. Ponadto sok z granatu znacząco zmniejsza ekspresję markerów stanu zapalnego naczyń, dzięki czemu może łagodzić związane z nimi choroby układu krwionośnego. 

Działanie przeciwnowotworowe soku z granatu 

Antyoksydanty zawarte w soku z granatu mogą hamować wzrost komórek nowotworowych oraz indukować apoptozę, czyli proces prowadzący do ich śmierci. Wykazano pewną skuteczność tego surowca we wspomaganiu leczenia nowotworów m.in. prostaty, piersi, płuc czy jelita grubego. 

Sok z granatu – przeciwwskazania i środki ostrożności 

Jak dotąd nie stwierdzono żadnych istotnych skutków ubocznych picia soku z granatu. Przeciwwskazania obejmują głównie alergię na ten owoc, a także choroby układu pokarmowego, np. wrzody czy zapalenie trzustki. Ze względu na brak wystarczającej liczby badań nie zaleca się go kobietom w ciąży i karmiącym piersią. 

Sok z granatu hamuje niektóre enzymy wątrobowe odpowiedzialne za rozkład leków. Dlatego, jeśli regularnie przyjmujesz jakieś preparaty, warto skonsultować jego stosowanie z lekarzem lub farmaceutą. Znana jest np. interakcja soku z granatu z lekami przeciwzakrzepowymi, np. warfaryną – zahamowanie ich rozkładu zwiększa ryzyko pojawienia się działań niepożądanych. 

Granat przekrojony na pół

Jak długo można pić sok z granatu? 

W wielu badaniach pacjenci stosowali sok z granatu przez kilka, a nawet kilkanaście miesięcy. Nie zaobserwowano żadnych działań niepożądanych, dlatego można stosować go długotrwale. A ile dziennie pić soku z granatu? Niestety nie ma odgórnie określonych norm, dlatego stosuj się do dawkowania zalecanego przez producenta – zazwyczaj ok. 50 ml na dobę. 

Być może odstrasza cię cierpki smak soku z granatu. Z czym łączyć ten płyn, żeby był bardziej przyjemny w odbiorze? Możesz rozcieńczyć go wodą lub innym, słodszym sokiem, dobrym rozwiązaniem jest też dodanie go do koktajlu czy owsianki. Unikaj gorących napojów czy potraw, które mogłyby spowodować neutralizację antyoksydantów. 

 

Wspomniane wyżej zastosowania to nie wszystko, co może zaoferować sok z granatu. Wykazano także jego działanie ochronne na układ nerwowy, co być może przydać się w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, np. Alzheimera. Jak widzisz, nasi przodkowie mieli sporo racji. Chociaż sok z granatu nie ma magicznie odmładzających właściwości, może zdziałać cuda w profilaktyce i leczeniu wielu chorób charakterystycznych dla wieku podeszłego.

Bibliografia: 

  1. Dżugan M., Kisała J., Wesołowska M., Zawartość składników bioaktywnych w soku z owoców granatu (Punica Granatum) w zależności od metody wytwarzania, Rola procesów technologicznych w kształtowaniu jakości żywności 2016, 143-153. 
  2. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Granat – tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych, Nauka Przyroda Technologie 2015, 9(3): 41. 
  3. Zarfeshany A., Asgary S., Javanmard S. H., Potent health effects of pomegranate, Advanced biomedical research 2014, 3(1): 100. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?