Przejdź do treści

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami
Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami / Zdjęcie: Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Pachnące, soczyste, słodkie. Owocami truskawek potrafimy zajadać się bez opamiętania, ale co z szypułkami? Najczęściej lądują w koszu? To błąd. Zielone części tych smacznych owoców nie tylko można, ale nawet powinno się jeść, o czym przypomina na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher. „Jedząc truskawki z szypułkami można poprawić stan skóry i jej kolor” – pisze ekoaktywistka. 

Truskawki łagodzą ból gardła i chrypkę!

Sezon na truskawki w pełni – to właśnie teraz polskie truskawki są pyszne i stosunkowo tanie. Te słodko-kwaśne owoce, które powstały ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek, zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które są cenne dla naszego organizmu. Czy wiesz, że wystarczy zjeść 10 truskawek, by wypełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C? Co więcej, truskawki zawierają więcej witaminy C od cytrusów! „Szklanka tych owoców ma jej więcej niż pomarańcza” – wyjaśnia Sylwia Majcher. Na tym nie kończy się lista ich zdrowotnych właściwości.

„Truskawki skutecznie gaszą pragnienie, nawilżają, bo 90 proc. ich składu to woda. Mają niewiele cukru, więc można je jeść bez wyrzutów. Potrafią też łagodzić ból gardła, chrypkę, zmniejszać obrzęki” – pisze blogerka w swoim poście na Instagramie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wiedzieliście, że równie zdrowe co owoce, są również zielone części truskawek? Szypułki i liście niesłusznie lądują w koszu. Są w pełni jadalne, więc nie trzeba się męczyć z oddzielaniem ich od owoców. Co więcej, jak podkreśla Sylwia Majcher, truskawki najlepiej jest myć z szypułkami, żeby nie wypłukiwać cennych składników odżywczych. By owoce zachowały swoją świeżość na dłużej powinniśmy przechowywać je w pojemniku w lodówce.

Autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, w swoim poście na Instagramie zachęca, by jeść szypułki truskawek.  I wymienia ich zdrowotne właściwości.

„Zawarty w nich chlorofil, który nadaje im zielony kolor, chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten wyrównuje też poziom cukru we krwi” – pisze. „Jedząc truskawki z szypułkami można poprawić stan skóry i jej kolor” – dodaje.

Przepisy na wykorzystanie szypułek truskawek

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher. Blogerka zajmująca się tematyką zero waste w swoich postach na Instagramie dzieli się przepisami, dzięki którym zastanowimy się dwa razy, zanim coś wyrzucimy do kosza. Podobnie podeszła do tematu truskawek. Przepisy na ocet oraz sos do sałatek i warzyw to jej patent na wykorzystanie nie tylko owoców, ale również szypułek i liści.

Ocet truskawkowy
2 litrowy słoik

Składniki:
🍓kilogram truskawek,
🍓1 l wody,
🍓5 łyżek cukru.

Truskawki włóż do słoika, do wody wsyp cukier i wymieszaj. Zalej nią truskawki. Przykryj słoik gazą i zostaw w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Codziennie przemieszaj ocet.
Gdy owoce opadną na dno, to znak, że możesz zlać ocet do innego słoika. Znowu przykryj go gazą i odstaw na kolejne 4 tygodnie. Gotowy zlej do butelek i trzymaj w chłodnym miejscu.

Jedzenie szypułek razem z truskawkami dla kogoś, kto do tej pory skrupulatnie się ich pozbywał, może wydawać się dziwne. Dobrym sposobem jest stopniowe przyzwyczajanie się do smaku szypułek, na przykład dorzucając oderwane listki do sałatki albo blendując z owocami na smoothie. Zdaniem Sylwii Majcher, szypułki truskawek zmiksowane z musztardą i oliwą będą również doskonałym sosem do wytrawnych dań. Sprawdź, jak go przygotować.

Sos do sałatek i warzyw
Składniki:
🍓szklanka truskawek,
🍓2 łyżeczki musztardy,
🍓łyżka oliwy lub oleju,
🍓łyżeczka miodu lub cukru,
🍓łyżka octu jabłkowego,
🍓łyżeczka posiekanego chili.

Wszystkie składniki (truskawki z szypułkami) przełóż do blendera i zmiksuj na gładki sos. Przelej go do słoika i przechowuj do 5 dni w lodówce. Sos pasuje do fasolki, szparagów, bobu, kalarepy, a nawet ziemniaków. Ugotowane warzywa przestudź, polej truskawkowym sosem i posyp świeżą miętą. Możesz je też posypać orzechami. To pomysł na błyskawiczny i lekki obiad.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash

7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×