4 min.
Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

Mleko w proszku - skład, wady zalety. Zdjęcie: shutterstock
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
05.08.2022
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
05.08.2022
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska
Mleko w proszku to kontrowersyjna pozycja w składzie wielu produktów. Jaki jest jego skład i do czego jest wykorzystywane? I dlaczego mleko w proszku ma wielu przeciwników?
Spis treści
Zastosowanie mleka w proszku
Mleko w proszku znajdziemy w wielu produktach, szczególnie w nabiale, np. w serkach, twarożkach, ale również wykorzystywane jest w produkcji słodkości – lodów, batonów czy ciast. Mleko w proszku pojawia się w niemal każdym jogurcie naturalnym. Choć można znaleźć perełki, czyli jogurty bez dodatków, naturalnie zagęszczone, najczęściej produkowane przez mniejsze polskie zakłady mleczarskie.
Zaletą mleka w proszku jest to, że jest wygodniejsze od mleka z kartonu czy butelki, np. w podróży. Cechuje je też dłuższa przydatność do spożycia. Sproszkowane mleko można dodawać również do ciepłych napojów, takich jak kawa czy kakao. Można też go używać do domowych wypieków.
Mleko w proszku widnieje w przepisie, a go nie masz? Chcesz wiedzieć, jaki jest zamiennik mleka w proszku? Dodaj zwykłego mleka, ale miej na uwadze, że może być konieczne zmienienie proporcji innych składników, żeby konsystencja ciasta była odpowiednia.
Mleko w proszku – skład
Mleko zawiera wiele ważnych składników odżywczych, m.in:
- białko – podstawowy element budulcowy organizmu ludzkiego, z którego zbudowane są mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie; zawarta w mleku kazeina ma właściwości nawilżające skórę, a dzięki białkom skóra jest mocna i ujędrniona;
- lipidy – są niezwykle ważne dla skóry, którą zabezpieczają przed odparowaniem wody i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, chłód czy promieniowanie słoneczne;
- nienasycone kwasy tłuszczowe – spełniają w organizmie wiele funkcji, między innymi zapobiegają przesuszaniu skóry, biorą udział w metabolizmie cholesterolu, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, pobudzają regenerację nabłonka i tkanki łącznej;
- kwas mlekowy – bakterie kwasu mlekowego sprzyjają produkcji kolagenu, poprawiają odporność, regulują przemianę materii i poprawiają stan skóry;
- wapń – jest to ważny budulec kości i zębów, który oprócz tego bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym funkcjonowaniu nerwów i mięśni. Zwiększa wydzielanie enzymu odpowiadającego m.in. za spalanie tłuszczu;
- witaminę A – pomaga zachować młody wygląd skóry i dobry wzrok;
- witaminę B12 – niezbędna do produkcji czerwonych krwinek;
- fosfor – odpowiedzialny za stan kości;
- magnez – wspomaga pracę komórek nerwowych;
- potas – reguluje gospodarkę wodną organizmu i ciśnienie krwi;
- inne witaminy – w tym witaminy C, D, E, K, PP oraz witaminy z grupy B.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Wartość odżywcza sproszkowanego mleka
Mimo że mleko w proszku zawiera tyle samo białka i wapnia, ale też innych minerałów, co świeże mleko. Jego wartość odżywcza jest bardzo wysoka. W 100 g pełnotłustego mleka w proszku znajduje się:
- 25 g białka,
- 26 g tłuszczu,
- 37 g węglowodanów.
W 100 g mleka odtłuszczonego znajduje się:
- 37 g białka,
- 52 g węglowodanów,
- 1,25 g tłuszczu.
Właściwości sproszkowanego mleka
Mimo że mleko w proszku jest bogate w wartości odżywcze, to właściwości mleka w proszku są o wiele bardziej ubogie niż mleka z kartonu. Dlaczego tak się dzieje? Sproszkowane mleko zawiera o wiele mniej witamin i cennych mikroelementów, niż jego naturalny odpowiednik. Wynika to z tego, że poddane jest ono dużej obróbce – pasteryzacji, odparowaniu oraz wysuszeniu.
Mleko w proszku – wady
Dodawanie mleka w proszku nie jest grzechem. Jest zgodne z przepisami i nie jest ukrywane na etykietach. Ale… Nie bez powodu niektórzy kręcą nosem na hasło „mleko w proszku”. Minusem jest fakt, że zawiera ono znacznie mniej witamin niż płynny odpowiednik. Poza tym niektóre wysuszone produkty, jak właśnie mleko, ale też jaja, zawierają dużą ilość oksysteroli (utlenione pochodne cholesterolu). W nadmiarze są one toksyczne dla komórek śródbłonka i mięśni gładkich tętnic, co, mówiąc prościej, przyczynia się do rozwoju miażdżycy (Loma Linda University). Warto też wspomnieć, że sypka forma mleka jest o wiele bardziej kaloryczna od jego płynnego odpowiednika – 100 g takiego produktu może dostarczać nawet 500 kalorii!
Część badań wykazała również sprzyjanie nowotworom piersi i skóry. Oksysterole występują również w innych produktach, np. mięsie i produktach mlecznych, ale nigdzie nie ma ich w tak dużej ilości jak właśnie w sproszkowanym mleku i w jajkach. Aby uchronić się przed ich negatywnym działaniem, trzeba jeść więcej produktów zawierających antyoksydanty, zwłaszcza świeżych owoców i warzyw. Czy unikać więc mleka w proszku? Może nie jak ognia, ale jeśli mamy taką możliwość, zdecydowanie tak.
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022