Przejdź do treści

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Często mówi się, że kawa rozpuszczalna to samo zło i że lepiej omijać ją z daleka… Czy naprawdę kawa rozpuszczalna nie służy naszemu zdrowiu? Na to pytanie odpowiada w swoim najnowszym poście na Instagramie dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz.

Kawa rozpuszczalne – samo zło?

Najpierw przyjrzyjmy się temu, jak powstaje kawa rozpuszczalna. Jak wyjaśnia Aleksandra Zaczkiewicz, jej proces produkcji może opierać się na ekstrakcji, liofizacji albo suszeniu (w zależności od metody produkcji kawę taką dzielimy na liofizowaną, suszoną rozpyłowo i agromeryzowaną). Co to oznacza w praktyce?

„Ziarna kawy są prażone i z niej przygotowywany jest ekstrakt. W efekcie powstaje rozpuszczalna kawa w proszku albo w granulkach” – wyjaśnia dietetyczka.

I podkreśla, że kawa rozpuszczalna podczas przebiegu tych reakcji nie traci żadnych właściwości prozdrowotnych. Co więcej, jak pisze istnieją badania potwierdzające, że może mieć nawet więcej substancji działających antyoksydacyjnie niż kawa parzona.

Picie kawy z cytryną

Bardzo zdrowa, ale…

Dietetyczka przypomina, jakie właściwości ma kawa: dobrze wpływa na zdrowie, relaksuje, wydłuża życie i zmniejsza ryzyko wielu chorób, np. cukrzycy typu II. Ale zaznacza, że jest tak w przypadku, kiedy pijemy rzeczywiście napar z kawy, a nie napój kawowy z cukrem, bitą śmietaną i syropem czekoladowym.

Kawa spożywana w liczbie 3-4 filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn o 17 proc. oraz przyczyn sercowo-naczyniowych o 19 proc. w porównaniu do unikania kawy. Spożycie kawy wiąże się też z o 18 proc. niższym ryzykiem choroby nowotworowej” – pisze Aleksandra Zaczkiewicz.

Jest jednak, jak zaznacza ekspertka, jedna wada kawy rozpuszczalnej – zawiera więcej akrylamidu niż kawa parzona.

Jest to potencjalnie rakotwórcza substancja, która powstaje pod wpływem obróbki termicznej. Akrylamid znajdziemy również w produktach takich jak chipsy, zupki instant, sosy, krakersy, paluszki frytki – te produkty warto ograniczyć w pierwszej kolejności” – wyjaśnia ekspertka.

Aleksandra Zaczkiewicz – kim jest?

Aleksandra Zaczkiewicz jest dyplomowanym dietetykiem i właścicielką „Razem Po Zdrowie” – Poradni Dietetycznej i Sklepu ze Zdrową Żywnością. Swoją działalność prowadzi na terenie Dąbrowy Tarnowskiej, Tarnowa oraz on-line. Jej profil na Instagramie obserwuje już 23 tys. osób.

Ekspertka stale poszerza swoją wiedzę, biorąc udział w licznych konferencjach naukowych oraz w szkoleniach organizowanych przez najważniejsze instytucje w Polsce, zajmujące się dietetyką oraz medycyną.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

kawa a senność

Po wypiciu kawy robisz się senna? Sprawdź, jaka może być przyczyna

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

kawa

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

kawa po chińsku / fot. iStock

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło?

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Senność po kawie – gdy kawa nasila zmęczenie

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Jak pozbyć się kofeiny z organizmu? Mamy kilka wskazówek

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami