Przejdź do treści

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Pascha kokosowo-miodowa
Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Pascha wielkanocna to tradycyjny świąteczny deser wywodzący się zza wschodniej granicy. W niektórych regionach naszego kraju wręcz nieznany. Pod podniosłą nazwą kryje się jednak nic innego, jak rodzaj… sernika na zimno. Paschę przygotowuje się „na bogato” – dużo masła, tłustej śmietany, cukru, wanilii, bakalii. Co zrobić, by trochę ujarzmić ten dobrobyt?

Zacznijmy od składnika, który pozostaje w zgodzie z tradycją – od twarogu. Kupujecie jajka od szczęśliwych kurek, mięso ze sprawdzonej hodowli, warzywa prosto z targu? A zatem po dobrej jakości, tłusty twaróg także nie sięgajcie do sklepowej lodówki. Jeśli kusi was ser typu „light”, pamiętajcie, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku, a odchudzony produkt ma niewiele wartości odżywczych i nie wspomaga przyswajania witamin i minerałów.

Wielkanoc w zdrowym wydaniu

Cukier. Z tego problemu można wybrnąć na wiele sposobów, tym razem proponujemy wam zaopatrzenie się w kremowany miód wielokwiatowy. Słodki, intensywny, ale przyjemny w smaku, zastąpi niemal dwa razy większą ilość cukru z tradycyjnego przepisu. „Kremowany” brzmi podejrzanie? Niepotrzebnie!

Kremowanie to po prostu wielokrotne mieszanie miodu, w trakcie którego nie traci on żadnych ze swoich zdrowotnych i odżywczych właściwości. Nadal przynosi ulgę w astmie oskrzelowej czy katarze siennym, wzmacnia serce i naczynia, a także wątrobę. Zmianie ulegają wyłącznie właściwości fizyczne – taki miód nie ulega krystalizacji, a w temperaturze pokojowej zachowuje stan bardzo gęstego kremu kanapkowego, co pomoże w zachowaniu odpowiedniej konsystencji deseru.

Produkty z orzecha kokosowego to już stali goście w wielu domach. Są źródłami najzdrowszego tłuszczu, nadają deserowi przyjemny aromat i dodatkowe walory smakowe. A jeśli o smaku mowa, nie może zabraknąć słowa o bakaliach. Wybierzcie te niesiarkowane. Co prawda takie morele kolorem nieco bardziej przypominają jasne rodzynki, w smaku jednak przewyższają te z syntetycznymi konserwantami. Nerkowce dodadzą nutkę słodyczy, natomiast całości deseru dopełnią blanszowane migdały bez gorzkich skórek.

Pascha wielkanocna – wypróbuj ten przepis!

Składniki:

– 750 g tłustego białego sera w kostkach
– 6 żółtek
– 115 g miodu kremowanego wielokwiatowego
– 180 ml mleczka kokosowego bez dodatków
– 60 g nierafinowanego oleju kokosowego
– 1 laska wanilii
– 80 g niesiarkowanych moreli
– 40 g nerkowców
– 40 g migdałów blanszowanych

Ser biały dokładnie odciskamy z wody. Dwukrotnie ucieramy w malakserze, ściągając w międzyczasie łopatką niezmielony ser ze ścianek urządzenia.

Żółtka ubijamy na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, ponownie miksujemy. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy (jeśli podzieliło się na wodę i śmietankę, wystarczy na kilkanaście minut zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie). Masę przelewamy do rondelka i często mieszając, podgrzewamy (ale nie zagotowujemy), aż żółtka zgęstnieją. Zdejmujemy z ognia, dodajemy olej kokosowy i mieszamy do rozpuszczenia.

Laskę wanilii rozcinamy na całej długości. Nożem usuwamy ziarenka, dodajemy je do sera. Bakalie niezbyt drobno siekamy. Dodajemy do sera masę żółtkowo-kokosową. Ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji, łączymy z bakaliami.

Durszlak lub umieszczone na garnku sitko wykładamy równomiernie gazą. Przelewamy do niego masę, nakrywamy kolejnym kawałkiem gazy i przygniatamy talerzykiem z dodatkowym obciążeniem. Chowamy na noc do lodówki do stężenia.

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl


Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, super zorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze