Odkryj ziemniaka na nowo i posmakuj wytrawnych ciastek z łososiem
Stary dobry ziemniak wraca na salony. Ale nie ze schabowym i kapustą! Monika z bloga Gotuje, bo Lubi przyrządza go dla was w arystokratycznej odsłonie. Jedliście kiedyś wytrawne ziemniaczane ciastka z łososiem? Palce lizać!
Siedziałam ostatnio na przystanku autobusowym i wertowałam pewną gazetę kulinarną. Obok mnie usadowiła się czarnoskóra kobieta i już po chwili zaczęła komentować apetyczne zdjęcia jedzenia. Rozmawiałyśmy chwilę, a gdy zapytała mnie, na czym opiera się polska kuchnia, przez chwilę się zastanawiałam. Przez myśl przeszły mi schabowe, mielone i bigos… Ale już po chwili odpowiedziałam zdecydowanie: ziemniaki.
Często próbuję sobie zdefiniować tradycyjną kuchnię polską i pomijając mięsa, zawsze wydaje mi się, że ziemniakiem ona stoi. W dziedzinie przetwórstwa ziemniaczanego nie mamy sobie równych. Samych klusek na bazie ziemniaków nie można by było zliczyć na palcach ręki, a są jeszcze placki, zapiekanki, zupy…
Same w sobie ziemniaki wcale nie są kaloryczne! Jeśli nie polejemy ich toną mącznego sosu i nie podamy w towarzystwie schabowego w centymetrowej panierce, kalorii mają naprawdę niewiele: jedynie 75 kcal w 100 g. A ziemniak ma się czym pochwalić, jeśli chodzi o zawartość witamin (znajdziemy w nim niemal wszystkie: potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP) i związków mineralnych (wymieńmy potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor i cynk).
Więc ziemniaki jeść warto. Przy okazji ziemniak to i moja ulubiona bulwa, której można nadawać nieskończenie wiele wcieleń. Uwielbiam dania tradycyjne, które na ziemniakach bazują. Ale lubię go podawać w bardziej nowoczesnych wersjach. Na przykład w postaci wytrawnych ciastek, w których ziemniak występuje z jednym ze swoich ulubionych kolegów ‒ łososiem. Ciastka można upiec w foremce po muffinach albo foremce keksówce ‒ jak pasztet. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, gdyż najlepiej smakują po drugim odgrzaniu w piekarniku.
Ziemniak arystokrata ‒ wytrawne ciastka z łososiem
Składniki:
– 400 g surowego łososia,
– 2 duże ugotowane ziemniaki,
– 1 duże jajko,
– 3 łyżki szczypiorku,
– sól,
– pieprz
Łososia posiekaj drobno i przełóż do miski. Dodaj rozdrobnione ziemniaki, jajko, posiekany szczypiorek. Posól, popieprz i dokładnie wszystko wymieszaj. Powstałą masą napełnij foremki do muffinków (lub przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut (muffinki) lub 40 minut (keksówka).
Podawaj z łyżką jogurtu greckiego i kiełkami rzodkiewki. Ciasteczka najlepiej smakują na drugi dzień, ponownie odgrzane w piekarniku. Smacznego!
Monika Walecka ‒ mieszka w San Francisco, prowadzi bloga: Gotuje, bo lubi.
Zobacz także
Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian
Rukola ma moc! Skorzystaj z przepisu na pastę z pesto z rukoli
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
Domowy izotonik – sposób na nawodnienie organizmu. Jak go wykonać?
Sok z ziemniaka – niedoceniany produkt do codziennej pielęgnacji
się ten artykuł?