3 min.
Gracie w zielone? Bo my tak! Teraz jest świetny moment, by przygotować zieloną pizzę w wersji fit. Nie tylko wygląda nieziemsko, ale i doskonale smakuje. No i wreszcie macie przepis na pizzę, która pizzą pozostaje, ale jest o niebo zdrowsza niż tradycyjne koleżanki.
Wiosenna pizza na zielonym spodzie
To propozycja pizzy bezglutenowej, której spód jest bardzo nietypowy. Jego głównym składnikiem jest zielony groszek i szpinak. Czemu właśnie groszek? Bo w przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta na pizzę, to z groszkiem będzie zawierało nie tylko puste, węglowodanowe kalorie, ale również dużo białka oraz błonnika, który ułatwia trawienie. Dorzućmy do tego szpinak i mamy świetnie danie dla wegetarian – ze względu na wysoką zawartość białka zawartego w groszku i żelazo, którego niezastąpionym źródłem są liście młodego szpinaku.
Czego chcieć więcej? Kilka ulubionych sezonowych dodatków i pizza przestanie nam się kojarzyć jedynie z wyrzutami sumienia.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Składniki
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Składniki:
– 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
– 250 g szpinaku baby
– ząbek czosnku
– 150 g mąki owsianej
– 30 g mąki migdałowej (zmielone płatki migdałów)
– 1 jajko (lub zamiennie ½ łyżeczki nasion chia rozrobiona z 1 i ½ łyżki wody)
– ¼ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
– ½ łyżki oliwy z oliwek
– ½ łyżki octu jabłkowego
– ½ łyżeczki bazylii
– ½ łyżeczki oregano
– ¾ łyżeczka soli morskiej
Dodatki: szparagi, groszek cukrowy, mozzarella (w wersji klasycznej lub wegańskiej), pomidorki koktajlowe, rukola, tarty parmezan, pieprz i oliwa do smaku
Przygotowanie
Świeży groszek łuskamy i gotujemy przez ok. 30 minut, zaś groszek mrożony przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ważne jest, że śmiało możemy go trochę rozgotować. W tym czasie przygotowujemy szpinak, który gotujemy na parze przez około 15 minut, aż będzie miękki.
Gdy ostygnie, odciskamy z niego maksymalną ilość wody. Łączymy go razem z groszkiem (również powinien przestygnąć) w misie robota kuchennego i miksujemy, aż stworzą gładką masę. Przekładamy do misy, a następnie dodajemy jajko, mąkę owsianą i migdałową, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i przyprawy. Łączymy, mieszając drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest bardzo suche, możemy dodać letniej wody.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na papier i formujemy z niego cienki placek o grubości około 6-7 mm. Można to sobie ułatwić, używając łyżki zmoczonej w chłodnej wodzie. Placek pieczemy około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów. Na ciasto wykładamy ulubione dodatki, skrapiamy oliwą i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut. Podajemy ze świeżą rukolą, oliwą i mielonym pieprzem.
Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.
Zobacz także
Poleć przepis znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022