Przejdź do treści

Cykoria pieczona – jak przyrządzić, żeby nie była gorzka?

Cykoria pieczona
Cykoria pieczona.- przepis. Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Cykoria pieczona nie stała się jeszcze klasykiem wśród przyrządzanych na ciepło warzyw. Sama cykoria także nigdy nie była królową popularności. Kiedyś rosnącą w ciemnościach cykorię uznawano za roślinę magiczną, budziła przestrach wśród wiejskiej ludności. Choć dzisiaj nikt nie podejrzewa jej już o konszachty z diabłem, gorzki smak cykorii nadal skutecznie od niej odstrasza. Szkoda, bo to bardzo zdrowe i smaczne warzywo. Jak przyrządzić cykorię, żeby nie była gorzka? Co zrobić z cykorii? Poznajcie nasz przepis na cykorię pieczoną.

Właściwości zdrowotne pieczonej cykorii

Dlaczego warto się do niej przekonać? Cykoria pieczona lub surowa świetnie nadaje się dla osób na diecie. Jest sycąca, a przy tym ma niewiele kalorii oraz niski indeks glikemiczny. Dzięki zawartości potasu i manganu wspomaga metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczów. Zawarta w cykorii inulina korzystnie wpływa na układ pokarmowy, stymulując rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej, a odpowiedzialne za gorzki smak warzywa laktucyna i laktukopiryna stylumują wątrobę do wytwarzania żółci. Cykoria to także dobre źródło beta-karotenu, który poprawia koloryt i kondycję skóry oraz kwasu foliowego, który niezbędny jest nie tylko kobietom w ciąży – działa uspokajająco i pomaga radzić sobie ze stresem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak przyrządzić cykorię, żeby nie była gorzka?

Co zrobić, żeby pokochać cykorię? Już w sklepie lub na straganie wybierajcie jędrne, zwarte główki i unikajcie tych z zielonymi liśćmi – są bardziej gorzkie. Zastanawiacie się, jak z cykorii pozbyć się goryczki? Podczas przygotowania możecie wykroić głąb, który jest głównym źródłem gorzkiego smaku. Inne sposoby na przyrządzenie cykorii tak, żeby nie była gorzka to:

  • wymoczenie cykorii w wodzie,
  • wsypanie do miski soli, ułożenie na niej cykorii głąbem do dołu i pozostawienie na około pół godziny, po tym czasie należy opłukać cykorię,
  • podgotowanie cykorii w wodzie z dodatkiem mleka.

Co zrobić z cykorii?

Jak jeść cykorię i co można z niej zrobić? Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania cykorii jest przygotowanie sałatki. Warzywo wystarczy pokroić na cienkie paski i wymieszać z dodatkami (np. startym jabłkiem czy marchewką,  papryką, awokado). Przed podaniem sałatkę z cykorii warto polać sosem przygotowanym z soku z cytryny wymieszanego z oliwą, solą i pieprzem.

Jeśli myśl o surowej cykorii napawa was lekkim przerażeniem, na pierwszy ogień niech pójdzie cykoria pieczona, która będzie słodsza i delikatniejsza. Proponujemy przepis na pieczoną cykorię w zestawieniu z miodem, słodkimi winogronami i kozim serem.

Przepis na cykorię pieczoną z winogronami

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Cykoria pieczona z winogronami – składniki:

  • 2-3 cykorie
  • kiść ciemnych winogron
  • 3-4 plasterki miękkiej koziej rolady

Cykoria pieczona z winogronami – marynata:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • łyżka listków świeżego tymianku
  • łyżka miodu

Cykoria pieczona z winogronami – przygotowanie:

Cykorie kroimy na pół, usuwamy brzydkie liście, wycinamy gorzki głąb. Połówki cykorii układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym razem z winogronami. Łączymy wszystkie składniki marynaty i smarujemy nią cykorie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy plastry koziego sera.

Cykoria pieczona gotowa! Podajemy od razu, możemy posypać świeżym tymiankiem i skórką pomarańczy.

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×