Przejdź do treści

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne
Anna Lewandowska / Archiwum prywatne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

– Można powiedzieć, że jestem węglowodanowo-słodyczowa. Lubię zjeść coś dobrego, coś słodkiego, ale w naszym domu nie ma słodyczy kupnych. Warto postawić na te zdrowe wersje – stwierdza Anna Lewandowska, mama dwójki dzieci, trenerka personalna, działaczka sportowa.

 

Klaudia Kierzkowska: Twoją słabością są słodycze, jednak wiem, że starasz się je ograniczać. To dla ciebie trudne?

Anna Lewandowska: Można powiedzieć, że jestem węglowodanowo-słodyczowa. Lubię zjeść coś dobrego, coś słodkiego, ale w naszym domu nie ma słodyczy kupnych – batoników, czekolad, cukierków. Uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich całkowicie wykluczać ze swojego menu. Warto jednak postawić na te zdrowe wersje.

Sama chętnie obserwuję trendy w tym obszarze. Co ciekawe, po roku pandemii spadło ogólne zainteresowanie słodyczami, słodkimi napojami. Z drugiej strony analiza rynku spożywczego w Europie pokazała, że wzrosły wydatki na czekoladę. Na początku pandemii Europejczycy rozpieszczali się właśnie czekoladą.

Choć zdajemy sobie sprawę, że słodycze niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie, często nie potrafimy z nich zrezygnować. Z czego to wynika?

To zależy. Być może nasze posiłki nie są dobrze skomponowane pod względem makroskładników; może w naszym jadłospisie brakuje protein czy węglowodanów. Być może mamy niedobory suplementacyjne, brakuje nam przykładowo chromu czy cynku. W przypadku dużego zmęczenia nasz organizm domaga się dostarczenia energii w postaci węglowodanów, często tych prostych, czyli słodyczy. Tak naprawdę powodów może być więc wiele. Zbyt szybkie gryzienie i połykanie miazgi pokarmowej zaburza trawienie, co przekłada się na niedostarczenie organizmowi odpowiednich składników. Popijając posiłki, również zaburzamy proces trawienia. Jeśli nie dostarczymy organizmowi cukrów ze zdrowych pokarmów, będzie się o nie upominał. Musimy zadbać, aby pożywienie było energetyczne, czyli bogate w substancje odżywcze, minerały i kwasy tłuszczowe.

Wiadomo - by zmienić dotychczasowe nawyki, przede wszystkim trzeba mieć chęć i być zmotywowanym.  Powinniśmy zacząć od świadomych zakupów. Róbmy listę, skreślajmy produkty, które mamy już w koszyku. Nigdy nie wybierajmy się na zakupy na głodniaka

A może nie potrafimy zrezygnować ze słodyczy, bo jesteśmy od nich uzależnieni?

Biały cukier nie bez powodu potocznie nazywany jest białą śmiercią. Uzależnienie od słodyczy dotyczy coraz większej liczby ludzi. Nie jest ono widoczne na pierwszy rzut oka i bardzo często bywa bagatelizowane. Łatwo zaobserwować to u dzieci i ich zachowaniu po spożyciu węglowodanów prostych. Nagle stają się nadpobudliwe, potem następuje spadek mocy. Należy wówczas zwrócić uwagę, czy w diecie znajdują się odpowiednie kwasy tłuszczowe, czy składniki są dobrze skomponowane.

Biały cukier nie jest niezbędnym składnikiem słodyczy. Od czego zacząć całkowitą rezygnację z niego?

Wiadomo – by zmienić dotychczasowe nawyki, przede wszystkim trzeba mieć chęć i być zmotywowanym.  Powinniśmy zacząć od świadomych zakupów. Róbmy listę, skreślajmy produkty, które mamy już w koszyku. Nigdy nie wybierajmy się na zakupy na głodniaka. Wybierajmy produkty zdrowe. Czytajmy etykiety, rezygnujmy z cukrów prostych, które mogą być czasami „ukryte” w składzie przez producentów. Mam na myśli glukozę, fruktozę, galaktozę czy sacharozę. Trzeba pamiętać, że cukier „czyha na nas” również w wielu gotowych produktach, nie mówię tylko o słodyczach, ale przykładowo o jogurtach czy suszonych owocach. Znalezienie suszonej żurawiny bez dodatku cukru graniczy z cudem.

Warto też unikać barwników, konserwantów, produktów wysoko przetworzonych. W mojej kuchni nie ma w ogóle przetworzonej żywności, zobaczymy tylko oliwę z oliwek, balsamico, zdrowe pasty, które stosujemy do naleśników czy placuszków. Chętnie jemy też słodkie kremy wykonane z naturalnych produktów. Uwielbiamy na przykład daktylową nutellę.

„Healthy sweets by Ann”

„Healthy sweets by Ann”/ Anna Lewandowska

Wydałaś książką „Healthy sweets by Ann”, w której znajdziemy mnóstwo ciekawych i zdrowych przepisów na słodkości.  Które z nich lubisz najbardziej?

Bardzo lubię snickersa, batatowca, brownie. Przynajmniej dwa razy w tygodniu przygotowuję pyszne placuszki bananowe z różnymi pastami.

Co na to twoja córeczka Klara? Chętnie je przygotowane przez ciebie zdrowe zamienniki słodyczy, czy raczej grymasi?

Moja córka nie jest słodyczowa, a ze słodkości najbardziej lubi chrupkie ciasteczka. Umówmy się, Klara ma już cztery lata, więc wkraczamy w trudny etap. Choć staram się ograniczać gluten w jej diecie, to na chleb czy precle podawane teraz w przedszkolu już nic nie poradzę. Dopiero niedawno Klara po raz pierwszy spróbowała jajka z niespodzianką. Kiedy od czasu do czasu jesteśmy na urodzinach, nie chcę swojemu dziecku odbierać takich przyjemności.

Od początku tłumaczyliśmy jej jednak, że nie jemy niezdrowych słodyczy, bo może po nich boleć brzuszek, bo spożywanie słodyczy niesie za sobą różne konsekwencje – będzie się gorzej czuła, czy gorzej spała. Jak ma ochotę na coś słodkiego, to przygotowujemy zdrowe muffinki czekoladowe czy ewentualnie dostanie kupne ciasteczko bez dodatku cukru.

Kiedy twoim zdaniem po raz pierwszy możemy dać dziecku coś słodkiego?

Zgodnie z zaleceniami WHO dzieci przez pierwsze 180 dni życia powinny być karmione wyłącznie mlekiem matki czy mlekiem modyfikowanym. Z podaniem dziecku białego cukru powinniśmy się wstrzymać jak najdłużej się tylko da, a najlepiej w ogóle go nie dawać.

To, kiedy do diety dziecka wprowadzimy cukier, zależy od nas. Wiem jednak z doświadczenia, że chociażby posłanie dziecka do przedszkola wiele zmienia. Życie wszystko weryfikuje. Dlatego najlepiej już od samego początku uczyć dziecko wybierania zdrowych słodyczy. Klarze wystarcza zjedzenie jednego daktyla, czy kosteczka 80-procentowej czekolady, którą bardzo lubi.

kolorowe kapsułki

Słodycze często traktujemy jako nagrodę – na zasadzie: jeśli dziecko zje obiad, dostanie potem batonik. To bardzo zła metoda?

Zataczamy błędne koło, dając dziecku coś słodkiego, kiedy zje zdrowy posiłek czy kiedy było grzeczne. Skutkiem nadmiernego spożywania cukru może być nawet cukrzyca. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podaje, że cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych. Nie zapominajmy o tym i uczmy zdrowych nawyków od małego.

Uważasz, że aktywność fizyczna może zastąpić cukier?

Zdecydowanie tak. Wysiłek fizyczny pobudza hormony szczęścia, jego działanie jest lepsze od czekolady. Tak naprawdę wzrost poziomu dopaminy czy serotoniny następuje nie tylko po zjedzeniu czegoś słodkiego, ale po treningu również. Tutaj szczególnie musimy zadbać o dzieciaki. Badania pokazują, że aktywność fizyczna wśród dzieci w trakcie pandemii bardzo zmalała. Nie każdy z nas ma warunki do trenowania w domu, ale jest tak dużo możliwości ruchu, że z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego  dla siebie. Zamiast siedzieć z dzieckiem przed telewizorem poskaczmy, poćwiczmy.

Z drugiej strony pamiętajmy również, że jeżeli nasza aktywność jest dość intensywna i nie dostarczamy organizmowi odpowiedniego źródła energii, to zapotrzebowanie na węglowodany proste będzie większe. Dlatego zbilansowane posiłki to podstawa. Mam na myśli proteiny, węglowodany i przede wszystkim tłuszcze, które niwelują łaknienie na słodkie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad

Nad polskim morzem zamykają się lodziarnie. Winne są enterobakterie

Nad polskim morzem wykryto enterobakterie w lodach z automatu

6 przepisów na zdrowe desery z kilku składników. Podpowiada Agnieszka Stolarczyk

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pączki z lukrem

Co kryje się w pączkach z supermarketu? Dietetyczki ostrzegają!

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Ratunek dla słodyczożerców

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami