Przejdź do treści

Prebiotyki – czym są? Jaka jest ich rola i jakie są ich rodzaje?

Prebiotyki oraz ich znaczenie dla organizmu ludzkiego
Prebiotyki oraz ich znaczenie dla organizmu ludzkiego
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Prebiotyki nazywane są inaczej przyjaciółmi jelit. Hipokrates zauważył, że większość chorób ma swój początek w jelitach. W jakich produktach pochodzenia roślinnego można znaleźć prebiotyki?

 

Prebiotyki – co to jest?

Prebiotyki  to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu pobudzania rozwoju prawidłowej flory jelit. Nie zawierają żadnych mikroorganizmów, jedynie substancje stymulujące nasze jelita do działania. To składniki żywności, które są nietrawione, korzystnie wpływając na naszą gospodarkę jelitową.

W naszych jelitach znaleźć można 1,5-2 kg różnych bakterii – zarówno tych patogennych, wpływających na rozwój różnych chorób oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Dostarczanie do naszego organizmu prebiotyków powoduje powstawanie w jelitach bakterii pożytecznych z rodzin Lactobacillus, Bifidobacterium i Bacterioides.

Warunki, jakie należy spełnić, aby móc zakwalifikować się do grupy prebiotycznej

Aby dany produkt żywnościowy został uznany za prebiotyk musi spełniać określone warunki:

  • Obniżanie pH treści jelitowej;
  • Odporność na hydrolizę i działanie enzymów przewodu pokarmowego;
  • Nie uleganie wchłanianiu w górnym odcinku przewodu pokarmowego;
  • Stymulację wzrostu i aktywność wybranych szczepów bakterii korzystnie wpływających na nasze zdrowie;
  • Stabilność w procesie przetwórstwa spożywczego.

Rola prebiotyków

Główne zadanie to odżywienie mikrobioty jelita grubego. Substancje odżywcze przyrównuje się do błonnika pokarmowego (jest to po części racja, bowiem należą one do frakcji błonnika, jednak nie każdy błonnik zaliczyć można do prebiotyków).

Prebiotyki wpływają na:

  • Obniżenie poziomu cholesterolu we krwi;
  • Zapobieganie biegunkom;
  • Łagodzenie zaparć;
  • Przywracanie równowagi mikroflory jelitowej;
  • Zmniejszenie ryzyka występowania raka okrężnicy;
  • Wspomaganie wchłaniania składników mineralnych.

Prebiotyki wpływają również pozytywnie na nasz układ odpornościowy.

Rodzaje i źródła prebiotyków

Prebiotyki zalicza się do węglowodanów nietrawionych przez układ pokarmowy, dzielonych na oligosacharydy i polisacharydy. Oligosacharydy podzielone są na fruktooligosacharydy, laktuloza i oligosacharydy sojowe. Do najważniejszych polisacharydów zalicza się inulinę, skrobię oporną, celulozę, hemicelulozy i pektyny.

Część prebiotyków można znaleźć naturalnie w żywności pod postacią błonnika. Dużą część z nich należy jednak uzyskać w procesie chemicznym i enzymatycznym, aby dodać je do suplementów lub do produktów spożywczych.

Do produktów bogatych w prebiotyki zalicza się:

  • Gumę arabską;
  • Korzeń cykorii suchy lub surowy;
  • Korzeń mniszka suchy lub surowy;
  • Bulwę Topinambura suchą i surową;
  • Liście mniszka suche lub surowe;
  • Czosnek;
  • Por, cebula, szparagi;
  • Surowe otręby pszeniczne;
  • Pełnoziarnistą mąkę pszeniczną;
  • Banany;
  • Pomidory, ziemniaki;
  • Miód;
  • Soję, a szczególnie serwatkę sojową.

Fruktooligosacharydy, oligosacharydy sojowe, inulina, celuloza i pektyny to substancje występujące naturalnie w żywności. Wykorzystywane są one do tworzenia w przemyśle żywności funkcjonalnej korzystnie oddziałującej na organizm człowieka.

Prebiotyki można znaleźć w żywności przetworzonej:

  • Galaretkach;
  • Dżemie, pieczywie;
  • Produktach mięsnych;
  • Słodyczach;
  • Zupach;
  • Sosach;
  • Żywności dla niemowląt;
  • Jogurtach;
  • Żywności dla diabetyków.

Prebiotyki – suplementy

W naszej diecie obecnych jest wiele produktów żywnościowych zawierających prebiotyki (dostarczamy do naszego organizmu odpowiednie dawki tych substancji). Codzienna dawka prebiotyków wynosi 5-10 g na dobę. Suplementy z apteki zawierające prebiotyki nie są tak popularne (można je otrzymać pod postacią saszetek, płynów, kapsułek, dużą popularnością cieszą się te na bazie aloesu). Warto po nie sięgnąć, kiedy mamy problemy z biegunką, wypróżnianiem, przebyliśmy antybiotykoterapię. Dostępne są również synbiotyki łączące w sobie prebiotyki i probiotyki – korzystne bakterie jelitowe.

Badania laboratoryjne (przeprowadzone przez stacje BBC na grupie 8 kowbojów podzielonych na dwie grupy w programie The Truth About Food:How to be healthy ) wykazały, że stosowanie diety prebiotycznej spowodowało przeciętne zwiększenie ilości bakterii w jelitach o 133 miliony, podczas gdy grupa spożywająca produkty probiotyczne nie odnotowała istotnej różnicy.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

słodka papryka mielona

Salmonella w popularnej przyprawie. GIS wycofuje ze sklepów partię słodkiej papryki

Masz wzdęcia? 10 produktów, które pomogą ci z nimi walczyć

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia

Dieta Dukana - menu. Czy dieta Dukana jest zdrowa?

Dieta Dukana – menu. Czy dieta Dukana jest zdrowa?

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Czy możemy pić kawę w czasie choroby? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista

Kawa to remedium na problemy trawienne? Badania nie są jednoznaczne, ale coś w tym jest

Dieta lekkostrawna / unsplash

Dieta lekkostrawna – efekty, zasady, przeciwwskazania

Choroby układu pokarmowego - najczęstsze dolegliwości bakteryjne i wirusowe

Choroby układu pokarmowego – najczęstsze dolegliwości bakteryjne i wirusowe

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

jedzenie nocą

Jedzenie w nocy – czym grozi? Czy jedzenie na noc jest zdrowe?

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

żywienie pozajelitowe

Żywienie pozajelitowe – na czym polega i kiedy się je stosuje?

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Dziewczyna nakłada jedzenie

5 prostych patentów na poprawę trawienia

Kalorie odstaw na bok

Kalorie odstaw na bok

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta bogatoresztkowa

Dieta bogatoresztkowa – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta bezlaktozowa

Dieta bezlaktozowa – zasady, efekty, wskazania, przeciwwskazania

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?