Przejdź do treści

Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii

Cykoria
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Cykoria jako warzywo o gorzkawym smaku nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda. To jedno z nielicznych uprawianych w Polsce warzyw, na które sezon przypada w okresie jesienno-zimowym, a zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych umożliwia usunięcie nielubianego posmaku. Jak przyrządzić cykorię, żeby nie była gorzka?

Czym jest cykoria?

Cykoria jest rośliną należącą do rodziny astrowatych, pochodzącą z Belgii. Uprawia się ją w warunkach zaciemnienia, dlatego stanowi idealną zimową alternatywę dla większości warzyw liściastych, na które sezon przypada wiosną i latem.

Jak wygląda cykoria? Część nadziemna rośliny to nieduża głowa sałaty, zbudowana ze ściśle przylegających do siebie, chrupiących liści. Ma podłużny, wrzecionowaty kształt i biało-żółty lub biało-bordowy kolor.

Jadalną częścią rośliny jest również korzeń, z którego pozyskuje się inulinę – substancję zaliczaną do frakcji błonnika pokarmowego. Inulina stanowi jeden ze składników dodawanych do artykułów żywnościowych w celu poprawy ich walorów zdrowotnych. Uprażony i rozdrobniony korzeń cykorii wykorzystuje się również jako alternatywę dla tradycyjnej kawy oraz kawy zbożowej.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kawa w filiżance

Właściwości odżywcze i zdrowotne cykorii

Cykoria, co typowe dla roślin liściastych, charakteryzuje się niską wartością energetyczną (jedna główka o masie 100 gramów zawiera zaledwie 17 kcal). Jest przy tym bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Spożywając główkę cykorii dostarczamy organizmowi:

  • 9 proc. dziennego zapotrzebowania na potas oraz po pięć proc. na wapń i żelazo,
  • 9 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
  • aż 36 proc. dziennego zapotrzebowania na foliany.

Cykorię zaliczamy do produktów o niskim indeksem glikemicznym, bezpiecznych dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Pozyskiwana z korzenia cykorii inulina ceniona jest ze względu na prozdrowotne właściwości. Przy spożyciu na poziomie co najmniej 12 gramów dziennie wykazuje udokumentowane działanie wspomagające pracę przewodu pokarmowego. Stosuje się ją m.in. w celu zapobiegania zaparciom.

Zioła, po których nie powinno się wychodzić na słońce

Przeciwwskazania do spożywania cykorii

Spożywania dużej ilości cykorii powinny unikać osoby, które przyjmują farmakologiczne środki przeciwkrzepliwe, np. warfarynę. Wynika to z wysokiej zawartości witaminy K, która wchodzi w interakcje z tymi preparatami. Nadmierna jej ilość w organizmie może spowodować skutki uboczne w postaci osłabienia działania leków.

Cykoria pieczona

Jak przyrządzić cykorię?

Delikatna gorycz cykorii – o ile właściwie skomponujemy to warzywo z innymi składnikami – może nadawać potrawie wyrazisty, ale przyjemny smak. Co zrobić, żeby gorzki posmak warzywa nie dominował w przyrządzanej potrawie? Warto wykorzystać ją w potrawach razem ze słodkimi dodatkami.

Co zrobić z cykorii? Najprościej przygotować sałatkę z pokrojonej na drobne paski cykorii, wymieszanej z sosem miodowym. Aby przygotować taki dressing wystarczy połączyć dwie łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego) z dwiema łyżkami soku z cytryny, jedną łyżką miodu i dużą szczyptą soli. Do sałatki możemy dodać również jabłko i/lub startą marchew. Smak wzbogacą także podprażone na suchej patelni, posiekane orzechy (np. laskowe).

Co więcej, istnieją metody na to, by pozbyć się gorzkiego posmaku cykorii. Po pierwsze, należy wykroić głąb, który jest źródłem goryczki. Usuniemy ją także mocząc liście w wodzie z solą. Cykoria zyskuje znacznie delikatniejszy smak po obróbce termicznej, dlatego warto spróbować tego warzywa w wersji pieczonej, blanszowanej lub duszonej.

 


Bibliografia:

  1. USDA (2019) Endive, raw, FoodData Central, dostęp z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168412/nutrients.
  2. European Commision (2021) EU Register of nutrition and health claims, dostęp z: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Lubisz pić kawę? Sprawdź, która z nich jest najzdrowsza

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Rośliny i leki

Męczy cię katar, kaszel i bolące gardło? Lekarka Miriam Staier wymienia, po jakie leki roślinne warto sięgnąć

5 roślin, które pomogą nam przetrwać kryzys klimatyczny

kawa

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Piotr Ciemny, autor książki "Chwasty od kuchni"

Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Czy kawa przyspiesza wypróżnianie? / unsplash

Poranna kawa przyspiesza wypróżnienie? Naukowcy postanowili przyjrzeć się temu zjawisku

Kawa w filiżance

Kawa z mlekiem, espresso, kuloodporna? Jeśli zdrowa, to bez dodatków

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

8 ziół na redukcję napięcia / pexels

Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

×