Przejdź do treści

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Ciasto
Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz / Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

W święta pozwalasz sobie na więcej, a gdy się kończą, mówisz „dość” i przechodzisz na dietę. Masz dużą motywację, bo przecież zbliża się lato i masz nadzieję, że w końcu wyjdziesz  z domu i pokażesz się w swojej ulubionej sukience. Motywacja jednak szybko maleje, gdy widzisz tonę świątecznego ciasta w lodówce. Co na to psychodietetyczka dr Anna Januszewicz?

Grunt to dobry plan

„Wyobrażam sobie, że wiele osób obudziło się dziś z postanowieniem: 'wracam do diety’. Jeśli tak jest, to pyszności, jakie zostały, mogą jawić się tutaj jako prawdziwa przeszkoda. No chyba że ktoś już ma naprawdę dość świątecznego jedzenia i w ogóle go to dziś nie rusza. Ja sernika i jabłecznika mamy chyba nigdy nie mam dosyć. I wiecie, co zrobię z ciastem, które zostało po świętach? Zjem… A co więcej, wpisze się to w mój plan” – pisze na swoimi profilu na Instagramie psychodietetyczka dr Anna Januszewicz.

Zdradziła, jaką ma strategię na nieprzejadanie się w święta. Stosuje ją co roku i jeszcze nigdy się na niej nie zawiodła.

Po pierwsze, sernik i jabłecznik są w moim domu ciastami nietłustymi i bez cukru… i tak już chyba od ponad 20 lat, czyli od kiedy zaczęłam się interesować zdrowym odżywianiem i dietami. (…) Według moich obliczeń jeden mały kawałek to jakieś 120 kcal. Przepis? Bardzo tradycyjny, tylko zmodyfikowany – chudszy ser, więcej jabłek, dużo mniej dodanego tłuszczu i zastępniki cukru” – pisze Januszewicz.

Myślicie, że takie ciasto light nie możne być smaczne? Nic bardziej mylnego. Psychodietetyczka podkreśla, że jej goście zawsze się nim zajadają i nawet nie zdają sobie sprawy z tego, że to wersja „odchudzona”.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Stół wielkanocny

Ciasto na dobry początek dnia

Ciasto w wersji light jest na pewno zdrowsze od tego tradycyjnego. Ale nawet jego lepiej nie podjadać pomiędzy posiłkami. Jeśli po następnych świętach zostanie ci w lodówce, możesz nim zacząć dzień. Tylko oczywiście nie wsuwaj pięciu kawałków naraz!

Ja ciasto w okresie świątecznym i poświątecznym jadam na śniadania. Po prostu to jest alternatywa dla owsianki w tym tygodniu i tyle. I tak zwykle jadam śniadania na słodko, to czemu nie miałoby to być ciasto? Reszta posiłków też raczej planowo, ale składają się ze świątecznych zamienników” – wyjaśnia psycholożka dr Anna Januszewicz.

Podkreśla, że czas świąteczny nie różni się dla niej za bardzo pod względem ilości, jakie zjada, ale nie oznacza to, że nie nacieszy się świątecznym ciastem i innymi pysznościami.

Po prostu rozkładam to na większą liczbę dni. I to, jak dla mnie, dużo lepsza strategia, niż zjeść wszystko w dwa świąteczne popołudnia, umierać z przejedzenia i planować dietę po świętach. Ale to wymaga uwierzenia w to, że nie istnieją produkty tuczące i nietuczące” – dodaje.

zupa z batatów

Dr Anna Januszewicz – kim jest?

Psycholożka, specjalistka psychodetetyki, naukowczyni i wykładowczyni. Zajmuje się głównie problemami nadmiernej masy ciała, zaburzeniami odżywiania, trudnościami z utrzymaniem diety. Koordynatorka zespołu specjalistów w Instytucie Psychodietetyki.

Dr Anna Januszewicz jest też aktywna w social mediach. Na swoim profilu na Instagramie dr_januszewicz_psychodietetyka w przystępny sposób przekazuje dietę z zakresu psychodietetyki. Udowadnia, że można jeść zdrowo, a równocześnie smacznie.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

CO Z JEDZENIEM, JAKIE ZOSTAŁO PO ŚWIĘTACH? Wyobrażam sobie, że wiele osób obudziło się dziś z postanowieniem „wracam do diety”. Jeśli tak jest, to pyszności, jakie zostały, mogą jawić się tutaj, jako prawdziwa przeszkoda… No chyba, że ktoś już ma naprawdę dość świątecznego jedzenia i w ogóle go to dziś nie rusza… Ja sernika i jabłecznika mamy chyba nigdy nie mam dosyć… I wiecie, co zrobię z ciastem, jakie zostało po świętach? Zjem… A co więcej, wpisze się to w mój plan… Już opowiadam Wam o mojej strategii na nieprzejadanie się, jaką stosuję W KAŻDE ŚWIĘTA . ✅Po pierwsze sernik i jabłecznik, jakie widzicie na zdjęciu, jest w moim domu ciastem nietłustym i bez cukru… i tak już chyba od ponad 20 lat, czyli od kiedy zaczęłam się interesować zdrowym odżywianiem i dietami (i wcale nie były to mądre diety :)). Według moich obliczeń, jeden mały kawałek to jakieś 120 kcal (Wiem, mam kochaną mamę ❤️jak poprosiłam, tak piecze do dziś. Przepis? Bardzo tradycyjny, tylko zmodyfikowany – chudszy ser, więcej jabłek, dużo mniej dodanego tłuszczu i zastępniki cukru…). Myślicie że lipa takie light ciasto? Chyba nie, bo jak mamy gości (nie w tym roku?), to też się zajadają od lat i nikt nie wie, że to wersja light (No może po tym wpisie już wie ?). ✅Po drugie, ja ciasto w okresie świątecznym i po świątecznym jadam na śniadania. Po prostu to jest alternatywa dla owsianki w tym tygodniu i tyle… I tak zwykle jadam śniadania na słodko, to czemu nie miałoby to być ciasto… Reszta posiłków tez raczej planowo, ale także składają się ze świątecznych zamienników?… ✅Reasumując, czas świąteczny nie różni się dla mnie za bardzo pod względem ilości, jakie zjadam, ale naprawdę nie oznacza to, że nie nacieszę się świątecznym ciastem i innymi pysznościami. Po prostu rozkładam to na większą ilość dni. I to, jak dla mnie, dużo lepsza strategia, niż zjeść wszystko w dwa świąteczne popołudnia, umierać z przejedzenia i planować dietę po świętach. Ale to wymaga uwierzenia w to, że nie istnieją produkty tuczące i nietuczące… Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani do tego, zachęcam, by zajrzeć na kanał YouTube i na bloga Instytutu. Szczegóły w komentarzu⬇️

Post udostępniony przez Psychologia Zaburzeń Jedzenia (@dr_januszewicz_psychodietetyka)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lakownica żółtawa – właściwości, odchudzanie. Gdzie kupić?

Kinga Rusin: Nie da się schudnąć, w zdrowy sposób, 15 kg w tydzień! To niemożliwe bez narażenia swojego zdrowia czy nawet życia

Kinga Rusin ostrzega przed oszustami! „Nie da się schudnąć, w zdrowy sposób, 15 kg w tydzień! To niemożliwe bez narażenia swojego zdrowia czy nawet życia”

Czy herbatki na odchudzanie rzeczywiście są w stanie nam pomóc? Odpowiadają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Czy herbatki na odchudzanie rzeczywiście są w stanie nam pomóc? Odpowiadają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

„Czasem pacjenci decyzję o operacji podejmują z prozaicznych powodów – nie mogą wejść po schodach czy zawiązać buta”. O leczeniu otyłości olbrzymiej mówi dr Michał Duchnik

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

6 produktów, których lepiej nie jeść przed 10 rano

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Maria Nowak-Szabat / archiwum prywatne

Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

"Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości", czyli Wielkanoc po ukraińsku

„Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości”, czyli Wielkanoc po ukraińsku

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×