Przejdź do treści

Brukselka i jej 6 właściwości zdrowotnych

brukselka w drewnianej misce
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Brukselka z wyglądu przypomina małą kapustę. Powstała ze skrzyżowania kapusty głowiastej z jarmużem. Jej smak jest określany jako orzechowo – ziemisty. Warto brukselkę na stałe wpisać w codzienne menu, bo jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz witamin. Poznajcie korzyści zdrowotne, jakie płyną ze spożywania brukselki.

Brukselka i jej właściwości przeciwnowotworowe

Brukselka tak jak kalafior czy brokuł zawiera w sobie dużą ilość sulforafanu (silnego przeciwutleniacza), który wykazuje działania przeciwnowotworowe. Wysoka liczba antyoksydantów może odpierać szkodliwe wolne rodniki, które przyczyniają się do chorób takich jak rak piersi, rak prostaty oraz rak jelita grubego. Badania wykazują również, że brukselka ma działania antybakteryjnie, dzięki czemu chroni żołądek przed wrzodami.

Brukselka – bogactwo błonnika

W 100g brukselki znajduje się 3,5 g błonnika. Jest on odpowiedzialny za regulacje pracy jelit, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi. Może być pomocny w zapobieganiu takim chorobom jak cukrzyca, rak jelita grubego oraz choroby serca. Dodatkowo błonnik zapewnia uczucie sytości, dlatego brukselka jest wskazana dla osób na diecie.

Brukselka – źródło witamin i składników odżywczych

Brukselka oprócz dużej zawartości błonnika może się pochwalić również koktajlem witaminowym, w którym znajdziemy porządną dawkę witaminy K, która pomaga w krzepnięciu krwi, witaminę C, która zwiększa odporność na choroby oraz witaminę A, która wpływa na wzrok. Dodatkowo brukselka zawiera kwas foliowy, który jest ważny dla kobiet, które chcą zajść w ciążę, jak również dla tych, które spodziewają się już dziecka. Warto też wspomnieć o manganie, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla optymalnego zdrowia mózgu.

 

Brukselka jest niskokaloryczna

Pół szklanki brukselki zawiera jedynie 28 kalorii, dlatego często można ją znaleźć w przepisach na redukcję wagi ciała. Aby brukselka zachowała swoją niskokaloryczność, należy ją dodać surową do sałatki lub zjeść gotowaną. Wersja z polaniem jej masłem lub smażeniem nie jest zdrowym wyborem.

Brukselka zawiera kwasy tłuszczowe omega-3

Brukselka będzie doskonałą alternatywą dla osób, które nie jedzą ryb, a potrzebują uzupełnić poziom kwasów omega-3 organizmie. To one mają kluczowe znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, zwalczają depresje i lęk. Warto zauważyć, że omega-3 pochodzenia roślinnego jest mniej efektywne dla organizmu niż to zawarte w rybach i owocach morza, dlatego należy spożywać brukselkę w większej ilości, aby przynosiła podobne efekty.

Brukselka wpływa na zdrowie kości

Brukselka dzięki wysokiej zawartości witaminy K jest doskonałym sposobem na utrzymanie kości w szczytowej formie. Badania wykazały, że ta witamina jest pomocna w zwiększaniu gęstości kości i ograniczaniu złamań u pacjentów z osteoporozą, a także w zmniejszaniu ryzyka uszkodzenia kości u kobiet po menopauzie.

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Przytrzymaj
i odkryj

Wystarczy do wody, w której będzie się gotować, dodać odrobinę mleka lub wrzucić piętkę chleba. W przypadku gotowania na parze można dodać szczyptę cynamonu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Ci, którzy mówią, że nie potrafią gotować, po prostu nie potrafią kombinować

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać