Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!
Gracie w zielone? Bo my tak! Teraz jest świetny moment, by przygotować zieloną pizzę w wersji fit. Nie tylko wygląda nieziemsko, ale i doskonale smakuje. No i wreszcie macie przepis na pizzę, która pizzą pozostaje, ale jest o niebo zdrowsza niż tradycyjne koleżanki.
Wiosenna pizza na zielonym spodzie
To propozycja pizzy bezglutenowej, której spód jest bardzo nietypowy. Jego głównym składnikiem jest zielony groszek i szpinak. Czemu właśnie groszek? Bo w przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta na pizzę, to z groszkiem będzie zawierało nie tylko puste, węglowodanowe kalorie, ale również dużo białka oraz błonnika, który ułatwia trawienie. Dorzućmy do tego szpinak i mamy świetnie danie dla wegetarian – ze względu na wysoką zawartość białka zawartego w groszku i żelazo, którego niezastąpionym źródłem są liście młodego szpinaku.
Czego chcieć więcej? Kilka ulubionych sezonowych dodatków i pizza przestanie nam się kojarzyć jedynie z wyrzutami sumienia.
Składniki
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Składniki:
– 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
– 250 g szpinaku baby
– ząbek czosnku
– 150 g mąki owsianej
– 30 g mąki migdałowej (zmielone płatki migdałów)
– 1 jajko (lub zamiennie ½ łyżeczki nasion chia rozrobiona z 1 i ½ łyżki wody)
– ¼ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
– ½ łyżki oliwy z oliwek
– ½ łyżki octu jabłkowego
– ½ łyżeczki bazylii
– ½ łyżeczki oregano
– ¾ łyżeczka soli morskiej
Dodatki: szparagi, groszek cukrowy, mozzarella (w wersji klasycznej lub wegańskiej), pomidorki koktajlowe, rukola, tarty parmezan, pieprz i oliwa do smaku
Przygotowanie
Świeży groszek łuskamy i gotujemy przez ok. 30 minut, zaś groszek mrożony przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ważne jest, że śmiało możemy go trochę rozgotować. W tym czasie przygotowujemy szpinak, który gotujemy na parze przez około 15 minut, aż będzie miękki.
Gdy ostygnie, odciskamy z niego maksymalną ilość wody. Łączymy go razem z groszkiem (również powinien przestygnąć) w misie robota kuchennego i miksujemy, aż stworzą gładką masę. Przekładamy do misy, a następnie dodajemy jajko, mąkę owsianą i migdałową, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i przyprawy. Łączymy, mieszając drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest bardzo suche, możemy dodać letniej wody.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na papier i formujemy z niego cienki placek o grubości około 6-7 mm. Można to sobie ułatwić, używając łyżki zmoczonej w chłodnej wodzie. Placek pieczemy około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów. Na ciasto wykładamy ulubione dodatki, skrapiamy oliwą i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut. Podajemy ze świeżą rukolą, oliwą i mielonym pieprzem.
Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?