Przejdź do treści

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Jakie powinno być drugie śniadanie twojego dziecka? Zdrowe i pyszne. Takie, które nie wraca w plecaku do domu po zakończonych lekcjach. Takie, które doda energii. Oto nasza propozycja.

My jako takie idealne śniadanie do szkoły proponujemy bananowo-kakaowe muffinki z żurawiną i chrupiące marchewki!

Muffinki są po prostu pyszne, dzięki zawartości miodu lekko słodkie. Dzieci uwielbiają ich smak. To świetna, zdrowsza alternatywa dla bułki drożdżówki. Zawierają w składzie otręby, więc są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki temu energia ze zjedzonych muffinek będzie uwalniana powoli – małemu organizmowi wystarczy jej do następnego posiłku. Bananowo-kakaowe muffinki z żurawiną są bogate w magnez, potas, witaminy z grupy B oraz cynk, tak ważne w diecie dzieci. To właśnie te składniki odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, kostnego i odpornościowego. Dzięki maślance, którą znajdziemy w składzie, muffinki dostarczą lecytyny korzystnie wpływającej na pracę układu nerwowego twojego dziecka. Maślanka i jajko w składzie muffinek to źródła białka – budulca kości i innych tkanek małego organizmu.

Marchewki są świetną chrupiącą przekąską, bogatą w błonnik pokarmowy oraz prowitaminę A, która odpowiada m.in. za prawidłowy stan skóry oraz pracę narządu wzroku. Jeśli twoje dziecko nie przepada za marchewkami, spakuj w śniadaniówkę inne warzywa, np. ogórki, rzodkiewki – im większe urozmaicenie, tym lepiej!

A co do picia? Woda. Bo woda najlepiej gasi pragnienie. Czysta lub z dodatkiem plasterków pomarańczy i listków natki pietruszki, które nadadzą wodzie orzeźwiający smak. To spowoduje, że dziecko chętniej po nią sięgnie.

Pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły: ananasowo-kakaowe muffinki  i chrupiące marchewki

czekoladowe muffinki na drugie sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki na muffinki:

– miękki banan, średni, 120 g
– jajko, 1 szt.
– olej ryżowy lub rzepakowy rafinowany, ½ filiżanki
– miód, 3 łyżki
– maślanka, filiżanka
– soda, 1 łyżeczka
– kakao, 2 łyżki
– mąka pszenna, ½ szklanki (może być ciut więcej, ciasto musi mieć konsystencję gęstą, ale ciekłą)
– żurawina, 3 łyżki
– otręby owsiane, 3 łyżki

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Banana rozgnieć widelcem. Jajko z miodem i kakao miksuj długo i na wysokich obrotach, aż powstanie puch. Następnie zmniejsz obroty i po strużce dolej oleju. Dodaj maślankę. Miksuj na wolnych obrotach, dodając łyżką mąkę wymieszaną z sodą i otręby. Na koniec dodaj żurawinę. Masę przelej do foremek. Piecz ok. 25 minut.

Chrupiące marchewki

Obierz i pokrój świeże marchewki w słupki.

Woda z plasterkami pomarańczy i listkami natki pietruszki

Wystarczy wkroić do niej kilka plasterków pomarańczy i dodać listki natki pietruszki.

przepis na czekoladowo-bananowe muffiny

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Smacznego!

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?