Przejdź do treści

Brukselka – dlaczego warto ją jeść? tłumaczą dietetycy z „Czytamy Etykiety”

Miska z brukselkami i orzechami
Brukselka - pokochaj ją, bo warto! Dlaczego warto ją jeść?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Brukselka – małe warzywo pełne wartości zdrowotnych. Jeśli brukselka rzadko ląduje na twoim talerzu, zmień to. Dlaczego warto? Zalety brukselki wymieniają dietetycy z „Czytamy Etykiety”.

Brukselka, a dokładniej kapusta brukselska, swoją nazwę zawdzięcza stolicy kraju, z którego pochodzi. Należące do krzyżówki jarmużu i kapusty te małe zielone kulki szczycą się tym, że są niskokaloryczne, więc będą idealnym składnikiem w menu osób dbających o linię. Ponadto brukselka zawiera sporo błonnika, dzięki czemu wspomaga przemianę materii, wydłużając uczucie sytości. Warto po nią sięgać w szczególności w okresie przeziębieniowym, ponieważ wzmacnia odporność, a także zwalcza infekcje. Bogata w witaminy A, C, K, B i E będzie także podporą dla naszego wzroku, a dzięki zawartym w niej żelazie, potasowi, cynkowi oraz fosforowi uchroni nas przed anemią. A to nie koniec jej zalet!

Brukselka – jakie ma właściwości?

Jeśli wciąż nie przekonałaś się do tego małego warzywa, przeczytaj co piszą o niej dietetycy z „Czytamy Etykiety”.

Brukselka

Brukselka to zmora z dzieciństwa dla wielu osób – napisali na swoim profilu na Instagramie, dodając – Pora ją odczarować, bo dobrze przyrządzona brukselka jest po prostu pyszna .

Eksperci wymienili także najważniejsze właściwości, dlaczego warto sięgać po brukselkę.

– Stanowi bogate źródło witaminy C;

– wykazuje właściwości przeciwnowotworowe;

– źródło kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu;

– korzystnie wpływa na pracę układu krążenia;

– wspomaga układ odpornościowy;

– poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?