Przejdź do treści

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Mleko acidofilne to mało znany, lecz zdrowy mleczny napój fermentowany. Znajdują się w nim pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus, dzięki którym to mleko wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Korzystne działanie tego produktu spożywczego polega m.in. na obniżaniu stężenia całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL, wzmacnianiu układu odpornościowego i poprawie perystaltyki jelit. Jak powstaje mleko acidofilne i gdzie je kupić? Poznaj jego wartości odżywcze. 

Mleko acidofilne – co to jest? 

Mleko acidofilne to pasteryzowany napój mleczny, który zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów. Na rynku dostępne są dwa typy mleka acidofilnego: naturalne (niezawierające żadnych dodatków) oraz smakowe (wzbogacone np. przecierami owocowymi: truskawkowym, malinowym, żurawinowym lub z owoców leśnych). Mleko acidofilne znane jest już od początku XX wieku. Dziś uznawane jest za produkt nowej generacji i żywność funkcjonalną. 

Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) mleko acidofilne to napój uzyskany w procesie fermentacji mleka, w którym biorą udział bakterie Lactobacillus acidophilus (będące naturalną mikroflorą jelita cienkiego) odpowiedzialne za wytwarzanie kwasu mlekowego oraz / lub bakterie Bifidobacterium sp. (stanowiące naturalną mikroflorę jelita cienkiego). Aby produkt został uznany za mleko acidofilne, zawartość Bifidobacterium sp. nie powinna być mniejsza niż 106 jtk/ml produktu, a w przypadku szczepów bakterii L. acidophilus – 107 jtk/ml produktu. Definicja według Polskiej Normy charakteryzuje mleko acidofilne jako produkt powstały z pasteryzowanego mleka znormalizowanego lub odtłuszczonego, ukwaszonego zakwasem z czystych kultur Lactobacillus acidophilus z dodatkiem lub bez cukru.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Mleko acidofilne – właściwości 

W mleku acidofilnym znajduje się wysoka zawartość tłuszczów (m.in. kwas oleinowy, linolowy oraz kwasy tłuszczowe omega-3), białek, witamin: A, E, witamin z grupy B, witaminy D i minerałów: wapnia, potasu, magnezu, fosforu, cynku i selenu. Dzięki wymienionym składnikom odżywczym oraz zawartości szczepów probiotycznych mleko acidofilne wykazuje następujące właściwości: 

  • pobudza wydzielanie enzymów trawiennych w żołądku i trzustce, 
  • reguluje perystaltykę jelit, 
  • zmniejsza stężenie cholesterolu, chroniąc przed rozwojem miażdżycy i chorób serca, 
  • działa immunomodulująco, 
  • wspomaga zasiedlanie jelit przez dobroczynne bakterie, a tym samym zapobiega namnażaniu się szkodliwych drobnoustrojów, 
  • łagodzi objawy trądziku i zespołu jelita drażliwego 
  • u osób z nietolerancją laktozy powoduje zwiększenie trawienia laktozy ze względu na zdolność szczepów L. acidophilus do wydzielania enzymu laktazy, 
  • zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, 
  • jest dobrym produktem osłonowym podczas stosowania antybiotykoterapii. 
Kwas oleinowy (OA)

Mleko acidofilne jak spożywać? 

Mleko acidofilne warto włączyć do diety jako zdrowy i smaczny produkt mleczny. Zgodnie z zaleceniami zawartymi w piramidzie żywieniowej należy spożywać dwie szklanki mleka dziennie, które można zastąpić innymi przetworami mlecznymi, takimi jak jogurt, kefir, maślanka czy właśnie mleko acidofilne. W konsystencji mleko acidofilne jest zwarte lub lekko ciągliwe. Jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem kwasu mlekowego, może wybrać produkt z dodatkiem owocowym. Warto wiedzieć o tym, że mleko acidofilne ma krótki okres przydatności do spożycia, który wynosi 24 godziny. Po tym czasie w produkcie drastycznie spada liczba bakterii L. acidophilus. Najkorzystniej jest więc spożyć mleko w tym samym dniu lub następnym po zakupie.

Sałatka z warzywami

Mleko acidofilne – gdzie kupić? 

Mleko acidofilne nie jest tak popularne, jak inne napoje fermentowane, dlatego nie znajdziemy go w każdym sklepie. Produkt będzie zdecydowanie łatwiej kupić w marketach i sklepach ze zdrową żywnością niż w niewielkich sklepach osiedlowych. Wśród producentów acidofilnego mleka znajdują się duże mleczarnie, dlatego nie jest to produkt trudno dostępny. Do zakupu zachęca także cena – mleko można nabyć już za kilka złotych. 

Źródła: 

  1. Kudełka W. (2005): Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych w Unii Europejskiej oraz w Polsce, „Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie” 2005, nr 678, s. 149–160. 
  2. Mojka K., Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2013, 94(4), 722–729. 
  3. J.M. Kongo, F.X. Malcata, Acidophilus Milk, Encyclopedia of Food and Health, 2016, 6–14.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar? /fot. Pexels

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Czy nabiał zapycha żyły i tętnice? / pexels

Czy nabiał zapycha żyły? „Ta teoria jest niekompletna i nieobiektywna” – wyjaśnia Michał Kot

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×