Przejdź do treści

Jaki skład mają pączki z supermarketów? Ekspertki z Czytamy Etykiety wzięły je pod lupę przed Tłustym Czwartkiem

Uważaj na pączki w dyskontach! Ich skład pozostawia wiele do życzenia!
Uważaj na pączki w dyskontach! Ich skład pozostawia wiele do życzenia! / Fot. Unsplash/Instagram.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Pączka w Tłusty Czwartek zjeść trzeba, wiadomo. Ale kto powiedział, że musi być pełen dodatków „E”, regulatorów, wzmacniaczy smaku, substancji zagęszczających i konserwujących? A takie niestety czyhają na nas w marketach. Nie wierzycie? To zerknijcie na skład dwóch wypieków, które w jednym z dyskontów znalazły ekspertki z Czytamy Etykiety.

Nie każda z nas dysponuje czasem albo umiejętnościami, by móc na taki dzień jak Tłusty Czwartek przygotować domowe, mniej kaloryczne pączki. Nic więc dziwnego, że często posiłkujemy się gotowymi wypiekami. Warto jednak z wyprzedzeniem znaleźć sprawdzony lokal ze słodyczami bez tony cukru i konserwantów.

Pączki z dyskontów – co w nich znajdziemy?

Bo pączki, dostępne w dyskontach i dużych sklepach, choć apetycznie wyglądają, często są nafaszerowane emulgatorami, substancjami spulchniającymi, regulatorami kwasowości, wzmacniaczami smaku i zapachu, utwardzanymi tłuszczami i barwnikami. Do rozwikłania ich składu niekiedy naprawdę potrzebne są zdolności detektywistyczne. Nawet dla najlepszego Sherlocka Holmes’a wśród dietetyków rozwikłanie zagadki, ile jest pączka w pączku, który ma ponad 20 linijek składników, byłoby niezłym wyzwaniem. A takie „perełki” nie są jakąś rzadkością, o czym przekonały się ekspertki z serwisu „Czytamy Etykiety”.

„Czytamy Etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych, dzieląc się aktywnie swoją wiedzą. Ich profil na Instagramie obserwuje już 212 tys. osób. W swoim najnowszym poście ekspertki odsłoniły smutną prawdę o wypiekach z supermarketów.

„Pączek z supermarketu często ma skład taki jak ten na zdjęciu. Już na pierwszy rzut oka widać, że nie jest zbyt dobrze” – zwracają uwagę ekspertki.

Na zdjęciu widzimy skład dwóch pączków: pierwszy z nadzieniem jagodowym, a drugi z budyniem waniliowym. Każdy z nich ma ok. 20 linijek składników.

View this post on Instagram

Pączek z supermarketu często ma skład taki jak ten na zdjęciu ??? Już na pierwszy rzut oka widać, że nie jest zbyt dobrze. Najsłabsze punkty (my się pozytywnych nie dopatrzyłyśmy) tych wypieków to: ❗️margaryna – te najniższej jakości mają tak kiepski skład. ❗️marmolada – niestety większość sklepowych marmolad zawiera dodatek substancji konserwujących (dlatego lepszym rozwiązaniem są powidła) ❗️skórka pomarańczowa kandyzowana – zawiera substancje konserwujące. A Wy – kupujecie pączki w supermarketach/cukierniach? A może tylko i wyłącznie domowe? Zbliża się Tłusty Czwartek ? więc jeśli spotkanie podczas swoich zakupów jakieś ? ciekawe składy – koniecznie podsyłajcie ? Przy okazji przypomnimy Wam, że na naszej stronie znajdziecie przydatne zestawienia (dla osób które same będą wypiekać pączki). Mamy między innymi porównania: ?marmolady truskawkowych ?różanych przetworów ?powideł śliwkowych #czytamyetykiety #paczki #pączki #donuts #donut #tlustyczwartek

A post shared by Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety) on

Nie trzeba być wielkim znawcą tematu, by wiedzieć, że do przygotowania tradycyjnych pączków wystarczą mąka, drożdże, masło, cukier, jajka, mleko, odrobina alkoholu i ewentualnie dżem. Łącznie 8 składników. Tymczasem te mają ok. 50!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Tani = kiepski skład

Ekspertki z profilu „Czytamy Etykiety” do najsłabszych punktów tych wypieków, choć – jak podkreślają tych pozytywnych się nie dopatrzyły, zaliczają:

❗️margarynę – te najniższej jakości mają tak kiepski skład.
❗️marmoladę – niestety większość sklepowych marmolad zawiera dodatek substancji konserwujących (dlatego lepszym rozwiązaniem są powidła)
❗️skórkę pomarańczową kandyzowaną – zawiera substancje konserwujące.

Jeśli już możemy sobie pozwolić na chwilę słodkiego (i tłustego) zapomnienia, niech to będzie smaczna chwila. Pójdźmy do sprawdzonej cukierni, zapłaćmy trochę więcej, ale zjedzmy, deser bez wyrzutów sumienia i bez uszczerbku na zdrowiu.

Jeśli podczas zakupów znajdziecie podobne „perełki” na Tłusty Czwartek, podeślijcie nam zdjęcia. Chętnie z pomocą ekspertów pokusimy się o przeanalizowanie ich składu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lody

Popularne lody wycofane ze sklepów. Powodem jest zanieczyszczony składnik

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Katarzyna Bosacka / ANDRAS SZILAGYI/MWMEDIA

Katarzyna Bosacka sprawdziła nowe donuty Ekipy Friza. „W składzie błękit brylantowy E133, który znajdziemy również… w kostkach do toalet”

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Zdrowsza opcja na tłusty czwartek – pieczone pączki z lukrem z nerkowców

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Flambirowanie potraw

Flambirowanie potraw – co daje i jak dokładnie je zrobić?

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Nad polskim morzem zamykają się lodziarnie. Winne są enterobakterie

Nad polskim morzem wykryto enterobakterie w lodach z automatu

6 przepisów na zdrowe desery z kilku składników. Podpowiada Agnieszka Stolarczyk

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

W jaki sposób jedzenie pączków poprawia pamięć i usprawnia działanie mózgu? Wyjaśnia neuropsycholożka

pączki, tłusty czwartek

Tłusty czwartek można spędzić na kilka sposobów. O tych najzdrowszych (również dla głowy) rozmawiamy z dietetyczką Małgorzatą Mleko

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Pączki z lukrem

Co kryje się w pączkach z supermarketu? Dietetyczki ostrzegają!

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×