2 min.
Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy? Istock.com
Najnowsze
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
01.03.2021
5 najlepszych zamienników cukru
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
28.02.2021
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Jogurt naturalny to pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Jest doskonałym źródłem wapnia, wzmacnia odporność, łagodzi skutki antybiotykoterapii. Ale same plusy ma tylko taki, w którym nie czai się cała masa chemii. Kupując, wybierz bez dodatku cukru oraz zbędnych barwników.
Jaki jogurt naturalny jest najlepszy?
Najprostszy, a zarazem najlepszy, jest jogurt naturalny, czyli bez żadnych dodatków. Taki jogurt zawiera mleko (może być pasteryzowane), mleko w proszku (wtedy jest bardziej gęsty) i żywe kultury bakterii jogurtowych. Jogurt naturalny kupowany w sklepie powinien zawierać właściwie tylko tyle. Ale zwykle dodatkowo znajdziemy w nim całe spektrum niekoniecznie potrzebnych dodatków. Dlatego trzeba uważnie czytać etykiety, by tych ulepszaczy smaku sobie zaoszczędzić.
Przede wszystkim producenci często dodają do jogurtu niepotrzebny cukier albo powodujący tycie syrop glukozowo-fruktozowy. Wybierajmy zatem jogurt naturalny bez tych dodatków. A jeśli już bardzo chcemy posłodzić jogurt, dodajmy po prostu łyżeczkę miodu.
Owoce to samo zdrowie?
Na sklepowych półkach czają się także rozmaite jogurty owocowe, a z nawet z kawałkami owoców, co wydaje się niekiedy lekką przesadą, biorąc pod uwagę zabłąkany wśród zagęstników fragment mrożonej dwa lata temu truskawki. Najlepiej kupić jogurt naturalny i dodać do niego dowolne świeże owoce w sezonie albo suszone rodzynki czy śliwki (wtedy dodatkowo pobudzimy perystaltykę jelit).
Nie warto nabierać się na słodkie jogurty smakowe typu jogurt o smaku waniliowym. Z prawdziwą wanilią ma on niewiele wspólnego. Za to w składzie znajdziemy tam skrobię modyfikowaną kukurydzianą, substancje zagęszczające (np. pektyna, guma guar), regulatory kwasowości (cytrynian sodu, cytrynian wapnia) i barwniki (tu wanilię udaje beta karoten).
Proponuję już dziś zajrzeć do lodówki i sprawdzić skład ulubionego jogurtu. Zdenerwowani nadmiarem konserwantów i barwników? Polecam jogurt naturalny z dodatkiem cynamonu – skutecznie obniża ciśnienie.
Zobacz także

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020