1 min.
Kwas oleinowy (OA) – jednonasycony kwas Omega-9 – czy jest zdrowy?

Kwas oleinowy (OA)
Najnowsze
19.01.2021
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
18.01.2021
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
18.01.2021
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
17.01.2021
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
17.01.2021
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Znajdziesz w: oliwie z oliwek i oliwkach; oleju rzepakowym; awokado; orzechach ziemnych, laskowych i sezamie – oraz w tłoczonych z nich olejach; orzechach nerkowych, makadamia, pekan, pistacjach, migdałach.
Spis treści
Kwas oleinowy (OA) – dzienne zapotrzebowanie
Kwas oleinowy powinien stanowić minimum 36 procent wszystkich tłuszczów w diecie i co najmniej 12 procent całkowitego spożycia kalorii, co przy menu zapewniającym ok. 2000 kcal dziennie równa się dawce ok. 26 g kwasu oleinowego.
Kwas oleinowy (OA) – właściwości i zastosowanie
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym pomagają przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy i chorobom serca m.in. przez obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL, rozrzedzanie krwi i zmniejszanie skłonności do zakrzepów; wspomagają kontrolę poziomu cukru we krwi.
Znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów, m.in. piersi, prostaty, jelita.
Kwas oleinowy (OA) – skutki niedoboru i przedawkowania
Objawy niedoboru: zaburzenia lipidogramu krwi.
Skutki nadmiaru: podrażnienie układu trawienia (przy bardzo wysokich dawkach).
Kwas oleinowy (OA) – źródła w pożywieniu
Źródła: oliwa z oliwek i oliwki; olej rzepakowy; awokado; orzechy ziemne, laskowe i sezam – oraz tłoczone z nich oleje; orzechy nerkowe, makadamia, pekan, pistacje, migdały. Kwas oleinowy jest mniej wrażliwy na rozkład pod wpływem tlenu z powietrza, światła i ciepła niż kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020