Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki
Każda i każdy z nas ma ulubione zielone składniki, z których komponuje swój koktajl. Szpinak, jarmuż, sałata… A co powiesz na liście rzodkiewki? Tak, liście! Te same, które niemal zawsze lądują w koszu. Możesz je wykorzystać w swoim ulubionym koktajlu – naprawdę warto.
Liście rzodkiewki – dlaczego nie warto ich wyrzucać?
Liście rzodkiewki zawierają więcej składników odżywczych niż jej korzeń. Pomagają uzupełnić dietę m.in. w takie składniki, jak żelazo, wapń, kwas foliowy, witamina C czy fosfor. Zawierają też dużo błonnika, a więc skuteczniej sycą i wspierają przemianę materii. To bogate źródło żelaza i fosforu, a także witamin C i A. Włączając je do diety, dbasz o większą odporność organizmu.
Oczywiście najlepiej wybierać liście rzodkiewki ekologicznej albo tej z własnego ogródka. W kuchni mogą być wykorzystywane na tysiąc sposobów. Możesz z nich zrobić pesto, dodać do zupy czy farszu, zblanszować z czosnkiem lub wykorzystać jako jeden ze składników zielonego soku czy koktajlu. Moja propozycja na dziś to smaczny zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki.
Przepis na zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki
Składniki (na 2 porcje):
– 1 kubek liści rzodkiewki,
– 1/2 awokado,
– 1 gruszka,
– 1 garść winogron zielonych bezpestkowych,
– 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku,
– 1 łyżka nasion konopi,
– 1/2 limonki (sok),
– 1-2 kubka wody filtrowanej lub wody z młodego kokosa.
Przygotowanie:
Jeśli nie masz młodego jęczmienia w proszku, możesz dodać zamiennie np. herbatę matcha albo zupełnie zrezygnować z tego składnika. Zamiast gruszki możesz wykorzystać również banana, ananasa lub mango. Ten koktajl smakuje moim zdaniem jeszcze lepiej, gdy jeden ze składników jest mrożony (awokado, winogrona lub gruszka).
Starannie umyj liście rzodkiewki. Włóż je razem z pozostałymi składnikami do blendera kielichowego i miksuj do uzyskania gładkiego, kremowego koktajlu. Jeśli lubisz bardziej wyraziste, orzeźwiające smaki, możesz dodać np. świeżą miętę lub natkę pietruszki. Gotowe!
Magda Olszewska – promotorka zdrowego stylu życia, autorka bloga Surojadek.com, który powstał z miłości do tego, co naturalne i zdrowe. Inspiruje zaskakującymi połączeniami smaków. Odkrywa to, co nieoczywiste. Swoimi przepisami zachęca do zdrowej diety bogatej w zielone koktajle i świeżo wyciskane soki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?