Przejdź do treści

Jaki skład mają pączki z supermarketów? Ekspertki z Czytamy Etykiety wzięły je pod lupę przed Tłustym Czwartkiem

Uważaj na pączki w dyskontach! Ich skład pozostawia wiele do życzenia!
Uważaj na pączki w dyskontach! Ich skład pozostawia wiele do życzenia! / Fot. Unsplash/Instagram.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Pączka w Tłusty Czwartek zjeść trzeba, wiadomo. Ale kto powiedział, że musi być pełen dodatków „E”, regulatorów, wzmacniaczy smaku, substancji zagęszczających i konserwujących? A takie niestety czyhają na nas w marketach. Nie wierzycie? To zerknijcie na skład dwóch wypieków, które w jednym z dyskontów znalazły ekspertki z Czytamy Etykiety.

Nie każda z nas dysponuje czasem albo umiejętnościami, by móc na taki dzień jak Tłusty Czwartek przygotować domowe, mniej kaloryczne pączki. Nic więc dziwnego, że często posiłkujemy się gotowymi wypiekami. Warto jednak z wyprzedzeniem znaleźć sprawdzony lokal ze słodyczami bez tony cukru i konserwantów.

Pączki z dyskontów – co w nich znajdziemy?

Bo pączki, dostępne w dyskontach i dużych sklepach, choć apetycznie wyglądają, często są nafaszerowane emulgatorami, substancjami spulchniającymi, regulatorami kwasowości, wzmacniaczami smaku i zapachu, utwardzanymi tłuszczami i barwnikami. Do rozwikłania ich składu niekiedy naprawdę potrzebne są zdolności detektywistyczne. Nawet dla najlepszego Sherlocka Holmes’a wśród dietetyków rozwikłanie zagadki, ile jest pączka w pączku, który ma ponad 20 linijek składników, byłoby niezłym wyzwaniem. A takie „perełki” nie są jakąś rzadkością, o czym przekonały się ekspertki z serwisu „Czytamy Etykiety”.

„Czytamy Etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych, dzieląc się aktywnie swoją wiedzą. Ich profil na Instagramie obserwuje już 212 tys. osób. W swoim najnowszym poście ekspertki odsłoniły smutną prawdę o wypiekach z supermarketów.

„Pączek z supermarketu często ma skład taki jak ten na zdjęciu. Już na pierwszy rzut oka widać, że nie jest zbyt dobrze” – zwracają uwagę ekspertki.

Na zdjęciu widzimy skład dwóch pączków: pierwszy z nadzieniem jagodowym, a drugi z budyniem waniliowym. Każdy z nich ma ok. 20 linijek składników.

View this post on Instagram

Pączek z supermarketu często ma skład taki jak ten na zdjęciu 😵😱😤 Już na pierwszy rzut oka widać, że nie jest zbyt dobrze. Najsłabsze punkty (my się pozytywnych nie dopatrzyłyśmy) tych wypieków to: ❗️margaryna – te najniższej jakości mają tak kiepski skład. ❗️marmolada – niestety większość sklepowych marmolad zawiera dodatek substancji konserwujących (dlatego lepszym rozwiązaniem są powidła) ❗️skórka pomarańczowa kandyzowana – zawiera substancje konserwujące. A Wy – kupujecie pączki w supermarketach/cukierniach? A może tylko i wyłącznie domowe? Zbliża się Tłusty Czwartek 🍩 więc jeśli spotkanie podczas swoich zakupów jakieś 😜 ciekawe składy – koniecznie podsyłajcie 👍 Przy okazji przypomnimy Wam, że na naszej stronie znajdziecie przydatne zestawienia (dla osób które same będą wypiekać pączki). Mamy między innymi porównania: 🍓marmolady truskawkowych 🌹różanych przetworów 💜powideł śliwkowych #czytamyetykiety #paczki #pączki #donuts #donut #tlustyczwartek

A post shared by Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety) on

Nie trzeba być wielkim znawcą tematu, by wiedzieć, że do przygotowania tradycyjnych pączków wystarczą mąka, drożdże, masło, cukier, jajka, mleko, odrobina alkoholu i ewentualnie dżem. Łącznie 8 składników. Tymczasem te mają ok. 50!

Tani = kiepski skład

Ekspertki z profilu „Czytamy Etykiety” do najsłabszych punktów tych wypieków, choć – jak podkreślają tych pozytywnych się nie dopatrzyły, zaliczają:

❗️margarynę – te najniższej jakości mają tak kiepski skład.
❗️marmoladę – niestety większość sklepowych marmolad zawiera dodatek substancji konserwujących (dlatego lepszym rozwiązaniem są powidła)
❗️skórkę pomarańczową kandyzowaną – zawiera substancje konserwujące.

Jeśli już możemy sobie pozwolić na chwilę słodkiego (i tłustego) zapomnienia, niech to będzie smaczna chwila. Pójdźmy do sprawdzonej cukierni, zapłaćmy trochę więcej, ale zjedzmy, deser bez wyrzutów sumienia i bez uszczerbku na zdrowiu.

Jeśli podczas zakupów znajdziecie podobne „perełki” na Tłusty Czwartek, podeślijcie nam zdjęcia. Chętnie z pomocą ekspertów pokusimy się o przeanalizowanie ich składu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

W jaki sposób jedzenie pączków poprawia pamięć i usprawnia działanie mózgu? Wyjaśnia neuropsycholożka

pączki, tłusty czwartek

Tłusty czwartek można spędzić na kilka sposobów. O tych najzdrowszych (również dla głowy) rozmawiamy z dietetyczką Małgorzatą Mleko

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Pączki z lukrem

Co kryje się w pączkach z supermarketu? Dietetyczki ostrzegają!

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

Ratunek dla słodyczożerców

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Zdrowy deser / unsplash

Wydaje ci się, że węglowodany tuczą, więc postanowiłaś, że nie będziesz jadła słodyczy? Psychodietetyk mówi, co o tym sądzi

Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?

Przepis na ciasto orzechowe z kremem.

Przepis na ciasto orzechowe. Jak zrobić orzechowca z kremem?

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami. Poznaj trzy proste przepisy!

pączki

Tłusty czwartek – jak go przeżyć? Oto kilka zasad dotyczących jedzenia słodyczy

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

kobieta je ciastko

O zajadaniu stresu, czyli dlaczego sięgamy po słodycze a nie warzywa, kiedy się denerwujemy

dziecko pisze list do świętego mikołaja

6 pomysłów na słodki prezent dla dzieci zamiast sklepowych słodyczy. Podpowiada dietetyczka i naturoterapeutka

Jedzenie słodyczy / istockphoto.com

Chcesz skończyć z jedzeniem słodyczy? Zadaj sobie kilka pytań, a odpowiedzi spisz na kartce. To sposób dietetyczki Darii Rybickiej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?