4 min.
Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami / Zdjęcie: Pexels
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Pachnące, soczyste, słodkie. Owocami truskawek potrafimy zajadać się bez opamiętania, ale co z szypułkami? Najczęściej lądują w koszu? To błąd. Zielone części tych smacznych owoców nie tylko można, ale nawet powinno się jeść, o czym przypomina na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher. „Jedząc truskawki z szypułkami można poprawić stan skóry i jej kolor” – pisze ekoaktywistka.
Spis treści
Truskawki łagodzą ból gardła i chrypkę!
Sezon na truskawki w pełni – to właśnie teraz polskie truskawki są pyszne i stosunkowo tanie. Te słodko-kwaśne owoce, które powstały ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek, zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które są cenne dla naszego organizmu. Czy wiesz, że wystarczy zjeść 10 truskawek, by wypełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C? Co więcej, truskawki zawierają więcej witaminy C od cytrusów! „Szklanka tych owoców ma jej więcej niż pomarańcza” – wyjaśnia Sylwia Majcher. Na tym nie kończy się lista ich zdrowotnych właściwości.
„Truskawki skutecznie gaszą pragnienie, nawilżają, bo 90 proc. ich składu to woda. Mają niewiele cukru, więc można je jeść bez wyrzutów. Potrafią też łagodzić ból gardła, chrypkę, zmniejszać obrzęki” – pisze blogerka w swoim poście na Instagramie.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami
Wiedzieliście, że równie zdrowe co owoce, są również zielone części truskawek? Szypułki i liście niesłusznie lądują w koszu. Są w pełni jadalne, więc nie trzeba się męczyć z oddzielaniem ich od owoców. Co więcej, jak podkreśla Sylwia Majcher, truskawki najlepiej jest myć z szypułkami, żeby nie wypłukiwać cennych składników odżywczych. By owoce zachowały swoją świeżość na dłużej powinniśmy przechowywać je w pojemniku w lodówce.
Autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, w swoim poście na Instagramie zachęca, by jeść szypułki truskawek. I wymienia ich zdrowotne właściwości.
„Zawarty w nich chlorofil, który nadaje im zielony kolor, chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten wyrównuje też poziom cukru we krwi” – pisze. „Jedząc truskawki z szypułkami można poprawić stan skóry i jej kolor” – dodaje.
Przepisy na wykorzystanie szypułek truskawek
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher. Blogerka zajmująca się tematyką zero waste w swoich postach na Instagramie dzieli się przepisami, dzięki którym zastanowimy się dwa razy, zanim coś wyrzucimy do kosza. Podobnie podeszła do tematu truskawek. Przepisy na ocet oraz sos do sałatek i warzyw to jej patent na wykorzystanie nie tylko owoców, ale również szypułek i liści.
Ocet truskawkowy
2 litrowy słoikSkładniki:
🍓kilogram truskawek,
🍓1 l wody,
🍓5 łyżek cukru.Truskawki włóż do słoika, do wody wsyp cukier i wymieszaj. Zalej nią truskawki. Przykryj słoik gazą i zostaw w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Codziennie przemieszaj ocet.
Gdy owoce opadną na dno, to znak, że możesz zlać ocet do innego słoika. Znowu przykryj go gazą i odstaw na kolejne 4 tygodnie. Gotowy zlej do butelek i trzymaj w chłodnym miejscu.
Jedzenie szypułek razem z truskawkami dla kogoś, kto do tej pory skrupulatnie się ich pozbywał, może wydawać się dziwne. Dobrym sposobem jest stopniowe przyzwyczajanie się do smaku szypułek, na przykład dorzucając oderwane listki do sałatki albo blendując z owocami na smoothie. Zdaniem Sylwii Majcher, szypułki truskawek zmiksowane z musztardą i oliwą będą również doskonałym sosem do wytrawnych dań. Sprawdź, jak go przygotować.
Sos do sałatek i warzyw
Składniki:
🍓szklanka truskawek,
🍓2 łyżeczki musztardy,
🍓łyżka oliwy lub oleju,
🍓łyżeczka miodu lub cukru,
🍓łyżka octu jabłkowego,
🍓łyżeczka posiekanego chili.Wszystkie składniki (truskawki z szypułkami) przełóż do blendera i zmiksuj na gładki sos. Przelej go do słoika i przechowuj do 5 dni w lodówce. Sos pasuje do fasolki, szparagów, bobu, kalarepy, a nawet ziemniaków. Ugotowane warzywa przestudź, polej truskawkowym sosem i posyp świeżą miętą. Możesz je też posypać orzechami. To pomysł na błyskawiczny i lekki obiad.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Poleć artykuł znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022