Przejdź do treści

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiosenna pasta kanapkowa
Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!
Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym
Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Zdrowe jelita to podstawa funkcjonowania zdrowego organizmu. By o nie zadbać, sięgamy m.in. po probiotyki, czyli pożyteczne bakterie. Jednak ich działanie możemy wzmocnić, dając im to, co mali pomocnicy lubią najbardziej.

Probiotyk – hasło znane większości z nas. To żywe mikroorganizmy, które w odpowiedniej dawce mają korzystny wpływ na organizm (to głównie bakterie kwasu mlekowego). Przypisuje się im mnóstwo pozytywnych właściwości, których źródłem jest przede wszystkim polepszenie mikroflory człowieka. Działają szeroko: wspomagają trawienie, zwalczają chorobotwórcze drobnoustroje i grzyby, a nawet leczą próchnicę. Ułatwiają leczenie alergii i poprawiają skuteczność naszego systemu obronnego, do tego dzięki nim składniki mineralne i witaminy łatwiej się wchłaniają z przewodu pokarmowego. Probiotyki do tego same produkują witaminy! M.in. te z grupy B i kwas foliowy. Wytwarzają enzymy i koenzymy. Częściowo chronią organizm przed toksynami, takimi jak amoniak. Co bardzo ważne, obniżają zawartość we krwi złych frakcji cholesterolu. I na koniec – działają przeciwnowotworowo. A to tylko część ich superzdrowych właściwości.

małgorzata ponikowska

Jednak jak każdy żywy organizm, probiotyki potrzebują jedzenia, energii do działania – i temu służą prebiotyki. Są to związki będące dla pożytecznych bakterii pożywką, dzięki której mogą się namnażać, rosnąć w siłę, po prostu zdziałać więcej. Najpopularniejsze prebiotyki? Znamy je wszyscy. Najlepiej poznane to inulina i fruktooligosacharydy (FOS). Inulinę znajdziemy w wielu owocach i warzywach, głównie w takich roślinach jak czosnek, cebula, por, karczochy, cykoria, topinambur, szparagi czy mniszek lekarski. Jeśli szukamy fruktooligosacharydów, sięgnijmy dodatkowo po pomidory i banany, a także miód.

Czy może być coś lepszego dla naszych jelit od probiotyku lub prebiotyku? Tak. Synbiotyk. To połączenie probiotyku i prebiotyku. Badania potwierdzają, że synbiotyki są pożyteczne w wielu aspektach – zwiększają ilość immunoglobulin A w jelitach, przez co poprawiają odporność organizmu, wspomagają walkę z rakiem, zmniejszają szkodliwe składniki mikroflory i jednocześnie namnażają pożyteczne bakterie, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol. Według badań poprawiają również wchłanianie wapnia, magnezu i fosforu.

Soki owocowe

Synbiotyk – jak zrobić?

Sami możemy skomponować synbiotyczne posiłki. To np.:

Jogurt/kefir + miód

Rośliny strączkowe + kiszonki

Jogurt/kefir + czosnek

Ser feta + cebula

Jogurt + płatki owsiane

Marynowana cebula, marynowany czosnek

Ziemniaki + zsiadłe mleko

Synbiotycznych zestawień jest wiele, więc tym bardziej codziennie powinny pojawiać się na naszych talerzach. Tu nasza wyobraźnia może poszaleć. Na ile tylko kubki smakowe pozwolą…

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Jak obchodzić się z miodem, by jak najdłużej zachował swoje właściwości?

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Akcja regeneracja, czyli co maluch powinien jeść po chorobie

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Chcesz mieć zdrowe jelita? Siedem rzeczy o których musisz pamiętać

Chcesz mieć zdrowe jelita? 7 rzeczy, o których musisz pamiętać

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

kostki cukru

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Probiotyki w ciąży / istock

Probiotyki w ciąży. Brać czy nie? Dietetyczka kliniczna odpowiada

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Skąd się bierze miód?

Jak pszczoły robią miód? Jak powstaje miód sztuczny i pitny

Tabletki

Probiotyki. Najważniejsze zasady w wyborze, przyjmowaniu i przechowywaniu. Tłumaczy farmaceutka

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto. Sprawdź, czy nie popełniasz błędu!

Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?