Przejdź do treści

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Mozzarella di bufala, czyli rodzaj włoskiego sera produkowanego z mleka bawoła, charakteryzuje się szczególnie łagodnym, wyważonym smakiem i delikatną konsystencją. Coraz częściej doceniana jest przez polskich konsumentów. Czym różni się mozzarella di bufala od „standardowej” wersji sera mozzarella i jak ją jeść, by w pełni wykorzystać walory smakowe produktu?

Co to jest mozzarella di bufala? 

Mozzarella di bufala jest typem podpuszczkowego sera niedojrzewającego wytwarzanego z mleka bawoła wodnego (inaczej nazywanego domowym). W Europie hodowlą wspomnianych zwierząt i produkcją mozzarelli tego rodzaju zajmują się przede wszystkim mieszkańcy Włoch. Za szczególnie cenny uznaje się ser z południowego regionu tego kraju, Kampanii.  

W latach 90. XX wieku pochodząca stamtąd mozzarella wytwarzana w tradycyjny sposób została zarejestrowana jako artykuł o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Oznacza to, że zgodnie z regulacjami unijnymi produkt określany nazwą mozzarella di bufala campana może pochodzić jedynie z tego terenu i musi spełniać wyjątkowe wymagania dotyczące jakości. Związane są one nie tylko z samym procesem wytwarzania sera, ale nawet z metodami hodowli (m.in. sposobem karmienia) zwierząt, od których pozyskuje się mleko. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Jak smakuje mozzarella di bufala? 

Ze względu na nieco wyższą zawartość tłuszczów oraz białek w porównaniu do jej krowiego odpowiednika, mozzarella di bufala ma bardziej delikatną i kremową, sprężystą, a jednocześnie rozpływającą się w ustach konsystencję. W smaku można wyczuć zarówno lekką słodycz, jak i kwasowość sera. Solankowa zalewa, w której kupujemy mozzarellę tego rodzaju zapewnia utrzymanie odpowiedniej konsystencji – miękkiego środka oraz zwartej, elastycznej i delikatnej skórki. Po podgrzaniu ser mocno się ciągnie.

Z czym podawać mozzarellę di bufalę? 

Walory smakowe mozzarelli di bufali najłatwiej ocenić próbując jej solo, podawanej jako przystawka, np. ze świeżym dobrej jakości pieczywem i oliwą z oliwek. Warto dobrać do niej odpowiednie wino. Polecane są m.in.: 

  • wina różowe,
  • wina czerwone o niskiej zawartości tanin,
  • młode, delikatne w smaku białe wina wytrawne,
  • wina musujące. 

Mozzarellę di bufalę z powodzeniem można wykorzystać również do przyrządzenia całej gamy różnorodnych przepisów. Szczególnie pasować będzie do klasycznych – prostych, lecz opartych na wysokiej jakości składnikach – dań kuchni włoskiej.

toast kieliszkami z winem

Dania z mozzarellą di bufalą 

Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na przystawki i dania główne z mozzarellą di bufalą. 

Pizza z mozzarellą di bufalą  

Ten włoski klasyk zyskuje nową głębię smaku i ciekawszą konsystencję dzięki wykorzystaniu oryginalnej mozzarelli di bufali. Warto wypróbować pizzę z tym dodatkiem w najprostszej, podstawowej wersji – na cienkim cieście, z sosem ze świeżych pomidorów, wspomnianym serem i świeżą bazylią.

Sałatka caprese  

Kolejna tradycyjna potrawa, której smak poprawi zastąpienie mozzarelli z mleka krowiego wersją pozyskiwaną od bawoła. Do jej przygotowania wystarczy 6 składników: plastry sera przekładane pokrojonym pomidorem, liście świeżej bazylii, oliwa z oliwek oraz sól i świeżo mielony pieprz. Opcjonalnym, choć polecanym często dodatkiem do sałatki caprese, jest ocet balsamiczny. 

Cannelloni ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą di bufalą  

Cannelloni z farszem szpinakowo-ricottowym stanowi jeden z popularnych typów włoskiej zapiekanki. Makaronowe rurki wypełniamy farszem z duszonego z czosnkiem szpinaku wymieszanego z serem ricotta i zalewamy je sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy dużymi kawałkami mozzarelli i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. 

Inne dania z mozzarellą di bufalą  

Mozzarellą di bufalą wzbogacimy również smak: 

  • omletów i innych dań na bazie jajek (często podaje się ją np. z jajkami w koszulkach czy sadzonymi); 
  • sałatek (wypróbuj np. sałatkę z pasków surowej cukinii, świeżych pomidorków koktajlowych, oliwek, mozzarelli di bufali i octu balsamicznego); 
  • pieczonych szparagów;  
  • bruschetty (np. z bazyliowym lub rukolowym pesto i pomidorami); 
  • grillowanej cukinii;
  • lasagne, np. tradycyjnej bolognese lub napoli. 

Gdzie kupić mozzarellę di bufalę? 

Mozzarellę di bufalę kupimy m.in. w delikatesach oraz sklepach z żywnością importowaną z Włoch. Ten rodzaj sera bywa dostępny również w większych supermarketach. Bez problemu zamówimy ją w sklepach internetowych. Ważąca 125 g kulka mozzarelli di bufali kosztuje średnio 10-20 złotych.

Źródło: 

European Commission Mozzarella di Bufala Campana PDO, https://agriculture.ec.europa.eu/farming/geographical-indications-and-quality-schemes/geographical-indications-food-and-drink/mozzarella-di-bufala-campana-pdo_en (dostęp: 26.07.2022) 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Czy nabiał zapycha żyły i tętnice? / pexels

Czy nabiał zapycha żyły? „Ta teoria jest niekompletna i nieobiektywna” – wyjaśnia Michał Kot

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×