Przejdź do treści

Truskawka – bomba antyoksydantów, witaminy C i lider wśród najbardziej zanieczyszczonych owoców

truskawki
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Świeże truskawki to jedne z najbardziej popularnych, orzeźwiających i zdrowych produktów. Słodkie, lekko cierpkie jagody należą do owoców o dużej zawartości antyoksydantów, a korzyści z ich spożywania są spore. Aby jednak dostarczać sobie bogactwa wartości, warto wybierać lokalne warzywniaki i owoce polskiego pochodzenia, w ten sposób unikniemy środków chemicznych związanych z transportowaniem. Tak, wiemy, że trudno jest się powstrzymać, ale pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu przed ich spożyciem. 

Następnym razem, gdy pomyślisz o makaronie na obiad, spróbuj zjeść posiłek z miską świeżych truskawek na deser. Jedzenie ich wpływa na kontrolę cukru we krwi i wrażliwość na insulinę, co może być pomocne przy cukrzycy typu 2 lub chorobach metabolicznych. Dodatkowo, duża zawartość polifenoli wpływa na trawienie i wchłanianie węglowodanów. Pokarmy bogate w przeciwutleniacze są ważne dla ochrony komórek przed działaniem wolnych rodników – szkodliwych cząsteczek wytwarzanych z zanieczyszczeń, światła słonecznego, dymu, a nawet długotrwałego wysiłku fizycznego. Wraz ze wzrostem spożycia pokarmu roślinnego zmniejsza się ryzyko chorób serca, cukrzycy i raka.

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Truskawki są bogatym źródłem kwasu elagowego, flawonoidów i antyoksydantów. Niestety, są bardzo wrażliwe na pestycydy i chemiczne środki ochrony roślin, które kumulują. Zachęcam aby wspierać lokalne warzywniaki i wybierać polskie truskawki, które oprócz wspaniałego smaku ograniczają zanieczyszczenia związane z transportem żywności i nadmiarem chemicznych środków stosowanych do uprawy.

napisała dietetyk Gabriela Urbańska, na swoim profilu na Instagramie

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Chyba nikogo nie trzeba namawiać na dodatkową porcję truskawek 🙈❤️🍓? ________ Te pyszne owoce kryją w sobie bogactwo witaminy C (mają jej więcej niż cytryny czy pomarańcze 🔝). Szklanka truskawek spełnia 88% zapotrzebowania na ten składnik w przypadku dorosłych kobiet i 73% zapotrzebowania dla mężczyzn. Uśredniłam tę wartość w grafice do 80% – abyście sięgnęli po kolejną porcję 😁🍓 Jedząc truskawki dostarczysz do organizmu: ↪️ 155 mg potasu ↪️ 60mg witaminy C ↪️24 mg fosforu ↪️16 mg wapnia ↪️13 mg magnezu ↪️2 g błonnika ↪️0.7g białka ↪️0.3 g tłuszczu ↪️7.7 g węglowodanów ↪️zaledwie 32 kalorie 😍 Truskawki są bogatym źródłem kwasu elagowego, flawonoidów i antyoksydantów. Warto je jeść 🤗 Uwielbiam wszystkie ciasta, omlety i owsianki z truskawkami 🙈 chętnie odwiedzę Twój profil i poznam Twoje ulubione sposoby na wykorzystanie truskawek 😏🍓 daj o sobie znać w komentarzu☺️ _______ Niestety, są bardzo wrażliwe na pestycydy i chemiczne środki ochrony roślin, które kumulują 😰 Jeśli nie masz dostępu do owoców z własnej działki lub od zaufanego rolnika, to lepiej wybierać te z certyfikatem ekologicznym. ______ Zachęcam aby wspierać lokalne warzywniaki i wybierać polskie truskawki, które oprócz wspaniałego smaku 🥰 ograniczają zanieczyszczenia związane z transportem żywności i nadmiarem chemicznych środków stosowanych do uprawy. Już za niedługo bazarki i targi będą obfitować w najlepsze, polskie owoce🍓😍 💬 Truskawki podczas mrożenia zachowują większość swoich wartości odżywczych i świetnie sprawdzają się jako dodatek do śniadań i deserów przez cały rok. W szczycie sezonu warto robić zapasy 🤗 ______ #infografika #wiemcojem #truskawki #polskietruskawki #truskawki🍓 #strawberries #zdrowejedzenie #zdrowadieta #pyszne #smaczneizdrowe #witaminac #kwaselagowy #flawonoidy #blonnik #iletokalorii #kcal #redukcjazgłowa #dietabezdiety #jemświadomie #naturalnażywność #dobreznatury #porcjaowoców #jemowoce #truskawka #jemzdrowo #wiemcodobre #ciekawostkidietetyczne #kalorie #dietetyk

Post udostępniony przez 🥑Gabriela Urbańska🥑 (@nutriga.dietetyk)

Witamina C

Czy wiesz, że truskawki mają więcej witaminy C niż pomarańcze? Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest wszechstronnym składnikiem odżywczym, który odgrywa podstawową rolę w wielu procesach w organizmie. Jest niezbędny do utrzymania i naprawy naczyń krwionośnych, budowy chrząstki, kolagenu, kości, zębów i tkanki bliznowatej. Witamina ta zwiększa również wchłanianie żelaza i kwasu foliowego z żywności pochodzenia roślinnego i działa jako silny przeciwutleniacz, który hamuje działania wolnych rodników. Substancja ta jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że  ciało nie przechowuje jej, więc aby prawidłowo funkcjonować, należy spożywać ją regularnie.

Te pyszne owoce kryją w sobie bogactwo witaminy C. Szklanka truskawek spełnia 88% zapotrzebowania na ten składnik w przypadku dorosłych kobiet i 73% zapotrzebowania dla mężczyzn. Jedząc truskawki dostarczysz do organizmu:
↪️ 155 mg potasu
↪️ 60mg witaminy C
↪️24 mg fosforu
↪️16 mg wapnia
↪️13 mg magnezu
↪️2 g błonnika ↪️0.7g białka ↪️0.3 g tłuszczu
↪️7.7 g węglowodanów ↪️zaledwie 32 kalorie

dodała dietetyk
Paulina Górska

Pestycydy w truskawkach

O korzyściach wynikających z jedzenia owoców można mówić dużo. Na ich prozdrowotny wpływ cień rzucają pestycydy, czyli środki ochrony roślin. Z jednej strony chronią one przed psuciem i robactwem, z drugiej – szkodzą. Zjadane regularnie mogą być przyczyną wielu schorzeń, między innymi: nowotworów, problemów z rozwojem płodu, zmian hormonalnych. Niestety, truskawka jest jednym z liderów wśród owoców o najwyższym stopniu zanieczyszczenia.

Domowy sposób na oczyszczenie warzyw i owoców z pestycydów

1. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i octem – najlepiej jabłkowym, ale może też być inny (około pół szklanki octu na 4 szklanki wody).
2. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i sodą oczyszczoną (czubata łyżka sody oczyszczonej na 4 szklanki wody).
3. Dokładne wypłukanie warzyw i owoców.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol