Przejdź do treści

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan
Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan / kamoompics
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Wydaje ci się, że mleko w proszku to pełnowartościowy produkt? Niestety nie. Dlaczego, gdy zobaczysz go w składzie powinna zapalić ci się w głowie czerwona lampka? Wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Bogdan.

Mleko w proszku to samo zdrowie?

Sylwia Bogdan, chemiczka i autorka profilu na Instagramie „Zdrowa chemia” postanowiła wziąć pod lupę mleko w proszku.

„Już sama nazwa powinna dać nam do myślenia, że coś jest nie tak. Mleko w proszku? Brzmi tak nienaturalnie i niezdrowo” – pisze Bogdan.

Wiele o tym, czy rzeczywiście tak jest, może nam powiedzieć sposób produkcji mleka w proszku. Jak wyjaśnia ekspertka, aby je uzyskać, tradycyjne mleko poddaje się odłuszczeniu, pasteryzacji i zagęszczeniu. Potem pod wpływem temperatury ok. 200 st. odwadnia się mleko. W efekcie dochodzi do jego wysuszenia i powstania formy proszku.

„Takie mleko w proszku pozbawione jest witamin, pierwiastków korzystnych dla naszego zdrowia” – zaznacza chemiczka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Gdzie można znaleźć mleko w proszku?

Mleko w proszku jest dodawane do wielu produktów. Znajduje się między innymi w:

  • jogurtach,
  • serkach,
  • lodach,
  • słodyczach.

Dlaczego tak często producenci decydują się na dodatek mleka w proszku? Jak zaznacza Sylwia Bogdan, odpowiedź jest prosta: ponieważ się nie psuje. Ma to jednak swoją cenę.

„Pamiętajmy, że mleko w proszku może być przyczyną alergii, migren. Gdy kupuje jogurt naturalny, zawsze sprawdzam skład. Was też zachęcam. Jako ciekawostkę dodam, że ostatnio byłam w jednej z największych sieci marketów w Polsce i w jogurcie z napisem bio (trzy razy droższym) było mleko w proszku” – pisze chemiczka.

My też zachęcamy do tego, żeby zawsze sprawdzać skład produktów, po które sięgacie. Zajmuje to chwilę, a korzyści dla zdrowia są nieocenione!

„Zdrowa chemia”

„Zdrowa chemia” to profil na Instagramie prowadzony przez chemiczkę i doktorantkę na wydziale chemii Sylwia Bogdan. Jak sama o sobie pisze, obala czarny PR na temat chemii. W jej postach znajdziemy między innymi przepisy, informacje o naturalnych suplementach diety czy olejkach. Jej profil na Instagramie obserwuje już ponad 8 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Zdrowa Chemia (@chemiazdrowa)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Czy nabiał zapycha żyły i tętnice? / pexels

Czy nabiał zapycha żyły? „Ta teoria jest niekompletna i nieobiektywna” – wyjaśnia Michał Kot

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Lubisz mleko? Sprawdź, jak wpływa na twoje zdrowie

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym. „Przy braku przeciwwskazań nie należy wykluczać go z diety” – mówi dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Mleko w proszku

Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego

nabiał

Masz Hashiomoto i chcesz wyeliminować z diety nabiał? Dowiedz się, co sądzi na ten temat dietetyczka

Lubisz jogurt naturalny? Tylko zobacz, ile ma cennych właściwości!

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Jogurt, granola, truskawki

Ile cukru jest w jogurcie?

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

kawa

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×