Przejdź do treści

Cykoria pieczona – jak przyrządzić, żeby nie była gorzka?

Cykoria pieczona
Cykoria pieczona.- przepis. Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Cykoria pieczona nie stała się jeszcze klasykiem wśród przyrządzanych na ciepło warzyw. Sama cykoria także nigdy nie była królową popularności. Kiedyś rosnącą w ciemnościach cykorię uznawano za roślinę magiczną, budziła przestrach wśród wiejskiej ludności. Choć dzisiaj nikt nie podejrzewa jej już o konszachty z diabłem, gorzki smak cykorii nadal skutecznie od niej odstrasza. Szkoda, bo to bardzo zdrowe i smaczne warzywo. Jak przyrządzić cykorię, żeby nie była gorzka? Co zrobić z cykorii? Poznajcie nasz przepis na cykorię pieczoną.

Właściwości zdrowotne pieczonej cykorii

Dlaczego warto się do niej przekonać? Cykoria pieczona lub surowa świetnie nadaje się dla osób na diecie. Jest sycąca, a przy tym ma niewiele kalorii oraz niski indeks glikemiczny. Dzięki zawartości potasu i manganu wspomaga metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczów. Zawarta w cykorii inulina korzystnie wpływa na układ pokarmowy, stymulując rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej, a odpowiedzialne za gorzki smak warzywa laktucyna i laktukopiryna stylumują wątrobę do wytwarzania żółci. Cykoria to także dobre źródło beta-karotenu, który poprawia koloryt i kondycję skóry oraz kwasu foliowego, który niezbędny jest nie tylko kobietom w ciąży – działa uspokajająco i pomaga radzić sobie ze stresem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Naturell Omega-3 500 mg, 240 kaps.
30,00 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z dobrym seksem, 30 saszetek
139,00 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z SOS PMS, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Estabiom Baby, Suplement diety, krople, 5 ml
28,39 zł
Energia
Oryal After Party, 18 tabletek
35,97 zł

Jak przyrządzić cykorię, żeby nie była gorzka?

Co zrobić, żeby pokochać cykorię? Już w sklepie lub na straganie wybierajcie jędrne, zwarte główki i unikajcie tych z zielonymi liśćmi – są bardziej gorzkie. Zastanawiacie się, jak z cykorii pozbyć się goryczki? Podczas przygotowania możecie wykroić głąb, który jest głównym źródłem gorzkiego smaku. Inne sposoby na przyrządzenie cykorii tak, żeby nie była gorzka to:

  • wymoczenie cykorii w wodzie,
  • wsypanie do miski soli, ułożenie na niej cykorii głąbem do dołu i pozostawienie na około pół godziny, po tym czasie należy opłukać cykorię,
  • podgotowanie cykorii w wodzie z dodatkiem mleka.

Co zrobić z cykorii?

Jak jeść cykorię i co można z niej zrobić? Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania cykorii jest przygotowanie sałatki. Warzywo wystarczy pokroić na cienkie paski i wymieszać z dodatkami (np. startym jabłkiem czy marchewką,  papryką, awokado). Przed podaniem sałatkę z cykorii warto polać sosem przygotowanym z soku z cytryny wymieszanego z oliwą, solą i pieprzem.

Jeśli myśl o surowej cykorii napawa was lekkim przerażeniem, na pierwszy ogień niech pójdzie cykoria pieczona, która będzie słodsza i delikatniejsza. Proponujemy przepis na pieczoną cykorię w zestawieniu z miodem, słodkimi winogronami i kozim serem.

Przepis na cykorię pieczoną z winogronami

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Cykoria pieczona z winogronami – składniki:

  • 2-3 cykorie
  • kiść ciemnych winogron
  • 3-4 plasterki miękkiej koziej rolady

Cykoria pieczona z winogronami – marynata:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • łyżka listków świeżego tymianku
  • łyżka miodu

Cykoria pieczona z winogronami – przygotowanie:

Cykorie kroimy na pół, usuwamy brzydkie liście, wycinamy gorzki głąb. Połówki cykorii układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym razem z winogronami. Łączymy wszystkie składniki marynaty i smarujemy nią cykorie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy plastry koziego sera.

Cykoria pieczona gotowa! Podajemy od razu, możemy posypać świeżym tymiankiem i skórką pomarańczy.

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Brakuje ci pomysłu na obiad? Przedstawiamy trzy przepisy na vege zupy z różnych stron świata

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

×