Przejdź do treści

Poziom cukru we krwi – normy. Kiedy wykonać badanie?

Poziom cukru - jakie są normy?
Poziom cukru - jakie są normy?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pragniesz sprawdzić poziom cukru we krwi? Możesz to zrobić na kilka sposobów. W tym artykule interpretujemy wyniki poszczególnych badań. Radzimy również, co zrobić, jeśli chcesz obniżyć poziom glukozy oraz kiedy warto przeprowadzić takie badanie.  Pamiętaj, by każdy wynik skonsultować z lekarzem!

Glukoza we krwi – normy na czczo przy badaniu cukru we krwi 

Na czczo normy cukru w krwi powinny wynosić 70-99 mg/dl – dotyczy to pomiarów z krwi. 

Co oznaczają jednak poniższe wyniki? To zależy. U dorosłych mogą wyglądać one następująco. 

Wynik  

Interpretacja wyniku 

70–99 mg/dl 

prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo 

100-125 mg/dl 

zaburzenia tolerancji glukozy i stan przedcukrzycowy 

powyżej 125 mg/dl 

cukrzyca 

U dzieci i noworodków normy te wyglądają nieco inaczej. 

Grupa 

Prawidłowy wynik 

dzieci 

70-99 mg/dl 

noworodki 

50-115 mg/dl 

Dodajmy, że badanie cukru we krwi polega na pobraniu krwi z żyły łokciowej. Nie należy jeść 16 godzin przed jego przeprowadzeniem. U dzieci czasem nacina się skórę lancetem, a analizie poddaje się surowicę. Czasem przeprowadza się również takie badanie poprzez pobranie krwi z palca. 

trzy próbki krwi na białym tle

Poziom glukozy – normy w teście obciążania glukozą (OGTT) 

Jeśli chodzi o doustny test obciążenia glukozą (OGTT), wyniki prezentują się nieco inaczej. Po dwóch godzinach od wypiciu roztworu mogą wyglądać one tak jak w poniższej tabeli. 

Wynik 

Interpretacja 

poniżej 140 mg/dl 

odpowiedni poziom cukru we krwi 

140–199 mg/dl 

stan przedcukrzycowy 

przynajmniej 200 mg/dl i więcej 

cukrzyca 

Jak wygląda badanie OGTT? Należy się na nie udać na czczo i nie spożywać żadnych posiłków na 8 godzin przed jego wykonaniem. Na początku pobiera się krew z żyły, aby oznaczyć stężenie glukozy. Później trzeba wypić roztwór będący mieszanką wody oraz glukozy. Po 2 godzinach ponownie pobiera się krew po to, aby oznaczyć glikemię. 

cukier

Poziom glukozy – normy w badaniu hemoglobiny glikowanej 

Jeśli chcesz sprawdzić, czy masz cukrzycę, możesz wykonać również badanie krwi – hemoglobina glikowana (HbA1c). W tym przypadku wyniki mogą wyglądać tak jak poniżej. 

Wynik 

Interpretacja 

przynajmniej 6,5% i więcej 

cukrzyca 

poniżej 6,5% 

brak cukrzycy 

Badanie hemoglobiny glikowanej przeprowadza się zwykle u tych pacjentów, u których stwierdzono już cukrzycę. Lekarz prosi o jego wykonywanie co 2-6 miesięcy. W badaniu mierzy się część czerwonych krwinek, do których przyłącza się glukoza. W ten sposób można oszacować średni poziom cukru we krwi. Nie trzeba podchodzić do tego badania na czczo, a leczenie cukrzycy polega na utrzymaniu HbA1c poniżej 6,5%. 

badanie cukru

Poziom glukozy w ciąży 

Aby sprawdzić poziom glukozy w ciąży, wykonuje się test OGTT. Prawidłowe wyniki wyglądają następująco: 

Wynik 

Interpretacja 

poniżej 92 mg/dl na czczo 

brak cukrzycy 

poniżej 180 mg/dl po godzinie od wypicia glukozy 

brak cukrzycy 

poniżej 153 mg/dl po 2 godzinach od wypicia glukozy 

brak cukrzycy 

Jeśli któraś z tych norm zostanie przekroczona, świadczy to o cukrzycy ciążowej. 

Co może obniżać lub zwiększać poziom cukru we krwi? 

Istnieje szereg czynników, które mogą obniżać lub zwiększać poziom cukru we krwi.  

W przypadku zmniejszonego stężenia glukozy, problem może wynikać z: 

  • zespołu poposiłkowego, 
  • niewłaściwego leczenia cukrzycy, 
  • niedoczynności nadnerczy, 
  • obecności gazu wytwarzającego insulinę. 

Przyczyniać się do zwiększonego stężenia glukozy mogą z kolei takie czynniki, jak: 

  • zażywanie niektórych leków (np. antydepresantów czy estrogenów), 
  • zespół Cushinga, 
  • stres, 
  • akromegalia, 
  • nieodpowiednio leczona cukrzyca, 
  • choroby endokrynologiczne, 
  • błędy dietetyczne. 

Jak obniżyć poziom cukru we krwi? 

Aby obniżyć poziom cukru we krwi, warto uwzględnić w diecie następujące produkty. 

Produkt 

Właściwości 

nasiona lnu 

znajduje się w nich sporo błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), co z kolei reguluje poziom glikemii we krwi 

owoce cytrusowe 

zawierają sporo wody, błonnik i polifenole – wszystko to wpływa na zmniejszenie stężenia glikozy we krwi 

morwa biała 

ma właściwości hipoglikemizujące, które związane są, z tym że znajduje się w niej akarboza – przyczynia się ona do wolniejszego trawienia węglowodanów, przez co skok glukozy po posiłku jest łagodniejszy 

jarmuż 

zawiera dużą ilość błonnika i flawonoidów, w tym także kwercetynę, która ma właściwości hipoglikemizujące 

łosoś 

znajdują się w nim zdrowe tłuszcze, które minimalizują wchłanianie się glukozy, przez co skoki cukru we krwi są łagodniejsze 

awokado 

zawiera zarówno zdrowe tłuszcze, jak i błonnik – oba te składniki obniżają poziom glukozy we krwi 

Oprócz tego warto uwzględnić więcej kasz, orzechów, brązowego ryżu czy roślin strączkowych. Dobrze jest także wybierać pokarmy z niskim indeksem glikemicznym. 

Z diety należy wyeliminować z kolei produkty z dużą ilością węglowodanów prostych, a więc: 

  • przekąski, 
  • słodycze, 
  • słodkie napoje, 
  • białe pieczywo. 

Warto dodać, że na obniżenie cukru we krwi wpływa również aktywność fizyczna. 

Rozlany miód na talerzu

Badanie poziomu cukru we krwi – kiedy się na nie zdecydować? 

Badania poziomu cukru we krwi warto wykonać wtedy, gdy podejrzewasz u siebie cukrzycę. Objawy tej choroby są następujące: 

  • uczucie silnego pragnienia, 
  • napady głodu, 
  • tendencja do pojawiania się ropnych zakażeń skóry, 
  • senność i osłabienie, 
  • nieustanne zmęczenie, 
  • rozdrażnienie, 
  • częste oddawanie moczu, 
  • bóle mięśni, 
  • mrowienie w dłoniach i stopach, 
  • nocne skurcze łydek, 
  • nagła utrata masy ciała, 
  • uporczywy świąd. 

Czynniki, które zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy, są następujące: 

  • przebyta cukrzyca ciążowa, 
  • nadciśnienie tętnicze (powyżej 140/90 mm Hg), 
  • nadwaga i otyłość, 
  • niezbilansowana dieta, 
  • siedzący tryb życia, 
  • chroniczny stres, 
  • cukrzyca w rodzinie (u rodziców i rodzeństwa), 
  • inne choroby autoimmunologiczne (np. stwardnienie rozsiane, nadczynność i niedoczynność tarczycy).

Bibliografia: 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK248/ [dostęp: 18.07.23]. 
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560599/ [dostęp: 18.07.23]. 
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555976/ [dostęp: 18.07.23]. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.