Przejdź do treści

Inulina – cukier, który pomaga schudnąć. Poznaj jej 5 największych zalet

Inulina – cukier, który pomaga schudnąć. Poznaj jej 5 największych zalet Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól
Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Inulina jest wielocukrem naturalnie spotykanym w korzeniach cykorii, topinaburu czy wężymordu. Człowiek nie trawi inuliny, ma ona jednak wiele działań prozdrowotnych. Poznaj 5 zalet inuliny.

Wspomaga odchudzanie

Inulina w przemyśle spożywczym stosowana jest jako zamiennik tłuszczu. Jest ona dużo mniej kaloryczna (ma ok. 150kcal/100 g), dlatego może być substytutem tłuszczu w produktach niskokalorycznych. Zamiana prawdziwego tłuszczu na inulinę nie ma znaczącego wpływu na smak, czy konsystencję produktów spożywczych. Jest to dobre rozwiązanie dla osób na diecie mających problemy z silną wolą. Dodatkowo badania wykazały, że inulina skutecznie hamuje łaknienie i zwiększa uczucie sytości.

Poprawia pracę jelit

Inulina nie jest trawiona przez człowieka, w niezmienionej formie trafia do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji przez mikroflorę jelitową.

Badania wykazały, że inulina wspomaga rozwój bakterii szczepu Biffidobacterium, które odpowiadają za trawienie pokarmów, syntezę witamin i neutralizowanie toksyn. Dodatkowo prawidłowa mikroflora jelitowa wpływa korzystnie na odporność całego organizmu. Niektóre badania wskazują nawet na związek prawidłowej mikrobioty jelitowej z mniejszym ryzykiem zachorowania na choroby autoimmunologiczne.

Dodatkowo inulina wpływa na obniżenie pH stolca, dzięki czemu tworzy niekorzystne środowisko dla rozwoju bakterii patogennych. Inulina wpływa również korzystnie na kurczliwość ścian jelit, co skutecznie przeciwdziała zaparciom.

Obniża poziom cholesterolu

Badania wykazały, że spożywanie 20 gramów inuliny dziennie pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dzieje się tak dlatego, że inulina posiada zdolność wiązania kwasów tłuszczowych w jelicie grubym. Przyjmuje się, że dzięki spożywaniu inuliny poziom wchłaniania cholesterolu spada aż o 50 proc. Jest to niezwykle istotne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i przeciwdziałaniu miażdżycy.

Obniża poziom glukozy we krwi

Inulina spowalnia wchłanianie węglowodanów, dlatego spożywając ją z innymi produktami spożywczymi, obniżamy indeks glikemiczny posiłku. Dzięki temu zapobiegamy gwałtownemu wzrostowi cukru we krwi, a co za tym idzie wyrzutowi insuliny, a dzięki temu także rozwojowi cukrzycy t.2, insulinooporności i otyłości. Inulina wykazuje także korzystne działanie w obniżaniu poziomu glukozy we krwi. W badaniu opublikowanym w Journal of Biosciences wykazano, że pacjenci spożywający produkty spożywcze zawierające inulinę wykazywali znacząco niższy poziom glukozy we krwi.

Wspomaga wchłanianie witamin i minerałów

Inulina sprzyja namnażaniu się pożytecznych bakterii szczepu Biffidobacterium, dzięki czemu możliwe jest lepsze wchłanianie witamin z grupy B, które są niezwykle istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego, oraz kwasu foliowego, ważnego dla kobiet w ciąży i planujących ciążę. Dzięki obniżeniu pH w jelicie grubym zwiększa także biodostępność, czyli wchłanianie wielu składników mineralnych. Należą do nich:

  • Wapń, kluczowy dla procesu mineralizacji kości, niezwykle ważny dla kobiet w okresie menopauzy i dzieci.
  • Magnez, regulujący pobudliwość nerwowo-mięśniową. Odpowiednia ilość magnezu w organizmie chroni między innymi przed pojawianiem się bolesnych skurczów mięśni.
  • Cynk, odpowiadający między innymi za prawidłową funkcję układu odpornościowego.
  • Żelazo, kluczowy składnik hemoglobiny. Jego niedobór prowadzi do anemii.
  • Należy pamiętać, że inulina wspomaga wchłanianie składników mineralnych nie tylko z pożywienia, ale także leków i suplementów.

Inulinę możemy znaleźć w korzeniach cykorii, topinamburu, wężymordu i karczocha, a także w cebuli, czosnku, porach i bananach. Pamiętaj jednak, że dopuszczalna ilość inuliny to 20-30 gramów na dobę, po przekroczeniu tej dawki mogą wystąpić wzdęcia, biegunki i bóle brzucha.

 


Bibliografia:

  1. Pituch A, Albrecht P. Pediatria Współczesna Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka
  2. Anna Nowak i inni, Inulina – cenny składnik żywieniowy. Roczniki pomorskiej akademii medycznej w szczecinie.
  3. Diet, gut microbiota and immune responses, Kendle M Maslowski & Charles R Mackay, Nature Immunology

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Miksujemy: koktajl na odchudzanie

Koktajle odchudzające – przepisy. Jak zrobić koktajl na odchudzanie?

Nie tylko pieprz cayenne. 7 produktów, które pomagają spalić tłuszcz

spaghetti

500 kcal „na masę” i „na redukcję”. Zobacz, czym różnią się proponowane przez dietetyka posiłki

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Czym jest rotacja węglowodanami i jaki ma wpływ na naszą sylwetkę?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami