4 min.
Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić Pexels.com
Mleko acidofilne to mało znany, lecz zdrowy mleczny napój fermentowany. Znajdują się w nim pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus, dzięki którym to mleko wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Korzystne działanie tego produktu spożywczego polega m.in. na obniżaniu stężenia całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL, wzmacnianiu układu odpornościowego i poprawie perystaltyki jelit. Jak powstaje mleko acidofilne i gdzie je kupić? Poznaj jego wartości odżywcze.
Spis treści
Mleko acidofilne – co to jest?
Mleko acidofilne to pasteryzowany napój mleczny, który zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów. Na rynku dostępne są dwa typy mleka acidofilnego: naturalne (niezawierające żadnych dodatków) oraz smakowe (wzbogacone np. przecierami owocowymi: truskawkowym, malinowym, żurawinowym lub z owoców leśnych). Mleko acidofilne znane jest już od początku XX wieku. Dziś uznawane jest za produkt nowej generacji i żywność funkcjonalną.
Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) mleko acidofilne to napój uzyskany w procesie fermentacji mleka, w którym biorą udział bakterie Lactobacillus acidophilus (będące naturalną mikroflorą jelita cienkiego) odpowiedzialne za wytwarzanie kwasu mlekowego oraz / lub bakterie Bifidobacterium sp. (stanowiące naturalną mikroflorę jelita cienkiego). Aby produkt został uznany za mleko acidofilne, zawartość Bifidobacterium sp. nie powinna być mniejsza niż 106 jtk/ml produktu, a w przypadku szczepów bakterii L. acidophilus – 107 jtk/ml produktu. Definicja według Polskiej Normy charakteryzuje mleko acidofilne jako produkt powstały z pasteryzowanego mleka znormalizowanego lub odtłuszczonego, ukwaszonego zakwasem z czystych kultur Lactobacillus acidophilus z dodatkiem lub bez cukru.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Mleko acidofilne – właściwości
W mleku acidofilnym znajduje się wysoka zawartość tłuszczów (m.in. kwas oleinowy, linolowy oraz kwasy tłuszczowe omega-3), białek, witamin: A, E, witamin z grupy B, witaminy D i minerałów: wapnia, potasu, magnezu, fosforu, cynku i selenu. Dzięki wymienionym składnikom odżywczym oraz zawartości szczepów probiotycznych mleko acidofilne wykazuje następujące właściwości:
- pobudza wydzielanie enzymów trawiennych w żołądku i trzustce,
- reguluje perystaltykę jelit,
- zmniejsza stężenie cholesterolu, chroniąc przed rozwojem miażdżycy i chorób serca,
- działa immunomodulująco,
- wspomaga zasiedlanie jelit przez dobroczynne bakterie, a tym samym zapobiega namnażaniu się szkodliwych drobnoustrojów,
- łagodzi objawy trądziku i zespołu jelita drażliwego,
- u osób z nietolerancją laktozy powoduje zwiększenie trawienia laktozy ze względu na zdolność szczepów L. acidophilus do wydzielania enzymu laktazy,
- zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów,
- jest dobrym produktem osłonowym podczas stosowania antybiotykoterapii.
Mleko acidofilne – jak spożywać?
Mleko acidofilne warto włączyć do diety jako zdrowy i smaczny produkt mleczny. Zgodnie z zaleceniami zawartymi w piramidzie żywieniowej należy spożywać dwie szklanki mleka dziennie, które można zastąpić innymi przetworami mlecznymi, takimi jak jogurt, kefir, maślanka czy właśnie mleko acidofilne. W konsystencji mleko acidofilne jest zwarte lub lekko ciągliwe. Jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem kwasu mlekowego, może wybrać produkt z dodatkiem owocowym. Warto wiedzieć o tym, że mleko acidofilne ma krótki okres przydatności do spożycia, który wynosi 24 godziny. Po tym czasie w produkcie drastycznie spada liczba bakterii L. acidophilus. Najkorzystniej jest więc spożyć mleko w tym samym dniu lub następnym po zakupie.
Mleko acidofilne – gdzie kupić?
Mleko acidofilne nie jest tak popularne, jak inne napoje fermentowane, dlatego nie znajdziemy go w każdym sklepie. Produkt będzie zdecydowanie łatwiej kupić w marketach i sklepach ze zdrową żywnością niż w niewielkich sklepach osiedlowych. Wśród producentów acidofilnego mleka znajdują się duże mleczarnie, dlatego nie jest to produkt trudno dostępny. Do zakupu zachęca także cena – mleko można nabyć już za kilka złotych.
Źródła:
- Kudełka W. (2005): Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych w Unii Europejskiej oraz w Polsce, „Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie” 2005, nr 678, s. 149–160.
- Mojka K., Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2013, 94(4), 722–729.
- J.M. Kongo, F.X. Malcata, Acidophilus Milk, Encyclopedia of Food and Health, 2016, 6–14.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022