Przejdź do treści

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami
Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami / Zdjęcie: Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Pachnące, soczyste, słodkie. Owocami truskawek potrafimy zajadać się bez opamiętania, ale co z szypułkami? Najczęściej lądują w koszu? To błąd. Zielone części tych smacznych owoców nie tylko można, ale nawet powinno się jeść, o czym przypomina na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher. „Jedząc truskawki z szypułkami można poprawić stan skóry i jej kolor” – pisze ekoaktywistka. 

Truskawki łagodzą ból gardła i chrypkę!

Sezon na truskawki w pełni – to właśnie teraz polskie truskawki są pyszne i stosunkowo tanie. Te słodko-kwaśne owoce, które powstały ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek, zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które są cenne dla naszego organizmu. Czy wiesz, że wystarczy zjeść 10 truskawek, by wypełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C? Co więcej, truskawki zawierają więcej witaminy C od cytrusów! „Szklanka tych owoców ma jej więcej niż pomarańcza” – wyjaśnia Sylwia Majcher. Na tym nie kończy się lista ich zdrowotnych właściwości.

„Truskawki skutecznie gaszą pragnienie, nawilżają, bo 90 proc. ich składu to woda. Mają niewiele cukru, więc można je jeść bez wyrzutów. Potrafią też łagodzić ból gardła, chrypkę, zmniejszać obrzęki” – pisze blogerka w swoim poście na Instagramie.

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wiedzieliście, że równie zdrowe co owoce, są również zielone części truskawek? Szypułki i liście niesłusznie lądują w koszu. Są w pełni jadalne, więc nie trzeba się męczyć z oddzielaniem ich od owoców. Co więcej, jak podkreśla Sylwia Majcher, truskawki najlepiej jest myć z szypułkami, żeby nie wypłukiwać cennych składników odżywczych. By owoce zachowały swoją świeżość na dłużej powinniśmy przechowywać je w pojemniku w lodówce.

Autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, w swoim poście na Instagramie zachęca, by jeść szypułki truskawek.  I wymienia ich zdrowotne właściwości.

„Zawarty w nich chlorofil, który nadaje im zielony kolor, chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten wyrównuje też poziom cukru we krwi” – pisze. „Jedząc truskawki z szypułkami można poprawić stan skóry i jej kolor” – dodaje.

Przepisy na wykorzystanie szypułek truskawek

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher. Blogerka zajmująca się tematyką zero waste w swoich postach na Instagramie dzieli się przepisami, dzięki którym zastanowimy się dwa razy, zanim coś wyrzucimy do kosza. Podobnie podeszła do tematu truskawek. Przepisy na ocet oraz sos do sałatek i warzyw to jej patent na wykorzystanie nie tylko owoców, ale również szypułek i liści.

Ocet truskawkowy
2 litrowy słoik

Składniki:
🍓kilogram truskawek,
🍓1 l wody,
🍓5 łyżek cukru.

Truskawki włóż do słoika, do wody wsyp cukier i wymieszaj. Zalej nią truskawki. Przykryj słoik gazą i zostaw w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Codziennie przemieszaj ocet.
Gdy owoce opadną na dno, to znak, że możesz zlać ocet do innego słoika. Znowu przykryj go gazą i odstaw na kolejne 4 tygodnie. Gotowy zlej do butelek i trzymaj w chłodnym miejscu.

Jedzenie szypułek razem z truskawkami dla kogoś, kto do tej pory skrupulatnie się ich pozbywał, może wydawać się dziwne. Dobrym sposobem jest stopniowe przyzwyczajanie się do smaku szypułek, na przykład dorzucając oderwane listki do sałatki albo blendując z owocami na smoothie. Zdaniem Sylwii Majcher, szypułki truskawek zmiksowane z musztardą i oliwą będą również doskonałym sosem do wytrawnych dań. Sprawdź, jak go przygotować.

Sos do sałatek i warzyw
Składniki:
🍓szklanka truskawek,
🍓2 łyżeczki musztardy,
🍓łyżka oliwy lub oleju,
🍓łyżeczka miodu lub cukru,
🍓łyżka octu jabłkowego,
🍓łyżeczka posiekanego chili.

Wszystkie składniki (truskawki z szypułkami) przełóż do blendera i zmiksuj na gładki sos. Przelej go do słoika i przechowuj do 5 dni w lodówce. Sos pasuje do fasolki, szparagów, bobu, kalarepy, a nawet ziemniaków. Ugotowane warzywa przestudź, polej truskawkowym sosem i posyp świeżą miętą. Możesz je też posypać orzechami. To pomysł na błyskawiczny i lekki obiad.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami