4 min.
Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy Unsplash.com
Mozzarella di bufala, czyli rodzaj włoskiego sera produkowanego z mleka bawoła, charakteryzuje się szczególnie łagodnym, wyważonym smakiem i delikatną konsystencją. Coraz częściej doceniana jest przez polskich konsumentów. Czym różni się mozzarella di bufala od „standardowej” wersji sera mozzarella i jak ją jeść, by w pełni wykorzystać walory smakowe produktu?
Spis treści
Co to jest mozzarella di bufala?
Mozzarella di bufala jest typem podpuszczkowego sera niedojrzewającego wytwarzanego z mleka bawoła wodnego (inaczej nazywanego domowym). W Europie hodowlą wspomnianych zwierząt i produkcją mozzarelli tego rodzaju zajmują się przede wszystkim mieszkańcy Włoch. Za szczególnie cenny uznaje się ser z południowego regionu tego kraju, Kampanii.
W latach 90. XX wieku pochodząca stamtąd mozzarella wytwarzana w tradycyjny sposób została zarejestrowana jako artykuł o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Oznacza to, że zgodnie z regulacjami unijnymi produkt określany nazwą mozzarella di bufala campana może pochodzić jedynie z tego terenu i musi spełniać wyjątkowe wymagania dotyczące jakości. Związane są one nie tylko z samym procesem wytwarzania sera, ale nawet z metodami hodowli (m.in. sposobem karmienia) zwierząt, od których pozyskuje się mleko.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jak smakuje mozzarella di bufala?
Ze względu na nieco wyższą zawartość tłuszczów oraz białek w porównaniu do jej krowiego odpowiednika, mozzarella di bufala ma bardziej delikatną i kremową, sprężystą, a jednocześnie rozpływającą się w ustach konsystencję. W smaku można wyczuć zarówno lekką słodycz, jak i kwasowość sera. Solankowa zalewa, w której kupujemy mozzarellę tego rodzaju zapewnia utrzymanie odpowiedniej konsystencji – miękkiego środka oraz zwartej, elastycznej i delikatnej skórki. Po podgrzaniu ser mocno się ciągnie.
Z czym podawać mozzarellę di bufalę?
Walory smakowe mozzarelli di bufali najłatwiej ocenić próbując jej solo, podawanej jako przystawka, np. ze świeżym dobrej jakości pieczywem i oliwą z oliwek. Warto dobrać do niej odpowiednie wino. Polecane są m.in.:
- wina różowe,
- wina czerwone o niskiej zawartości tanin,
- młode, delikatne w smaku białe wina wytrawne,
- wina musujące.
Mozzarellę di bufalę z powodzeniem można wykorzystać również do przyrządzenia całej gamy różnorodnych przepisów. Szczególnie pasować będzie do klasycznych – prostych, lecz opartych na wysokiej jakości składnikach – dań kuchni włoskiej.
Dania z mozzarellą di bufalą
Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na przystawki i dania główne z mozzarellą di bufalą.
Pizza z mozzarellą di bufalą
Ten włoski klasyk zyskuje nową głębię smaku i ciekawszą konsystencję dzięki wykorzystaniu oryginalnej mozzarelli di bufali. Warto wypróbować pizzę z tym dodatkiem w najprostszej, podstawowej wersji – na cienkim cieście, z sosem ze świeżych pomidorów, wspomnianym serem i świeżą bazylią.
Sałatka caprese
Kolejna tradycyjna potrawa, której smak poprawi zastąpienie mozzarelli z mleka krowiego wersją pozyskiwaną od bawoła. Do jej przygotowania wystarczy 6 składników: plastry sera przekładane pokrojonym pomidorem, liście świeżej bazylii, oliwa z oliwek oraz sól i świeżo mielony pieprz. Opcjonalnym, choć polecanym często dodatkiem do sałatki caprese, jest ocet balsamiczny.
Cannelloni ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą di bufalą
Cannelloni z farszem szpinakowo-ricottowym stanowi jeden z popularnych typów włoskiej zapiekanki. Makaronowe rurki wypełniamy farszem z duszonego z czosnkiem szpinaku wymieszanego z serem ricotta i zalewamy je sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy dużymi kawałkami mozzarelli i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.
Inne dania z mozzarellą di bufalą
Mozzarellą di bufalą wzbogacimy również smak:
- omletów i innych dań na bazie jajek (często podaje się ją np. z jajkami w koszulkach czy sadzonymi);
- sałatek (wypróbuj np. sałatkę z pasków surowej cukinii, świeżych pomidorków koktajlowych, oliwek, mozzarelli di bufali i octu balsamicznego);
- pieczonych szparagów;
- bruschetty (np. z bazyliowym lub rukolowym pesto i pomidorami);
- grillowanej cukinii;
- lasagne, np. tradycyjnej bolognese lub napoli.
Gdzie kupić mozzarellę di bufalę?
Mozzarellę di bufalę kupimy m.in. w delikatesach oraz sklepach z żywnością importowaną z Włoch. Ten rodzaj sera bywa dostępny również w większych supermarketach. Bez problemu zamówimy ją w sklepach internetowych. Ważąca 125 g kulka mozzarelli di bufali kosztuje średnio 10-20 złotych.
Źródło:
European Commission Mozzarella di Bufala Campana PDO, https://agriculture.ec.europa.eu/farming/geographical-indications-and-quality-schemes/geographical-indications-food-and-drink/mozzarella-di-bufala-campana-pdo_en (dostęp: 26.07.2022)
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022