Przejdź do treści

Inulina – cukier, który pomaga schudnąć. Poznaj jej 5 największych zalet

Inulina – cukier, który pomaga schudnąć. Poznaj jej 5 największych zalet Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Inulina jest wielocukrem naturalnie spotykanym w korzeniach cykorii, topinaburu czy wężymordu. Człowiek nie trawi inuliny, ma ona jednak wiele działań prozdrowotnych. Poznaj 5 zalet inuliny.

Wspomaga odchudzanie

Inulina w przemyśle spożywczym stosowana jest jako zamiennik tłuszczu. Jest ona dużo mniej kaloryczna (ma ok. 150kcal/100 g), dlatego może być substytutem tłuszczu w produktach niskokalorycznych. Zamiana prawdziwego tłuszczu na inulinę nie ma znaczącego wpływu na smak, czy konsystencję produktów spożywczych. Jest to dobre rozwiązanie dla osób na diecie mających problemy z silną wolą. Dodatkowo badania wykazały, że inulina skutecznie hamuje łaknienie i zwiększa uczucie sytości.

Poprawia pracę jelit

Inulina nie jest trawiona przez człowieka, w niezmienionej formie trafia do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji przez mikroflorę jelitową.

Badania wykazały, że inulina wspomaga rozwój bakterii szczepu Biffidobacterium, które odpowiadają za trawienie pokarmów, syntezę witamin i neutralizowanie toksyn. Dodatkowo prawidłowa mikroflora jelitowa wpływa korzystnie na odporność całego organizmu. Niektóre badania wskazują nawet na związek prawidłowej mikrobioty jelitowej z mniejszym ryzykiem zachorowania na choroby autoimmunologiczne.

Dodatkowo inulina wpływa na obniżenie pH stolca, dzięki czemu tworzy niekorzystne środowisko dla rozwoju bakterii patogennych. Inulina wpływa również korzystnie na kurczliwość ścian jelit, co skutecznie przeciwdziała zaparciom.

Obniża poziom cholesterolu

Badania wykazały, że spożywanie 20 gramów inuliny dziennie pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dzieje się tak dlatego, że inulina posiada zdolność wiązania kwasów tłuszczowych w jelicie grubym. Przyjmuje się, że dzięki spożywaniu inuliny poziom wchłaniania cholesterolu spada aż o 50 proc. Jest to niezwykle istotne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i przeciwdziałaniu miażdżycy.

Obniża poziom glukozy we krwi

Inulina spowalnia wchłanianie węglowodanów, dlatego spożywając ją z innymi produktami spożywczymi, obniżamy indeks glikemiczny posiłku. Dzięki temu zapobiegamy gwałtownemu wzrostowi cukru we krwi, a co za tym idzie wyrzutowi insuliny, a dzięki temu także rozwojowi cukrzycy t.2, insulinooporności i otyłości. Inulina wykazuje także korzystne działanie w obniżaniu poziomu glukozy we krwi. W badaniu opublikowanym w Journal of Biosciences wykazano, że pacjenci spożywający produkty spożywcze zawierające inulinę wykazywali znacząco niższy poziom glukozy we krwi.

Wspomaga wchłanianie witamin i minerałów

Inulina sprzyja namnażaniu się pożytecznych bakterii szczepu Biffidobacterium, dzięki czemu możliwe jest lepsze wchłanianie witamin z grupy B, które są niezwykle istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego, oraz kwasu foliowego, ważnego dla kobiet w ciąży i planujących ciążę. Dzięki obniżeniu pH w jelicie grubym zwiększa także biodostępność, czyli wchłanianie wielu składników mineralnych. Należą do nich:

  • Wapń, kluczowy dla procesu mineralizacji kości, niezwykle ważny dla kobiet w okresie menopauzy i dzieci.
  • Magnez, regulujący pobudliwość nerwowo-mięśniową. Odpowiednia ilość magnezu w organizmie chroni między innymi przed pojawianiem się bolesnych skurczów mięśni.
  • Cynk, odpowiadający między innymi za prawidłową funkcję układu odpornościowego.
  • Żelazo, kluczowy składnik hemoglobiny. Jego niedobór prowadzi do anemii.
  • Należy pamiętać, że inulina wspomaga wchłanianie składników mineralnych nie tylko z pożywienia, ale także leków i suplementów.

Inulinę możemy znaleźć w korzeniach cykorii, topinamburu, wężymordu i karczocha, a także w cebuli, czosnku, porach i bananach. Pamiętaj jednak, że dopuszczalna ilość inuliny to 20-30 gramów na dobę, po przekroczeniu tej dawki mogą wystąpić wzdęcia, biegunki i bóle brzucha.

 


Bibliografia:

  1. Pituch A, Albrecht P. Pediatria Współczesna Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka
  2. Anna Nowak i inni, Inulina – cenny składnik żywieniowy. Roczniki pomorskiej akademii medycznej w szczecinie.
  3. Diet, gut microbiota and immune responses, Kendle M Maslowski & Charles R Mackay, Nature Immunology

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Miksujemy: koktajl na odchudzanie

Koktajle odchudzające – przepisy. Jak zrobić koktajl na odchudzanie?

Nie tylko pieprz cayenne. 7 produktów, które pomagają spalić tłuszcz

spaghetti

500 kcal „na masę” i „na redukcję”. Zobacz, czym różnią się proponowane przez dietetyka posiłki

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Czym jest rotacja węglowodanami i jaki ma wpływ na naszą sylwetkę?

Zmieniłaś dietę, bo chcesz schudnąć? Te objawy mogą świadczyć o tym, że coś poszło nie tak

10 sezonowych owoców i warzyw, które pomogą ci schudnąć. Na które postawić?

Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Jak nie popełniać błędów dotyczących porcji jedzenia? Podpowiadamy

Tych produktów lepiej unikaj. Na bank sprawią, że przytyjesz

Kobieta z koktajlem owocowym

Chcesz schudnąć? Te produkty pomogą ci stłumić apetyt

Chcesz przejść na dietę ketogeniczną? Sprawdź, jakie zagrożenia może nieść za sobą

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol