Przejdź do treści

Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii

Cykoria
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Cykoria jako warzywo o gorzkawym smaku nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda. To jedno z nielicznych uprawianych w Polsce warzyw, na które sezon przypada w okresie jesienno-zimowym, a zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych umożliwia usunięcie nielubianego posmaku. Jak przyrządzić cykorię, żeby nie była gorzka?

Czym jest cykoria?

Cykoria jest rośliną należącą do rodziny astrowatych, pochodzącą z Belgii. Uprawia się ją w warunkach zaciemnienia, dlatego stanowi idealną zimową alternatywę dla większości warzyw liściastych, na które sezon przypada wiosną i latem.

Jak wygląda cykoria? Część nadziemna rośliny to nieduża głowa sałaty, zbudowana ze ściśle przylegających do siebie, chrupiących liści. Ma podłużny, wrzecionowaty kształt i biało-żółty lub biało-bordowy kolor.

Jadalną częścią rośliny jest również korzeń, z którego pozyskuje się inulinę – substancję zaliczaną do frakcji błonnika pokarmowego. Inulina stanowi jeden ze składników dodawanych do artykułów żywnościowych w celu poprawy ich walorów zdrowotnych. Uprażony i rozdrobniony korzeń cykorii wykorzystuje się również jako alternatywę dla tradycyjnej kawy oraz kawy zbożowej.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kawa w filiżance

Właściwości odżywcze i zdrowotne cykorii

Cykoria, co typowe dla roślin liściastych, charakteryzuje się niską wartością energetyczną (jedna główka o masie 100 gramów zawiera zaledwie 17 kcal). Jest przy tym bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Spożywając główkę cykorii dostarczamy organizmowi:

  • 9 proc. dziennego zapotrzebowania na potas oraz po pięć proc. na wapń i żelazo,
  • 9 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
  • aż 36 proc. dziennego zapotrzebowania na foliany.

Cykorię zaliczamy do produktów o niskim indeksem glikemicznym, bezpiecznych dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Pozyskiwana z korzenia cykorii inulina ceniona jest ze względu na prozdrowotne właściwości. Przy spożyciu na poziomie co najmniej 12 gramów dziennie wykazuje udokumentowane działanie wspomagające pracę przewodu pokarmowego. Stosuje się ją m.in. w celu zapobiegania zaparciom.

Zioła, po których nie powinno się wychodzić na słońce

Przeciwwskazania do spożywania cykorii

Spożywania dużej ilości cykorii powinny unikać osoby, które przyjmują farmakologiczne środki przeciwkrzepliwe, np. warfarynę. Wynika to z wysokiej zawartości witaminy K, która wchodzi w interakcje z tymi preparatami. Nadmierna jej ilość w organizmie może spowodować skutki uboczne w postaci osłabienia działania leków.

Cykoria pieczona

Jak przyrządzić cykorię?

Delikatna gorycz cykorii – o ile właściwie skomponujemy to warzywo z innymi składnikami – może nadawać potrawie wyrazisty, ale przyjemny smak. Co zrobić, żeby gorzki posmak warzywa nie dominował w przyrządzanej potrawie? Warto wykorzystać ją w potrawach razem ze słodkimi dodatkami.

Co zrobić z cykorii? Najprościej przygotować sałatkę z pokrojonej na drobne paski cykorii, wymieszanej z sosem miodowym. Aby przygotować taki dressing wystarczy połączyć dwie łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego) z dwiema łyżkami soku z cytryny, jedną łyżką miodu i dużą szczyptą soli. Do sałatki możemy dodać również jabłko i/lub startą marchew. Smak wzbogacą także podprażone na suchej patelni, posiekane orzechy (np. laskowe).

Co więcej, istnieją metody na to, by pozbyć się gorzkiego posmaku cykorii. Po pierwsze, należy wykroić głąb, który jest źródłem goryczki. Usuniemy ją także mocząc liście w wodzie z solą. Cykoria zyskuje znacznie delikatniejszy smak po obróbce termicznej, dlatego warto spróbować tego warzywa w wersji pieczonej, blanszowanej lub duszonej.

 


Bibliografia:

  1. USDA (2019) Endive, raw, FoodData Central, dostęp z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168412/nutrients.
  2. European Commision (2021) EU Register of nutrition and health claims, dostęp z: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Czy kawa przyspiesza wypróżnianie? / unsplash

Poranna kawa przyspiesza wypróżnienie? Naukowcy postanowili przyjrzeć się temu zjawisku

Kawa w filiżance

Kawa z mlekiem, espresso, kuloodporna? Jeśli zdrowa, to bez dodatków

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

8 ziół na redukcję napięcia / pexels

Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

filiżanka kawy

Kolejna korzyść z picia kawy. Ile filiżanek małej czarnej dziennie nam potrzeba?

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Białko roślinne - fasola, groch i inne

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Kawa liofilizowana

Kawa liofilizowana – czym jest i jak powstaje?

Soja i mleko sojowe

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Miód akacjowy

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

×