Przejdź do treści

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Ciasto
Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz / Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

W święta pozwalasz sobie na więcej, a gdy się kończą, mówisz sobie „dość” i przechodzisz na dietę? Masz dużą motywację, bo przecież zbliża się lato i masz nadzieję, że w końcu wyjdziesz  z domu i pokażesz się w swojej ulubionej sukience. Motywacja jednak szybko maleje, gdy widzisz tonę świątecznego ciasta w lodówce. Co na to psychodietetyczka dr Anna Januszewicz?

Grunt to dobry plan

„Wyobrażam sobie, że wiele osób obudziło się dziś z postanowieniem: 'wracam do diety'. Jeśli tak jest, to pyszności, jakie zostały, mogą jawić się tutaj, jako prawdziwa przeszkoda. No chyba, że ktoś już ma naprawdę dość świątecznego jedzenia i w ogóle go to dziś nie rusza. Ja sernika i jabłecznika mamy chyba nigdy nie mam dosyć. I wiecie, co zrobię z ciastem, które zostało po świętach? Zjem… A co więcej, wpisze się to w mój plan” – pisze na swoimi profilu na Instagramie psychodietetyczka dr Anna Januszewicz.

Zdradziła, jaką ma strategię na nieprzejadanie się w święta. Stosuje ją co roku i jeszcze nigdy się na niej nie zawiodła.

Po pierwsze, sernik i jabłecznik są w moim domu ciastami nietłustymi i bez cukru… i tak już chyba od ponad 20 lat, czyli od kiedy zaczęłam się interesować zdrowym odżywianiem i dietami. (…) Według moich obliczeń jeden mały kawałek to jakieś 120 kcal. Przepis? Bardzo tradycyjny, tylko zmodyfikowany – chudszy ser, więcej jabłek, dużo mniej dodanego tłuszczu i zastępniki cukru” – pisze Januszewicz.

Myślicie, że takie ciasto light nie możne być smaczne? Nic bardziej mylnego. Psychodietetyczka podkreśla, że jej goście zawsze się nim zajadają i nawet nie zdają sobie sprawy z tego, że to wersja „odchudzona”.

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

Ciasto na dobry początek dnia

Ciasto w wersji light jest na pewno zdrowsze od tego tradycyjnego. Ale nawet jego lepiej nie podjadać pomiędzy posiłkami. Jeśli po następnych świętach zostanie ci w lodówce, możesz nim zacząć dzień. Tylko oczywiście nie wsuwaj pięciu kawałków na raz!

Ja ciasto w okresie świątecznym i poświątecznym jadam na śniadania. Po prostu to jest alternatywa dla owsianki w tym tygodniu i tyle. I tak zwykle jadam śniadania na słodko, to czemu nie miałoby to być ciasto? Reszta posiłków też raczej planowo, ale składają się ze świątecznych zamienników” – wyjaśnia psycholożka dr Anna Januszewicz.

Psycholożka podkreśla, że czas świąteczny nie różni się dla niej za bardzo pod względem ilości, jakie zjada, ale nie oznacza to, że nie nacieszy się świątecznym ciastem i innymi pysznościami.

Po prostu rozkładam to na większą liczbę dni. I to, jak dla mnie, dużo lepsza strategia, niż zjeść wszystko w dwa świąteczne popołudnia, umierać z przejedzenia i planować dietę po świętach. Ale to wymaga uwierzenia w to, że nie istnieją produkty tuczące i nietuczące” – dodaje.

zupa z batatów

Dr Anna Januszewicz – kim jest?

Psycholog, specjalista psychodetetyki, naukowiec i wykładowca. Zajmuje się głównie problemami nadmiernej masy ciała, zaburzeniami odżywiania, trudnościami z utrzymaniem diety. Koordynator zespołu specjalistów w Instytucie Psychodietetyki.

Dr Anna Januszewicz jest też aktywna w social mediach. Na swoim profilu na Instagramie dr_januszewicz_psychodietetyka w przystępny sposób przekazuje dietę z zakresu psychodietetyki. Udowadnia, że można jeść zdrowo, a równocześnie smacznie.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

CO Z JEDZENIEM, JAKIE ZOSTAŁO PO ŚWIĘTACH? Wyobrażam sobie, że wiele osób obudziło się dziś z postanowieniem „wracam do diety”. Jeśli tak jest, to pyszności, jakie zostały, mogą jawić się tutaj, jako prawdziwa przeszkoda… No chyba, że ktoś już ma naprawdę dość świątecznego jedzenia i w ogóle go to dziś nie rusza… Ja sernika i jabłecznika mamy chyba nigdy nie mam dosyć… I wiecie, co zrobię z ciastem, jakie zostało po świętach? Zjem… A co więcej, wpisze się to w mój plan… Już opowiadam Wam o mojej strategii na nieprzejadanie się, jaką stosuję W KAŻDE ŚWIĘTA . ✅Po pierwsze sernik i jabłecznik, jakie widzicie na zdjęciu, jest w moim domu ciastem nietłustym i bez cukru… i tak już chyba od ponad 20 lat, czyli od kiedy zaczęłam się interesować zdrowym odżywianiem i dietami (i wcale nie były to mądre diety :)). Według moich obliczeń, jeden mały kawałek to jakieś 120 kcal (Wiem, mam kochaną mamę ❤️jak poprosiłam, tak piecze do dziś. Przepis? Bardzo tradycyjny, tylko zmodyfikowany – chudszy ser, więcej jabłek, dużo mniej dodanego tłuszczu i zastępniki cukru…). Myślicie że lipa takie light ciasto? Chyba nie, bo jak mamy gości (nie w tym roku?), to też się zajadają od lat i nikt nie wie, że to wersja light (No może po tym wpisie już wie ?). ✅Po drugie, ja ciasto w okresie świątecznym i po świątecznym jadam na śniadania. Po prostu to jest alternatywa dla owsianki w tym tygodniu i tyle… I tak zwykle jadam śniadania na słodko, to czemu nie miałoby to być ciasto… Reszta posiłków tez raczej planowo, ale także składają się ze świątecznych zamienników?… ✅Reasumując, czas świąteczny nie różni się dla mnie za bardzo pod względem ilości, jakie zjadam, ale naprawdę nie oznacza to, że nie nacieszę się świątecznym ciastem i innymi pysznościami. Po prostu rozkładam to na większą ilość dni. I to, jak dla mnie, dużo lepsza strategia, niż zjeść wszystko w dwa świąteczne popołudnia, umierać z przejedzenia i planować dietę po świętach. Ale to wymaga uwierzenia w to, że nie istnieją produkty tuczące i nietuczące… Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani do tego, zachęcam, by zajrzeć na kanał YouTube i na bloga Instytutu. Szczegóły w komentarzu⬇️

Post udostępniony przez Psychologia Zaburzeń Jedzenia (@dr_januszewicz_psychodietetyka)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol