Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
Jakie powinno być drugie śniadanie twojego dziecka? Zdrowe i pyszne. Takie, które nie wraca w plecaku do domu po zakończonych lekcjach. Takie, które doda energii. Oto nasza propozycja.
My jako takie idealne śniadanie do szkoły proponujemy bananowo-kakaowe muffinki z żurawiną i chrupiące marchewki!
Muffinki są po prostu pyszne, dzięki zawartości miodu lekko słodkie. Dzieci uwielbiają ich smak. To świetna, zdrowsza alternatywa dla bułki drożdżówki. Zawierają w składzie otręby, więc są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki temu energia ze zjedzonych muffinek będzie uwalniana powoli – małemu organizmowi wystarczy jej do następnego posiłku. Bananowo-kakaowe muffinki z żurawiną są bogate w magnez, potas, witaminy z grupy B oraz cynk, tak ważne w diecie dzieci. To właśnie te składniki odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, kostnego i odpornościowego. Dzięki maślance, którą znajdziemy w składzie, muffinki dostarczą lecytyny korzystnie wpływającej na pracę układu nerwowego twojego dziecka. Maślanka i jajko w składzie muffinek to źródła białka – budulca kości i innych tkanek małego organizmu.
Marchewki są świetną chrupiącą przekąską, bogatą w błonnik pokarmowy oraz prowitaminę A, która odpowiada m.in. za prawidłowy stan skóry oraz pracę narządu wzroku. Jeśli twoje dziecko nie przepada za marchewkami, spakuj w śniadaniówkę inne warzywa, np. ogórki, rzodkiewki – im większe urozmaicenie, tym lepiej!
A co do picia? Woda. Bo woda najlepiej gasi pragnienie. Czysta lub z dodatkiem plasterków pomarańczy i listków natki pietruszki, które nadadzą wodzie orzeźwiający smak. To spowoduje, że dziecko chętniej po nią sięgnie.
Pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły: ananasowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
alt=”czekoladowe muffinki na drugie sniadanie” />
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki na muffinki:
– miękki banan, średni, 120 g
– jajko, 1 szt.
– olej ryżowy lub rzepakowy rafinowany, ½ filiżanki
– miód, 3 łyżki
– maślanka, filiżanka
– soda, 1 łyżeczka
– kakao, 2 łyżki
– mąka pszenna, ½ szklanki (może być ciut więcej, ciasto musi mieć konsystencję gęstą, ale ciekłą)
– żurawina, 3 łyżki
– otręby owsiane, 3 łyżki
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Banana rozgnieć widelcem. Jajko z miodem i kakao miksuj długo i na wysokich obrotach, aż powstanie puch. Następnie zmniejsz obroty i po strużce dolej oleju. Dodaj maślankę. Miksuj na wolnych obrotach, dodając łyżką mąkę wymieszaną z sodą i otręby. Na koniec dodaj żurawinę. Masę przelej do foremek. Piecz ok. 25 minut.
Chrupiące marchewki
Obierz i pokrój świeże marchewki w słupki.
Woda z plasterkami pomarańczy i listkami natki pietruszki
Wystarczy wkroić do niej kilka plasterków pomarańczy i dodać listki natki pietruszki.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Smacznego!
Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie
Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie
się ten artykuł?