Przejdź do treści

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami
Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami / Zdjęcie: Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?
Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Pachnące, soczyste, słodkie. Owocami truskawek potrafimy zajadać się bez opamiętania, ale co z szypułkami? Najczęściej lądują w koszu? To błąd. Zielone części tych smacznych owoców nie tylko można, ale nawet powinno się jeść, o czym przypomina na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher. „Jedząc truskawki z szypułkami można poprawić stan skóry i jej kolor” – pisze ekoaktywistka. 

Truskawki łagodzą ból gardła i chrypkę!

Sezon na truskawki w pełni – to właśnie teraz polskie truskawki są pyszne i stosunkowo tanie. Te słodko-kwaśne owoce, które powstały ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek, zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które są cenne dla naszego organizmu. Czy wiesz, że wystarczy zjeść 10 truskawek, by wypełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C? Co więcej, truskawki zawierają więcej witaminy C od cytrusów! „Szklanka tych owoców ma jej więcej niż pomarańcza” – wyjaśnia Sylwia Majcher. Na tym nie kończy się lista ich zdrowotnych właściwości.

„Truskawki skutecznie gaszą pragnienie, nawilżają, bo 90 proc. ich składu to woda. Mają niewiele cukru, więc można je jeść bez wyrzutów. Potrafią też łagodzić ból gardła, chrypkę, zmniejszać obrzęki” – pisze blogerka w swoim poście na Instagramie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wiedzieliście, że równie zdrowe co owoce, są również zielone części truskawek? Szypułki i liście niesłusznie lądują w koszu. Są w pełni jadalne, więc nie trzeba się męczyć z oddzielaniem ich od owoców. Co więcej, jak podkreśla Sylwia Majcher, truskawki najlepiej jest myć z szypułkami, żeby nie wypłukiwać cennych składników odżywczych. By owoce zachowały swoją świeżość na dłużej powinniśmy przechowywać je w pojemniku w lodówce.

Autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, w swoim poście na Instagramie zachęca, by jeść szypułki truskawek.  I wymienia ich zdrowotne właściwości.

„Zawarty w nich chlorofil, który nadaje im zielony kolor, chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten wyrównuje też poziom cukru we krwi” – pisze. „Jedząc truskawki z szypułkami można poprawić stan skóry i jej kolor” – dodaje.

Przepisy na wykorzystanie szypułek truskawek

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher. Blogerka zajmująca się tematyką zero waste w swoich postach na Instagramie dzieli się przepisami, dzięki którym zastanowimy się dwa razy, zanim coś wyrzucimy do kosza. Podobnie podeszła do tematu truskawek. Przepisy na ocet oraz sos do sałatek i warzyw to jej patent na wykorzystanie nie tylko owoców, ale również szypułek i liści.

Ocet truskawkowy
2 litrowy słoik

Składniki:
🍓kilogram truskawek,
🍓1 l wody,
🍓5 łyżek cukru.

Truskawki włóż do słoika, do wody wsyp cukier i wymieszaj. Zalej nią truskawki. Przykryj słoik gazą i zostaw w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Codziennie przemieszaj ocet.
Gdy owoce opadną na dno, to znak, że możesz zlać ocet do innego słoika. Znowu przykryj go gazą i odstaw na kolejne 4 tygodnie. Gotowy zlej do butelek i trzymaj w chłodnym miejscu.

Jedzenie szypułek razem z truskawkami dla kogoś, kto do tej pory skrupulatnie się ich pozbywał, może wydawać się dziwne. Dobrym sposobem jest stopniowe przyzwyczajanie się do smaku szypułek, na przykład dorzucając oderwane listki do sałatki albo blendując z owocami na smoothie. Zdaniem Sylwii Majcher, szypułki truskawek zmiksowane z musztardą i oliwą będą również doskonałym sosem do wytrawnych dań. Sprawdź, jak go przygotować.

Sos do sałatek i warzyw
Składniki:
🍓szklanka truskawek,
🍓2 łyżeczki musztardy,
🍓łyżka oliwy lub oleju,
🍓łyżeczka miodu lub cukru,
🍓łyżka octu jabłkowego,
🍓łyżeczka posiekanego chili.

Wszystkie składniki (truskawki z szypułkami) przełóż do blendera i zmiksuj na gładki sos. Przelej go do słoika i przechowuj do 5 dni w lodówce. Sos pasuje do fasolki, szparagów, bobu, kalarepy, a nawet ziemniaków. Ugotowane warzywa przestudź, polej truskawkowym sosem i posyp świeżą miętą. Możesz je też posypać orzechami. To pomysł na błyskawiczny i lekki obiad.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie kupić taniej

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×