Przejdź do treści

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny
Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu/ Zdjęcie: Marta Winiarska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

W naszych garnkach coraz częściej lądują nowe rodzaje kasz i poczciwa gryczana wciąż zdaje się daleko w tyle za koleżankami. Oddajemy jej zatem należne miejsce! Pora na gryczane muffiny pachnące czekoladą.

Tłumy zajadają się jaglanymi sernikami i pęczakowym kaszotto. Wielbiciele nowości sięgają po komosę ryżową czy amarantus. A kasza gryczana? Niby tania, lokalna, prosta w przygotowaniu, ale… Ona nie brzmi dumnie. Pozostaje w pamięci tylko jako niezbyt wyrafinowany dodatek do zrazów na babcinym obiedzie. Niesłusznie!

Jej Wysokość Kasza Gryczana

W sprzedaży dostępne są dwie wersje kaszy gryczanej. Zdecydowana większość kojarzy jedynie tę paloną – ma dość intensywny smak i aromat, który rzeczywiście nie każdemu musi odpowiadać. Ale istnieje też jej niezastąpiona biała siostra, i to właśnie ona króluje w mojej kuchni!

Jej Wysokość Gryczana Niepalona. Zwanie jej potocznie kaszą jest nieco niefortunne, sugeruje bowiem przynależność do zbóż. A tak naprawdę gryka to nie zboże, lecz ziele, i bliżej jej do rabarbaru niż pszenicy czy jęczmienia. Nie wymaga wiele. Świetnie rośnie na ubogich w substancje odżywce glebach, a nawet na kamienistych pagórkach. Co za tym idzie – do jej uprawy nie jest konieczne stosowanie całej gamy chemicznych pestycydów.

Gryką powinny się zainteresować szczególnie osoby z nietolerancją glutenu oraz ci, którzy cierpią na choroby układu sercowo-naczyniowego. Jedzona regularnie pomaga w walce z nadciśnieniem. Jest jedyną kaszą zawierającą spore ilości rutyny, silnego antyoksydantu poprawiającego krążenie i obniżającego w naczyniach poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Dzięki dużej zawartości soli mineralnych i witamin (głównie B1, B2, P i PP) gryka korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że syci na długo i usprawnia pracę jelit. Jest też idealna dla osób na diecie bezmięsnej – stanowi świetne źródło roślinnego, dobrze przyswajalnego białka. Zawiera też egzogenny tryptofan niezbędny do produkcji serotoniny, hormonu szczęścia.

Nieprażona kasza jest delikatniejsza w smaku, ma więcej substancji odżywczych niż palona, a zmielona na mąkę (najlepiej samodzielnie w młynku!) idealnie sprawdza się jako składnik pieczywa, naleśników, pankejków, ciast i muffinek. Nie do wiary? W Indiach już od setek lat z gryki produkuje się chleb, w Chinach i Japonii – makarony, we Francji – słynne bretońskie galettes. A ja… mam nadzieję, że przekonam was do niej moim ulubionym przepisem na przepyszne gryczane muffiny!

Muffinki gryczane z gorzką czekoladą, nadziewane ricottą (bezglutenowe)

przepis na czekoladowe muffiny z kasza gryczana

Zdjęcie: Marta Winiarska

Muffinki gryczane z gorzką czekoladą, nadziewane ricottą – składniki (na 12 sztuk):

– 1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej niepalonej)
– 1 szklanka mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków kokosowych)
– 1/3 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych płatków migdałowych)
– 1/3 szklanki kakao
– 1/2 szklanki cukru kokosowego lub brązowego
– 3 jajka zerówki
– 150 g serka ricotta
– 2/3 szklanki jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
– 50 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
– 10 posiekanych daktyli
– 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka cynamonu​
– 0,5 łyżeczki soli

Muffinki gryczane z gorzką czekoladą, nadziewane ricottą – przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. W jednym naczyniu łączymy składniki suche: mąki, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. W drugim naczyniu łączymy jajka z jogurtem i roztopionym masłem (lub olejem kokosowym). Delikatnie (najlepiej przy użyciu drewnianej lub sylikonowej szpatułki) mieszamy ze sobą zawartość obu naczyń. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy do niego nieco więcej jogurtu. Na koniec łączymy z posiekaną czekoladą i daktylami.

Foremki do muffinek (polecam sylikonowe) napełniamy ciastem do ok. 1/3 ich wysokości. Następnie na środek nakładamy po łyżeczce serka ricotta i przykrywamy resztą masy czekoladowej. Pieczemy 16-18 minut (lub do momentu, gdy patyczek włożony w muffinkę będzie wilgotny, ale nieoblepiony ciastem). Po upieczeniu posypujemy kakao lub cukrem kokosowym.

Marta Winiarska – pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Przyszła Pani Doktor, a może przy okazji i szefowa kuchni ? Od kilkunastu miesięcy – najszczęśliwsza na świecie mama bloga kulinarnego eateasy.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol