Przejdź do treści

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami
Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami / Zdjęcie: Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pachnące, soczyste, słodkie. Owocami truskawek potrafimy zajadać się bez opamiętania, ale co z szypułkami? Najczęściej lądują w koszu? To błąd. Zielone części tych smacznych owoców nie tylko można, ale nawet powinno się jeść, o czym przypomina na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher. „Jedząc truskawki z szypułkami można poprawić stan skóry i jej kolor” – pisze ekoaktywistka. 

Truskawki łagodzą ból gardła i chrypkę!

Sezon na truskawki w pełni – to właśnie teraz polskie truskawki są pyszne i stosunkowo tanie. Te słodko-kwaśne owoce, które powstały ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek, zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które są cenne dla naszego organizmu. Czy wiesz, że wystarczy zjeść 10 truskawek, by wypełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C? Co więcej, truskawki zawierają więcej witaminy C od cytrusów! „Szklanka tych owoców ma jej więcej niż pomarańcza” – wyjaśnia Sylwia Majcher. Na tym nie kończy się lista ich zdrowotnych właściwości.

„Truskawki skutecznie gaszą pragnienie, nawilżają, bo 90 proc. ich składu to woda. Mają niewiele cukru, więc można je jeść bez wyrzutów. Potrafią też łagodzić ból gardła, chrypkę, zmniejszać obrzęki” – pisze blogerka w swoim poście na Instagramie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wiedzieliście, że równie zdrowe co owoce, są również zielone części truskawek? Szypułki i liście niesłusznie lądują w koszu. Są w pełni jadalne, więc nie trzeba się męczyć z oddzielaniem ich od owoców. Co więcej, jak podkreśla Sylwia Majcher, truskawki najlepiej jest myć z szypułkami, żeby nie wypłukiwać cennych składników odżywczych. By owoce zachowały swoją świeżość na dłużej powinniśmy przechowywać je w pojemniku w lodówce.

Autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, w swoim poście na Instagramie zachęca, by jeść szypułki truskawek.  I wymienia ich zdrowotne właściwości.

„Zawarty w nich chlorofil, który nadaje im zielony kolor, chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten wyrównuje też poziom cukru we krwi” – pisze. „Jedząc truskawki z szypułkami można poprawić stan skóry i jej kolor” – dodaje.

Przepisy na wykorzystanie szypułek truskawek

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher. Blogerka zajmująca się tematyką zero waste w swoich postach na Instagramie dzieli się przepisami, dzięki którym zastanowimy się dwa razy, zanim coś wyrzucimy do kosza. Podobnie podeszła do tematu truskawek. Przepisy na ocet oraz sos do sałatek i warzyw to jej patent na wykorzystanie nie tylko owoców, ale również szypułek i liści.

Ocet truskawkowy
2 litrowy słoik

Składniki:
🍓kilogram truskawek,
🍓1 l wody,
🍓5 łyżek cukru.

Truskawki włóż do słoika, do wody wsyp cukier i wymieszaj. Zalej nią truskawki. Przykryj słoik gazą i zostaw w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Codziennie przemieszaj ocet.
Gdy owoce opadną na dno, to znak, że możesz zlać ocet do innego słoika. Znowu przykryj go gazą i odstaw na kolejne 4 tygodnie. Gotowy zlej do butelek i trzymaj w chłodnym miejscu.

Jedzenie szypułek razem z truskawkami dla kogoś, kto do tej pory skrupulatnie się ich pozbywał, może wydawać się dziwne. Dobrym sposobem jest stopniowe przyzwyczajanie się do smaku szypułek, na przykład dorzucając oderwane listki do sałatki albo blendując z owocami na smoothie. Zdaniem Sylwii Majcher, szypułki truskawek zmiksowane z musztardą i oliwą będą również doskonałym sosem do wytrawnych dań. Sprawdź, jak go przygotować.

Sos do sałatek i warzyw
Składniki:
🍓szklanka truskawek,
🍓2 łyżeczki musztardy,
🍓łyżka oliwy lub oleju,
🍓łyżeczka miodu lub cukru,
🍓łyżka octu jabłkowego,
🍓łyżeczka posiekanego chili.

Wszystkie składniki (truskawki z szypułkami) przełóż do blendera i zmiksuj na gładki sos. Przelej go do słoika i przechowuj do 5 dni w lodówce. Sos pasuje do fasolki, szparagów, bobu, kalarepy, a nawet ziemniaków. Ugotowane warzywa przestudź, polej truskawkowym sosem i posyp świeżą miętą. Możesz je też posypać orzechami. To pomysł na błyskawiczny i lekki obiad.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

×