Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić
Mleko acidofilne to mało znany, lecz zdrowy mleczny napój fermentowany. Znajdują się w nim pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus, dzięki którym to mleko wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Korzystne działanie tego produktu spożywczego polega m.in. na obniżaniu stężenia całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL, wzmacnianiu układu odpornościowego i poprawie perystaltyki jelit. Jak powstaje mleko acidofilne i gdzie je kupić? Poznaj jego wartości odżywcze.
Mleko acidofilne – co to jest?
Mleko acidofilne to pasteryzowany napój mleczny, który zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów. Na rynku dostępne są dwa typy mleka acidofilnego: naturalne (niezawierające żadnych dodatków) oraz smakowe (wzbogacone np. przecierami owocowymi: truskawkowym, malinowym, żurawinowym lub z owoców leśnych). Mleko acidofilne znane jest już od początku XX wieku. Dziś uznawane jest za produkt nowej generacji i żywność funkcjonalną.
Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) mleko acidofilne to napój uzyskany w procesie fermentacji mleka, w którym biorą udział bakterie Lactobacillus acidophilus (będące naturalną mikroflorą jelita cienkiego) odpowiedzialne za wytwarzanie kwasu mlekowego oraz / lub bakterie Bifidobacterium sp. (stanowiące naturalną mikroflorę jelita cienkiego). Aby produkt został uznany za mleko acidofilne, zawartość Bifidobacterium sp. nie powinna być mniejsza niż 106 jtk/ml produktu, a w przypadku szczepów bakterii L. acidophilus – 107 jtk/ml produktu. Definicja według Polskiej Normy charakteryzuje mleko acidofilne jako produkt powstały z pasteryzowanego mleka znormalizowanego lub odtłuszczonego, ukwaszonego zakwasem z czystych kultur Lactobacillus acidophilus z dodatkiem lub bez cukru.
Mleko acidofilne – właściwości
W mleku acidofilnym znajduje się wysoka zawartość tłuszczów (m.in. kwas oleinowy, linolowy oraz kwasy tłuszczowe omega-3), białek, witamin: A, E, witamin z grupy B, witaminy D i minerałów: wapnia, potasu, magnezu, fosforu, cynku i selenu. Dzięki wymienionym składnikom odżywczym oraz zawartości szczepów probiotycznych mleko acidofilne wykazuje następujące właściwości:
- pobudza wydzielanie enzymów trawiennych w żołądku i trzustce,
- reguluje perystaltykę jelit,
- zmniejsza stężenie cholesterolu, chroniąc przed rozwojem miażdżycy i chorób serca,
- działa immunomodulująco,
- wspomaga zasiedlanie jelit przez dobroczynne bakterie, a tym samym zapobiega namnażaniu się szkodliwych drobnoustrojów,
- łagodzi objawy trądziku i zespołu jelita drażliwego,
- u osób z nietolerancją laktozy powoduje zwiększenie trawienia laktozy ze względu na zdolność szczepów L. acidophilus do wydzielania enzymu laktazy,
- zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów,
- jest dobrym produktem osłonowym podczas stosowania antybiotykoterapii.
Mleko acidofilne – jak spożywać?
Mleko acidofilne warto włączyć do diety jako zdrowy i smaczny produkt mleczny. Zgodnie z zaleceniami zawartymi w piramidzie żywieniowej należy spożywać dwie szklanki mleka dziennie, które można zastąpić innymi przetworami mlecznymi, takimi jak jogurt, kefir, maślanka czy właśnie mleko acidofilne. W konsystencji mleko acidofilne jest zwarte lub lekko ciągliwe. Jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem kwasu mlekowego, może wybrać produkt z dodatkiem owocowym. Warto wiedzieć o tym, że mleko acidofilne ma krótki okres przydatności do spożycia, który wynosi 24 godziny. Po tym czasie w produkcie drastycznie spada liczba bakterii L. acidophilus. Najkorzystniej jest więc spożyć mleko w tym samym dniu lub następnym po zakupie.
Mleko acidofilne – gdzie kupić?
Mleko acidofilne nie jest tak popularne, jak inne napoje fermentowane, dlatego nie znajdziemy go w każdym sklepie. Produkt będzie zdecydowanie łatwiej kupić w marketach i sklepach ze zdrową żywnością niż w niewielkich sklepach osiedlowych. Wśród producentów acidofilnego mleka znajdują się duże mleczarnie, dlatego nie jest to produkt trudno dostępny. Do zakupu zachęca także cena – mleko można nabyć już za kilka złotych.
Źródła:
- Kudełka W. (2005): Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych w Unii Europejskiej oraz w Polsce, „Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie” 2005, nr 678, s. 149–160.
- Mojka K., Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2013, 94(4), 722–729.
- J.M. Kongo, F.X. Malcata, Acidophilus Milk, Encyclopedia of Food and Health, 2016, 6–14.
Polecamy
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
się ten artykuł?