Przejdź do treści

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Białe, delikatne kwiatuszki i charakterystyczny zapach to jego znaki rozpoznawcze. Jest niezwykle popularny w Skandynawii, w Polsce zainteresowaliśmy się nim niedawno, mimo że od wieków porasta przydrożne zarośla i łąki. I mamy na niego sposoby. Będzie bardzo orzeźwiająco!

Czarny bez obsypuje nas białym kwieciem w czerwcu. Ten miesiąc to najlepszy czas na zbiór delikatnych baldachów, wypełnionych pyłkiem i – uwaga – małymi, czarnymi robaczkami. Więc zanim przystąpicie do kulinarnych zabaw, najpierw pozbądźcie się niechcianych lokatorów. Wystarczy rozłożyć baldachy na wyłożonym czystą ściereczką stole lub blachach kwiatkami do dołu i pozostawić je na co najmniej godzinę. Robaczki same opuszczą swoje lokum. Nie należy mocno trzepać kwiatostanami, bo razem z lokatorami pozbywamy się cennego pyłku kwiatowego.

Uzbrojeni w baldachy czarnego bzu możemy zabrać się za wyczarowywanie orzeźwiających pyszności. Najprostszym sposobem na te kwiatuszki jest ich zasuszenie. Wysuszone baldachy najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach. Suszony bez można wymieszać z zieloną herbatą i skórką cytrynową – i prosta herbatka smakowa gotowa. Można też zaparzać go bez dodatku herbaty, wówczas ma najintensywniejszy smak.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Drugim sposobem na kwiaty czarnego bzu jest przygotowanie z niego syropu, który ożywi każdą lemoniadę i doda niezwykłości drinkom. Syrop może też stanowić bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych. Można na przykład wykorzystać go do szybkiego sorbetu albo dodać go do świeżych truskawek zamiast klasycznego dodatku śmietany czy jogurtu.

A jeśli przegapicie sezon na kwiaty czarnego bzu, to nic straconego, bo już za chwilę pojawią się krwistoczerwone owoce!

Lemoniada bzowa z limonką

Składniki na syrop:

– 10 kwiatostanów czarnego bzu
– 200 g cukru
– 250 ml wody
– 3 łyżki soku z cytryny

Wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny, aż powstanie syrop. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia. Gorącym syropem zalewamy baldachy bzu i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dobę (a najlepiej na dwie). Odcedzamy, przelewamy do wyparzonej butelki. Przechowujemy w lodówce.

Składniki na lemoniadę (2 porcje):

– 4 łyżki syropu
– 1 limonka pokrojona w cieniutkie plasterki
– woda gazowana lub nie, w zależności od preferencji
– lód
– opcjonalnie do podania: świeże kwiatostany bzu

Na dno dwóch szklanek wylewamy syrop z bzu. Dodajemy limonkę, lód i kwiatostany bzu. Zalewamy wodą, podajemy.

Mrożona herbata z kwiatów czarnego bzu

Składniki na mieszankę herbacianą:

– 10 kwiatostanów czarnego bzu
– 5 łyżek zielonej herbaty

Do mrożonej herbaty:

– 1 łyżka ulubionego miodu
– skórka otarta z 1/2 cytryny
– lód

Zebrane kwiatostany bzu układamy na blasze do pieczenia i suszymy w piekarniku w 100 st. C. przez ok. 2 godziny. Następnie delikatnie pozbawiamy je łodyżek i przekładamy do słoika. Dodajemy zieloną herbatę, szczelnie zamykamy.

Przygotowując mrożoną herbatę, wykorzystujemy 2 łyżeczki mieszanki na 1 l gorącej wody i parzymy całość 3 minuty. Dodajemy startą skórkę cytrynową. Następnie odcedzamy herbatę, a gdy nieco ostygnie, dodajemy miód. Przekładamy do  lodówki. Podajemy w szklaneczkach z kostkami lodu.

Sorbet jabłkowy z czarnym bzem

(przepis podpatrzony w „The New Nordic” Simona Bajady)

Składniki na 4-6 porcji:

– 3 średniej wielkości jabłka, najlepiej kwaskowate
– 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
– 2 łyżki soku z cytryny

Jabłka obieramy ze skórki i pozbawiamy szypułek. Miksujemy na gładkie puree razem z sokiem cytrynowym. Dodajemy syrop z kwiatów czarnego bzu, mieszamy. Przelewamy do plastikowego pojemnika i mrozimy przez noc. Wyciągamy na 5 minut przed podaniem. Łyżką zeskrobujemy sorbet i przekładamy do miseczek, podajemy natychmiast.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol