Przejdź do treści

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Jogurt naturalny to pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Jest doskonałym źródłem wapnia, wzmacnia odporność, łagodzi skutki antybiotykoterapii. Ale same plusy ma tylko taki, w którym nie czai się cała masa chemii. Kupując, wybierz bez dodatku cukru oraz zbędnych barwników.

Jaki jogurt naturalny jest najlepszy?

Najprostszy, a zarazem najlepszy, jest jogurt naturalny, czyli bez żadnych dodatków. Taki jogurt zawiera mleko (może być pasteryzowane), mleko w proszku (wtedy jest bardziej gęsty) i żywe kultury bakterii jogurtowych. Jogurt naturalny kupowany w sklepie powinien zawierać właściwie tylko tyle. Ale zwykle dodatkowo znajdziemy w nim całe spektrum niekoniecznie potrzebnych dodatków. Dlatego trzeba uważnie czytać etykiety, by tych ulepszaczy smaku sobie zaoszczędzić.

Przede wszystkim producenci często dodają do jogurtu niepotrzebny cukier albo powodujący tycie syrop glukozowo-fruktozowy. Wybierajmy zatem jogurt naturalny bez tych dodatków. A jeśli już bardzo chcemy posłodzić jogurt, dodajmy po prostu łyżeczkę miodu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Owoce to samo zdrowie?

Na sklepowych półkach czają się także rozmaite jogurty owocowe, a z nawet z kawałkami owoców, co wydaje się niekiedy lekką przesadą, biorąc pod uwagę zabłąkany wśród zagęstników fragment mrożonej dwa lata temu truskawki. Najlepiej kupić jogurt naturalny i dodać do niego dowolne świeże owoce w sezonie albo suszone rodzynki czy śliwki (wtedy dodatkowo pobudzimy perystaltykę jelit).

Nie warto nabierać się na słodkie jogurty smakowe typu jogurt o smaku waniliowym. Z prawdziwą wanilią ma on niewiele wspólnego. Za to w składzie znajdziemy tam skrobię modyfikowaną kukurydzianą, substancje zagęszczające (np. pektyna, guma guar), regulatory kwasowości (cytrynian sodu, cytrynian wapnia) i barwniki (tu wanilię udaje beta karoten).

Proponuję już dziś zajrzeć do lodówki i sprawdzić skład ulubionego jogurtu. Zdenerwowani nadmiarem konserwantów i barwników? Polecam jogurt naturalny z dodatkiem cynamonu – skutecznie obniża ciśnienie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

Lubisz jogurt naturalny? Tylko zobacz, ile ma cennych właściwości!

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Jogurt, granola, truskawki

Ile cukru jest w jogurcie?

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×