Przejdź do treści

Poziom cukru – jakie są normy?

Poziom cukru - jakie są normy?
Poziom cukru - jakie są normy?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Badanie poziomu cukru jest najpowszechniejszym badaniem pozwalającym na zdiagnozowanie cukrzycy. Kiedy należy wykonać badanie poziomu cukru? Czy osoby zdrowe również muszą wykonywać takie badanie?

Poziom cukru – wskazania do wykonania badania

Poziom cukru powinien być mierzony w:

  • Ciąży pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży w celu zdiagnozowania lub wykluczenia cukrzycy ciążowej;
  • Jako element rutynowych badań laboratoryjnych (w szczególności u osób powyżej 40 roku życia, z nadwagą oraz u pacjentów obarczonych ryzykiem zachorowania na cukrzycę);
  • Przy objawach hiperglikemii i hipoglikemii;
  • Regularnie u diabetyków (nawet kilka razy w ciągu dnia);
  • Przy cukrzycy (badanie wykonywane jest kilkakrotnie w ciągu dnia w celu monitorowania poziomu cukru we krwi);
  • Celu ustalenia czy poziom cukru mieści się w zakresie normy.

Każda osoba, niezależnie od tego, czy wskazania jej dotyczą, czy też nie – powinna mieć wykonane takie badanie specjalnym glukometrem.

Próbka krwi do badania pobierana jest z żyły znajdującej się w dole łokciowym. W warunkach domowych potrzebna jest kropla krwi wypływająca z wykonanego nakłucia.

Objawów hipoglikemii (niedocukrzenie):

  • Drżenie mięśni;
  • Niepokój;
  • Dezorientacje;
  • Pocenie się;
  • Uczucie głodu;
  • Niewyraźne widzenie.

Hipoglikemia to ilość glukozy we krwi poniżej 3,9 mmol/.

Objawy hiperglikemii:

  • Trudno gojące się rany;
  • Zmniejszona ostrość widzenia;
  • Oddawanie większych niż dotychczas ilości moczu;
  • Osłabienie, zmęczenie;
  • Wzmożone pragnienie.

Hiperglikemia to wzrost stężenia glukozy we krwi powyżej górnej granicy normy.

Czynniki wpływające na wzrost poziomu cukru

Za wyższe stężenie cukru we krwi najczęściej odpowiedzialna jest cukrzyca typu I lub II.

Do takich czynników zalicza się również:

  • Insulinoodporność;
  • Zespół Cushinga;
  • Żle leczoną cukrzycę;
  • Akromegalię;
  • Przewlekłą niewydolność nerek;
  • Stres;
  • Nadmierne w stosunku do zapotrzebowania przyjmowanie pokarmów;
  • Schorzenia endokrynologiczne;
  • Przyjmowanie leków zwiększających poziom cukru (lity, trójcykliczne leki przeciwdepresyjne, estrogeny, aspiryna).

Duży poziom cukru we krwi wymaga diety bezcukrzycowej bazującej na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Należy zerzygnować z cukrów i smażeniu potraw na tłuszczach.

Poziom cukru –  jak wygląda badanie?

Badanie sprawdzające poziom cukru (ważne z punktu widzenia diagnostyki) wykonuje się:

  • Na czczo, po 8 godzinach od spożycia ostatniego posiłku;
  • O dowolnej porze dnia lub nocy, bez względu na przyjęte wcześniej posiłki (w ten sposób oznacza się tzw.przygodny poziom glukozy);
  • Jako część testu doustnego obciążenia glukozą (OGTT);
  • Po posiłku – badanie glikemii poposiłkowej u osób chorujących na cukrzycę.

Normy poziomu glukozy we krwi żylnej wykonywanej na czczo wynoszą od 70 do 99 mg/dL (od 3.9 do 5.5 mmol/L). Stan przedcukrzycowy diagnozowany jest przy wynikach od 100 do 125 mg/dL (od 5.6 do 6.9 mmol/L). Cukrzyca to wynik 126 mg/dL (7.0 mmol/L) w co najmniej dwóch pomiarach.

Normy dla testu doustnego obciążenia glukozą wynoszą poniżej 140 mg/dL (7.8 mmol/L). Stan przedcukrzycowy to wyniki od 140 do 200 mg/dL (od 7.8 do 11.1 mmol/L). Cukrzyca występuje powyżej 200 mg/dL (11.1 mmol/L) w co najmniej dwóch pomiarach.

Poziom cukru a kobiety w ciąży

Kobietom w ciąży podawane jest 75g glukozy do wypicia na czczo. Oznaczenie poziomu cukru wykonywane jest w 1 i 2 godzinie po wypiciu roztworu.

UWAGA: Badanie jest koniecznością. Cukrzyca ciążowa może doprowadzić do wielu groźnych powikłań, jeżeli nie będzie leczona.

Niski poziom cukru we krwi

Za niski poziom odpowiedzialne może być:

  • Stres;
  • Przyjęcie zbyt dużej dawki insuliny;
  • Niedoczynność tarczycy;
  • Rozległa choroba wątroby;
  • Niewydolność nadnerczy;
  • Przyjmowanie sterydów anabolicznych;
  • Nadużywanie alkoholu;
  • Intensywny wysiłek fizyczny;
  • Zatrucia pokarmowe z towarzyszącą biegunką;
  • Diety bazującej na zbyt małej ilości węglowodanów.

Stężenie glukozy zaczyna bowiem wzrastać kilka do kilkunastu minut po spożyciu posiłku. Po godzinie osiąga maksymalny poziom. Po 2-3 godzinach od posiłku wraca do normy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Dwie kobiety leżą na kocu

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Mikołaj Choroszyński

Mikołaj Choroszyński: Cukier to substancja, która w nadmiarze jest dla nas toksyczna, uszkadza wszystko na swojej drodze

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

×