Przejdź do treści

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto pamiętać, aby składało się z wartościowych produktów, dzięki którym będziemy nasyceni na długie godziny. Znamy sposób, aby tak właśnie było. Granola na śniadanie to strzał w dziesiątkę!

Nasze śniadanie będzie składało się z płatków owsianych, naturalnego jogurtu i owoców. Brzmi banalnie? Ale takie nie będzie! To dzięki temu, że postanowiliśmy najpierw upiec płatki owsiane, co sprawi, że będą chrupiące i naprawdę pyszne. Płatki owsiane są znane z tego, że zawierają sporo błonnika, dzięki czemu dają poczucie sytości na długie godziny. Poprawiają przemianę materii i mają dobry wpływ na pracę jelit. Oprócz tego wzmacniają koncentrację, pobudzają mózg do pracy, pomagają utrzymać prawidłową masę ciała oraz chronią przed zachorowaniem na miażdżycę. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, cynk, magnez i witaminy z grupy B, E i PP. Dobrze wpływają na układ nerwowy i mięśniowy.

Składniki (na 7-8 porcji):

– pół kubka płatków owsianych
– pół kubka wiórków kokosowych
– pół łyżeczki cynamonu albo kardamonu
– 1/3 kubka syropu klonowego
– 5 łyżek nasion chia
– 2 czubate łyżki masła klarowanego
– ok. 20 łyżek jogurtu naturalnego (najlepiej domowego)
– sezonowe owoce
– kilka listków mięty albo jadalnych kwiatów
– papilotki do muffinek

Przygotowanie:

Do miski wrzuć płatki, wiórki, cynamon, syrop, nasiona i roztopione masło.

przepis-na-granole-na-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wymieszaj dokładnie.

granola-na-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Papilotki wyłóż uzyskaną masą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Odstaw do wystygnięcia.

zdrowa-granola-zdrowe-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Granolowe łódeczki wypełnij jogurtem i posyp owocami. Przechowuj w lodówce.

zdrowa-granola-na-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”