Przejdź do treści

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan
Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan / kamoompics
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wydaje ci się, że mleko w proszku to pełnowartościowy produkt? Niestety nie. Dlaczego, gdy zobaczysz go w składzie powinna zapalić ci się w głowie czerwona lampka? Wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Bogdan.

Mleko w proszku to samo zdrowie?

Sylwia Bogdan, chemiczka i autorka profilu na Instagramie „Zdrowa chemia” postanowiła wziąć pod lupę mleko w proszku.

„Już sama nazwa powinna dać nam do myślenia, że coś jest nie tak. Mleko w proszku? Brzmi tak nienaturalnie i niezdrowo” – pisze Bogdan.

Wiele o tym, czy rzeczywiście tak jest, może nam powiedzieć sposób produkcji mleka w proszku. Jak wyjaśnia ekspertka, aby je uzyskać, tradycyjne mleko poddaje się odłuszczeniu, pasteryzacji i zagęszczeniu. Potem pod wpływem temperatury ok. 200 st. odwadnia się mleko. W efekcie dochodzi do jego wysuszenia i powstania formy proszku.

„Takie mleko w proszku pozbawione jest witamin, pierwiastków korzystnych dla naszego zdrowia” – zaznacza chemiczka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Gdzie można znaleźć mleko w proszku?

Mleko w proszku jest dodawane do wielu produktów. Znajduje się między innymi w:

  • jogurtach,
  • serkach,
  • lodach,
  • słodyczach.

Dlaczego tak często producenci decydują się na dodatek mleka w proszku? Jak zaznacza Sylwia Bogdan, odpowiedź jest prosta: ponieważ się nie psuje. Ma to jednak swoją cenę.

„Pamiętajmy, że mleko w proszku może być przyczyną alergii, migren. Gdy kupuje jogurt naturalny, zawsze sprawdzam skład. Was też zachęcam. Jako ciekawostkę dodam, że ostatnio byłam w jednej z największych sieci marketów w Polsce i w jogurcie z napisem bio (trzy razy droższym) było mleko w proszku” – pisze chemiczka.

My też zachęcamy do tego, żeby zawsze sprawdzać skład produktów, po które sięgacie. Zajmuje to chwilę, a korzyści dla zdrowia są nieocenione!

„Zdrowa chemia”

„Zdrowa chemia” to profil na Instagramie prowadzony przez chemiczkę i doktorantkę na wydziale chemii Sylwia Bogdan. Jak sama o sobie pisze, obala czarny PR na temat chemii. W jej postach znajdziemy między innymi przepisy, informacje o naturalnych suplementach diety czy olejkach. Jej profil na Instagramie obserwuje już ponad 8 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Zdrowa Chemia (@chemiazdrowa)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Czy nabiał zapycha żyły i tętnice? / pexels

Czy nabiał zapycha żyły? „Ta teoria jest niekompletna i nieobiektywna” – wyjaśnia Michał Kot

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Lubisz mleko? Sprawdź, jak wpływa na twoje zdrowie

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym. „Przy braku przeciwwskazań nie należy wykluczać go z diety” – mówi dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Mleko w proszku

Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego

nabiał

Masz Hashiomoto i chcesz wyeliminować z diety nabiał? Dowiedz się, co sądzi na ten temat dietetyczka

Lubisz jogurt naturalny? Tylko zobacz, ile ma cennych właściwości!

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Jogurt, granola, truskawki

Ile cukru jest w jogurcie?

cukier

Życie bez cukru. Co się zadzieje, kiedy odstawisz słodkości?

×