Ocet jabłkowy – sprawdź, jakie ma właściwości zdrowotne. I czy faktycznie odchudza?
O zaletach octu jabłkowego, czyli płynu z fermentowanych jabłek, mówiono już w starożytności. Na łamach historii czytamy, że piła go Kleopatra, rzymska armia, a kilka wieków później także amerykańscy farmerzy. Dlaczego ocet jabłkowy wykazuje tak silne działanie prozdrowotne? I czy naprawdę odchudza?
Substancje odżywcze octu jabłkowego
Ocet jabłkowy to źródło wielu ważnych dla organizmu człowieka składników mineralnych i witamin, aminokwasów oraz kwasu octowego, mlekowego i cytrynowego. W płynie znajduje się również bogactwo pektyn – substancji, które wspierają procesy trawienne, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Już kilka łyżek octu jabłkowego dziennie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę E – silny antyoksydant hamujący namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Dzięki temu ocet jabłkowy spożywany regularnie spowalnia procesy starzenia się skóry, wzmacnia odporność i obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, chorób onkologicznych czy zaćmy.
Dlaczego ocet jabłkowy odchudza?
Ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na trawienie. Zwiększa ilość spalanych kalorii oraz przyspiesza proces usuwania tkanki tłuszczowej z organizmu. Bierze także udział w trawieniu tłuszczów i oczyszcza z nagromadzonych toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Rezultatem jest zmniejszony wskaźnik na wadze. Pamiętajmy, że picie samego octu nie sprawi, że w tydzień schudniemy kilka kilogramów. Oprócz przyjmowania jabłkowego płynu, warto też odstawić używki, napoje gazowane, słodycze i innego rodzaju węglowodany proste. Dopiero podkręcony metabolizm i odpowiednia dawka ruchu sprawi, że waga zacznie spadać.
Opinie o odchudzającym occie jabłkowym potwierdzają wyniki badań opublikowane w magazynie „Bioscence, Biotechnology, and Biochemistry”. Grupę badanych podzielono na dwie grupy. Osoby z pierwszej grupy spożywały ocet jabłkowy przez 12 tygodni, z drugiej – piły placebo. Efekt? Badani pijący jabłkowy płyn, schudli!
– Ocet jabłkowy ma niezwykle korzystny wpływ na insulinę. Spożywany regularnie może zwiększyć wrażliwość komórek aż o 34 %, obniżając tym samym poziom cukru we krwi i chroniąc przed cukrzycą typu II i insulinoopornością – tłumaczy Joanna Skałecka, dietetyk i autorka bloga „Trenerka zdrowej diety”.
Zastosowanie octu jabłkowego
Płyn zaleca się przyjmować trzy razy dziennie – na czczo, przed obiadem i przed snem. Osoby z wrażliwym żołądkiem i z problemami z wątrobą powinny rozcieńczać go przegotowaną wodą. Jedna łyżka octu jabłkowego na szklankę wody z pewnością wystarczy, by po kilku dniach zauważyć różnicę. Nie należy jednak stosować zwiększonej dawki płynu. Jest on bowiem silnie odwadniający.
– Ocet jabłkowy zwiększa też uczucie sytości. W rezultacie jemy mniej niż wcześniej, a nasza waga spada. Picie płynu wpływa także na zmniejszenie wzdęć brzucha i leczy nieprzyjemną zgagę – dodaje dietetyczka.
Przepis na domowy ocet jabłkowy
Chociaż w sklepach bez problemu znajdziemy ocet jabłkowy, warto przygotować go w domu. W jaki sposób? Kilka jabłek umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć je do dużego szklanego naczynia i zalej przegotowaną wodą z dodatkiem cukru – jedna łyżka na jedną szklankę wody.
Słoika nie zakręcaj, a jedynie zawiń bawełnianą szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na cztery tygodnie. Kilka razy w tygodniu zamieszaj drewnianą łyżką fermentujący napój. Po upływie wyznaczonego czasu, zacznij zlewać ocet do butelek.
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami
”Joanna Skałecka”
Polecamy
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Robert Kudelski: „Oczekuje się od nas, osób z otyłością, większej dyscypliny. Jakby ta dyscyplina miała załatwić sprawę”
Ozempic i Wegovy pomocne w walce z uzależnieniami? Zaskakujący efekt uboczny leków na odchudzanie
Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?
się ten artykuł?