Przejdź do treści

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Białe, delikatne kwiatuszki i charakterystyczny zapach to jego znaki rozpoznawcze. Jest niezwykle popularny w Skandynawii, w Polsce zainteresowaliśmy się nim niedawno, mimo że od wieków porasta przydrożne zarośla i łąki. I mamy na niego sposoby. Będzie bardzo orzeźwiająco!

Czarny bez obsypuje nas białym kwieciem w czerwcu. Ten miesiąc to najlepszy czas na zbiór delikatnych baldachów, wypełnionych pyłkiem i – uwaga – małymi, czarnymi robaczkami. Więc zanim przystąpicie do kulinarnych zabaw, najpierw pozbądźcie się niechcianych lokatorów. Wystarczy rozłożyć baldachy na wyłożonym czystą ściereczką stole lub blachach kwiatkami do dołu i pozostawić je na co najmniej godzinę. Robaczki same opuszczą swoje lokum. Nie należy mocno trzepać kwiatostanami, bo razem z lokatorami pozbywamy się cennego pyłku kwiatowego.

Uzbrojeni w baldachy czarnego bzu możemy zabrać się za wyczarowywanie orzeźwiających pyszności. Najprostszym sposobem na te kwiatuszki jest ich zasuszenie. Wysuszone baldachy najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach. Suszony bez można wymieszać z zieloną herbatą i skórką cytrynową – i prosta herbatka smakowa gotowa. Można też zaparzać go bez dodatku herbaty, wówczas ma najintensywniejszy smak.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Drugim sposobem na kwiaty czarnego bzu jest przygotowanie z niego syropu, który ożywi każdą lemoniadę i doda niezwykłości drinkom. Syrop może też stanowić bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych. Można na przykład wykorzystać go do szybkiego sorbetu albo dodać go do świeżych truskawek zamiast klasycznego dodatku śmietany czy jogurtu.

A jeśli przegapicie sezon na kwiaty czarnego bzu, to nic straconego, bo już za chwilę pojawią się krwistoczerwone owoce!

Lemoniada bzowa z limonką

Składniki na syrop:

– 10 kwiatostanów czarnego bzu
– 200 g cukru
– 250 ml wody
– 3 łyżki soku z cytryny

Wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny, aż powstanie syrop. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia. Gorącym syropem zalewamy baldachy bzu i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dobę (a najlepiej na dwie). Odcedzamy, przelewamy do wyparzonej butelki. Przechowujemy w lodówce.

Składniki na lemoniadę (2 porcje):

– 4 łyżki syropu
– 1 limonka pokrojona w cieniutkie plasterki
– woda gazowana lub nie, w zależności od preferencji
– lód
– opcjonalnie do podania: świeże kwiatostany bzu

Na dno dwóch szklanek wylewamy syrop z bzu. Dodajemy limonkę, lód i kwiatostany bzu. Zalewamy wodą, podajemy.

Mrożona herbata z kwiatów czarnego bzu

Składniki na mieszankę herbacianą:

– 10 kwiatostanów czarnego bzu
– 5 łyżek zielonej herbaty

Do mrożonej herbaty:

– 1 łyżka ulubionego miodu
– skórka otarta z 1/2 cytryny
– lód

Zebrane kwiatostany bzu układamy na blasze do pieczenia i suszymy w piekarniku w 100 st. C. przez ok. 2 godziny. Następnie delikatnie pozbawiamy je łodyżek i przekładamy do słoika. Dodajemy zieloną herbatę, szczelnie zamykamy.

Przygotowując mrożoną herbatę, wykorzystujemy 2 łyżeczki mieszanki na 1 l gorącej wody i parzymy całość 3 minuty. Dodajemy startą skórkę cytrynową. Następnie odcedzamy herbatę, a gdy nieco ostygnie, dodajemy miód. Przekładamy do  lodówki. Podajemy w szklaneczkach z kostkami lodu.

Sorbet jabłkowy z czarnym bzem

(przepis podpatrzony w „The New Nordic” Simona Bajady)

Składniki na 4-6 porcji:

– 3 średniej wielkości jabłka, najlepiej kwaskowate
– 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
– 2 łyżki soku z cytryny

Jabłka obieramy ze skórki i pozbawiamy szypułek. Miksujemy na gładkie puree razem z sokiem cytrynowym. Dodajemy syrop z kwiatów czarnego bzu, mieszamy. Przelewamy do plastikowego pojemnika i mrozimy przez noc. Wyciągamy na 5 minut przed podaniem. Łyżką zeskrobujemy sorbet i przekładamy do miseczek, podajemy natychmiast.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

7 zdrowotnych właściwości imbiru