Przejdź do treści

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny
Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu/ Zdjęcie: Marta Winiarska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

W naszych garnkach coraz częściej lądują nowe rodzaje kasz i poczciwa gryczana wciąż zdaje się daleko w tyle za koleżankami. Oddajemy jej zatem należne miejsce! Pora na gryczane muffiny pachnące czekoladą.

Tłumy zajadają się jaglanymi sernikami i pęczakowym kaszotto. Wielbiciele nowości sięgają po komosę ryżową czy amarantus. A kasza gryczana? Niby tania, lokalna, prosta w przygotowaniu, ale… Ona nie brzmi dumnie. Pozostaje w pamięci tylko jako niezbyt wyrafinowany dodatek do zrazów na babcinym obiedzie. Niesłusznie!

Jej Wysokość Kasza Gryczana

W sprzedaży dostępne są dwie wersje kaszy gryczanej. Zdecydowana większość kojarzy jedynie tę paloną – ma dość intensywny smak i aromat, który rzeczywiście nie każdemu musi odpowiadać. Ale istnieje też jej niezastąpiona biała siostra, i to właśnie ona króluje w mojej kuchni!

Jej Wysokość Gryczana Niepalona. Zwanie jej potocznie kaszą jest nieco niefortunne, sugeruje bowiem przynależność do zbóż. A tak naprawdę gryka to nie zboże, lecz ziele, i bliżej jej do rabarbaru niż pszenicy czy jęczmienia. Nie wymaga wiele. Świetnie rośnie na ubogich w substancje odżywce glebach, a nawet na kamienistych pagórkach. Co za tym idzie – do jej uprawy nie jest konieczne stosowanie całej gamy chemicznych pestycydów.

Gryką powinny się zainteresować szczególnie osoby z nietolerancją glutenu oraz ci, którzy cierpią na choroby układu sercowo-naczyniowego. Jedzona regularnie pomaga w walce z nadciśnieniem. Jest jedyną kaszą zawierającą spore ilości rutyny, silnego antyoksydantu poprawiającego krążenie i obniżającego w naczyniach poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Dzięki dużej zawartości soli mineralnych i witamin (głównie B1, B2, P i PP) gryka korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że syci na długo i usprawnia pracę jelit. Jest też idealna dla osób na diecie bezmięsnej – stanowi świetne źródło roślinnego, dobrze przyswajalnego białka. Zawiera też egzogenny tryptofan niezbędny do produkcji serotoniny, hormonu szczęścia.

Nieprażona kasza jest delikatniejsza w smaku, ma więcej substancji odżywczych niż palona, a zmielona na mąkę (najlepiej samodzielnie w młynku!) idealnie sprawdza się jako składnik pieczywa, naleśników, pankejków, ciast i muffinek. Nie do wiary? W Indiach już od setek lat z gryki produkuje się chleb, w Chinach i Japonii – makarony, we Francji – słynne bretońskie galettes. A ja… mam nadzieję, że przekonam was do niej moim ulubionym przepisem na przepyszne gryczane muffiny!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Muffinki gryczane z gorzką czekoladą, nadziewane ricottą (bezglutenowe)

alt=”przepis na czekoladowe muffiny z kasza gryczana” />

Zdjęcie: Marta Winiarska

Muffinki gryczane z gorzką czekoladą, nadziewane ricottą – składniki (na 12 sztuk):

– 1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej niepalonej)
– 1 szklanka mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków kokosowych)
– 1/3 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych płatków migdałowych)
– 1/3 szklanki kakao
– 1/2 szklanki cukru kokosowego lub brązowego
– 3 jajka zerówki
– 150 g serka ricotta
– 2/3 szklanki jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
– 50 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
– 10 posiekanych daktyli
– 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka cynamonu​
– 0,5 łyżeczki soli

Muffinki gryczane z gorzką czekoladą, nadziewane ricottą – przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. W jednym naczyniu łączymy składniki suche: mąki, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. W drugim naczyniu łączymy jajka z jogurtem i roztopionym masłem (lub olejem kokosowym). Delikatnie (najlepiej przy użyciu drewnianej lub sylikonowej szpatułki) mieszamy ze sobą zawartość obu naczyń. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy do niego nieco więcej jogurtu. Na koniec łączymy z posiekaną czekoladą i daktylami.

Foremki do muffinek (polecam sylikonowe) napełniamy ciastem do ok. 1/3 ich wysokości. Następnie na środek nakładamy po łyżeczce serka ricotta i przykrywamy resztą masy czekoladowej. Pieczemy 16-18 minut (lub do momentu, gdy patyczek włożony w muffinkę będzie wilgotny, ale nieoblepiony ciastem). Po upieczeniu posypujemy kakao lub cukrem kokosowym.

Marta Winiarska – pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Przyszła Pani Doktor, a może przy okazji i szefowa kuchni ? Od kilkunastu miesięcy – najszczęśliwsza na świecie mama bloga kulinarnego eateasy.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

×