Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety
Berberys to krzew, którego owoce wykorzystywane są w kuchni i kosmetologii. Z kolei zawarta w korze i korzeniu berberyna jest składnikiem suplementów diety. Na co działa berberyna i co można przygotować w kuchni z owoców berberysu?
Jak wygląda berberys?
Berberys to roślina ozdobna, rosnąca w Europie Środkowej i Wschodniej, a także na terenie Azji i Afryki. W Polsce spotykana jest rzadko. Krzew osiąga do 3 metrów wysokości i wyróżnia się obecnością eliptycznych, małych listków zebranych w pęczki. Posiada żółte kwiaty, a okres kwitnienia przypada na maj i czerwiec. Owoce berberysu osiągają 1 cm długości i mają owalny kształt oraz czerwoną barwę. Dojrzewają we wrześniu i cechują się mocno kwaśnym smakiem. Owoce berberysu są jadalne, można z nich przyrządzać nalewki, likiery, konfitury oraz napary do picia. Można co prawda spotkać się z informacją, że owoce berberysu są trujące, a to za sprawą występujących w nich alkaloidów. Faktem jest jednak, że owoce pozbawione są tych związków, zawierają je natomiast pozostałe części rośliny, w tym kora i korzeń berberysu.
Berberys – właściwości prozdrowotne
Berberys jest rośliną wykorzystywaną od tysięcy lat w medycynie chińskiej. Jej właściwości lecznicze wynikają z zawartości związków aktywnych obecnych w korze, korzeniach i liściach takich jak:
- alkaloidy, w tym berberyna oraz berbamina,
- garbniki,
- saponiny,
- składniki mineralne,
- witaminy C, E
- pektyny,
- karotenoidy,
- kwasy organiczne,
- flawonoidy
- rutynę.
Kora, korzeń oraz liście berberysu są bogate w alkaloidy. Wykazują działanie przeciwbakteryjne, antybiotyczne, a także przeciwbiegunkowe. Mogą ułatwić normalizowanie poziomu glukozy we krwi oraz pobudzają diurezę. Z kolei owoce berberysu zawierają kwasy organiczne, witaminy i składniki mineralne. Działają spazmolitycznie i żółciopędnie, a także napotnie. Ponadto wspomagają walkę organizmu z infekcjami bakteryjnymi.
Berberys w kuchni – najciekawsze przepisy
Kwaskowate owoce berberysu mogą być wykorzystane do przyrządzenia soku, musu i konfitury. Ta ostatnia stanowi wyrazisty dodatek do mięs. Nalewka z owoców berberysu ma właściwości przeciwbólowe i normalizujące pracę układu pokarmowego.
Nalewkę z berberysu możemy przygotowywać w następujący sposób:
- kilogram umytych owoców berberysu należy umieścić w słoiku i zalać 500 ml wódki;
- zakręcony słoik powinien być odstawiony na co najmniej 4 tygodnie w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce;
- po upływie 4 tygodni należy przecedzić nalewkę, odlewając alkohol do osobnego słoika;
- owoce zasypywane są cukrem i odstawiane na 5 dni;
- po 5 dniach owoce należy zalać alkoholem, który został wcześniej odlany i ponownie odstawić na 14 dni;
- na koniec całość powinna być ponownie odcedzona i uzyskany w ten sposób ekstrakt alkoholowy odkładamy na 6 miesięcy; owoce należy wyrzucić.
Zastosowanie berberysu w kosmetologii
Ekstrakt z owoców berberysu jest cenionym składnikiem kosmetyków. Zawarta w nim witamina C wspomaga syntezę włókien kolagenowych, zatem kosmetyki z berberysem świetnie sprawdzają się w pielęgnacji skóry dojrzałej. Rutyna uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, idealnie pielęgnując cerę naczynkową. Ponadto kosmetyki z berberysem wykazują działanie przeciwzapalne i rozjaśniające skórę.
Czym jest berberyna?
Berberyna to związek organiczny występujący w berberysie. Jest to alkaloid pozyskiwany z kory, korzeni oraz łodygi rośliny. Jest to jeden z najlepiej poznanych związków aktywnych berberysu, który znalazł zastosowanie jako składnik suplementów diety. Berberyna wykazuje bardzo korzystny wpływ na organizm. Przede wszystkim – normalizuje profil lipidowy krwi. Związek ten obniża “zły” cholesterol LDL, którego zbyt wysoki poziom przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Obniżenie poziomu LDL możliwe jest na drodze ograniczenia wchłaniania cholesterolu z przewodu pokarmowego, a także ograniczenia syntezy cholesterolu i trójglicerydów w wątrobie.
Berberyna normalizuje nie tylko poziom cholesterolu, ale także glukozy we krwi. Wynika to ze zwiększenia wrażliwości komórek na działanie insuliny – hormonu wydzielanego przez trzustkę. Dzięki temu insulina skuteczniej redukuje poziom glukozy we krwi. Na ile skuteczna jest berberyna? Efekty jej stosowania porównywalne są do metforminy – leku stosowanego u pacjentów z insulinoopornością oraz cukrzycą typu 2.
Cenną właściwością berberyny jest jej działanie przeciwzapalne. Oznacza to, że związek ten może znaleźć zastosowanie jako środek wspomagający leczenie przewlekłych chorób zapalnych, np. zapalenia stawów. A dzięki aktywności przeciwbakteryjnej, berberyna wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych. Coraz więcej mówi się o potencjale przeciwnowotworowym tego alkaloidu, zwłaszcza wobec raka piersi, prostaty, płuc, jelit oraz trzustki.
Kto może stosować suplementy diety z berberyną?
Berberyna to preparat polecany osobom z insulinoopornością. Stanowi doskonałe uzupełnienie diety o niskim indeksie glikemicznym oraz regularnej aktywności fizycznej. Taka suplementacja poprawia insulinowrażliwośc tkanek i ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Ponieważ bardzo często w parze z insulinoopornością idzie zespół policystycznych jajników, kobiety dotknięte tym zaburzeniem mogą suplementować berberynę. Wykazano, że przyjmowanie tego alkaloidu przywraca owulację, co może przełożyć się na przywrócenie płodności i ułatwienie zajścia w ciążę.
Wskazaniem do stosowania berberyny jest także chęć przywrócenia prawidłowego poziomu cholesterolu. Takie działanie jest jednym z najważniejszych elementów profilaktyki chorób serca.
Wiele osób uważa, że można stosować berberynę na odchudzanie. Efekty odchudzające wynikają zapewne z normalizacji poziomu glukozy i zwiększenia insulinowrażliwości. Suplement ten może zatem stanowić skuteczne uzupełnienie diety redukcyjnej.
Gdzie kupić berberynę? Suplement jest dostępny w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością, a koszt zakupu rozpoczyna się od kilkunastu złotych.
Jak stosować berberynę?
Berberyna – podobnie jak każdy inny suplement diety – powinna być stosowana zgodnie z dawkowaniem zalecanym przez producenta. W razie jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Berberyna – rano czy wieczorem?
Ponieważ berberynę zazwyczaj przyjmuje się 2 lub 3 razy dziennie, oznacza to konieczność zażycia preparatu rano, w południe oraz wieczorem.
Berberyna – przed czy po posiłku?
Najczęściej berberynę zażywa się przed posiłkami. Niekiedy producenci suplementu rekomendują przyjęcie preparatu podczas posiłku.
Berberyna – jaka dawka?
Zazwyczaj berberynę stosuje się w dawce 300-400 mg, przyjmowanej od 2 do 3 razy dziennie. Takie dawkowanie zazwyczaj polecają producenci suplementów diety i nie należy go samodzielnie modyfikować.
Berberyna – jak długo stosować?
Długotrwałej suplementacji berberyny może towarzyszyć jej kumulacja w wątrobie, trzustce i sercu. Dlatego najbezpieczniej jest stosować ten suplement diety nie dłużej niż przez okres 12 tygodni. Kwestię dłuższej suplementacji najlepiej jest omówić z lekarzem.
Kto nie powinien suplementować berberyny?
Berberyna jest suplementem diety, którego nie mogą stosować wybrane grupy osób. Komu nie jest polecana berberyna? Przeciwwskazania do zażywania berberyny to:
- ciąża i karmienie piersią,
- nadwrażliwość na jakikolwiek składnik preparatu,
- zbyt niski poziom glukozy we krwi,
- obniżone ciśnienie tętnicze.
Źródła:
Yin J, Xing H, Ye J. Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus. Metabolism. 2008 May;57(5):712-7; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097/ (dostęp online 14.12.2022 r.)
Rauf A, Abu-Izneid T, Khalil AA, Imran M, Shah ZA, Emran TB, Mitra S, Khan Z, Alhumaydhi FA, Aljohani ASM, Khan I, Rahman MM, Jeandet P, Gondal TA. Berberine as a Potential Anticancer Agent: A Comprehensive Review. Molecules. 2021 Dec 4;26(23):7368; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8658774/ (dostęp online 14.12.2022 r.)
Polecamy
„Płynne złoto”. To drogocenny skarb dla twojego zdrowia
Czujesz się źle? Sprawdź poziom tych związków, możesz mieć niedobór
Farmaceutka zdradza, jakie są główne grzechy popełniane przy suplementowaniu witaminy D
Farmaceutka zdradza, jaka suplementacja jest ważna dla cukrzyków i insulinoopornych
się ten artykuł?