Przejdź do treści

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Nasiona chia – szałwii hiszpańskiej – to jedne z bardzo popularnych super foods. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest pyszny pudding z mango, pomarańczy i marakui pachnący migdałami. Pycha!

Superzdrowy warstwowy pudding chia

Chia zawierają m.in. kwasy omega-3 i omega-6, magnez, wapń, żelazo, selen, błonnik. Nasiona chia mają działanie antyoksydacyjne, pozytywnie wpływają na stan włosów, paznokci i skóry, dzięki obecności wapnia wzmacniają układ kostny, poprawiają pracę mózgu i koncentrację . Mają także niezwykłe właściwości wspierające nawadnianie organizmu – dzięki wysokiej absorpcji wody, a następnie jej stopniowemu uwalnianiu, pozwalają nawadniać organizm np. podczas długotrwałego wysiłku – stąd też mocno zaprzyjaźnili się z nimi m.in. biegacze.

Dodatkowo chia mają wspaniały smak i można z nich przygotować superzdrowy i pyszny pudding.

przepis na pudding chia z owocami

Zdjęcie: Picante Jalapeno

Warstwowy pudding chia – składniki:

– 2 litry wody
– 0,25 dag migdałów
– 3/4 szklanki nasion chia
– 2 dojrzałe pomarańcze
– 2 dojrzałe mango
– 2 marakuje

Warstwowy pudding chia – przygotowanie

Przygotowujemy mleko migdałowe. Migdały (nie obieramy ich ze skórki) zalewamy dwoma litrami wody i odstawiamy na noc. Na drugi dzień całość miksujemy blenderem do momentu rozdrobnienia migdałów. Następnie masę przecedzamy przez sitko o bardzo drobnych oczkach lub na gazie złożonej kilka razy na pół. Wyciskamy z migdałowej „papki” cały płyn. Powinno powstać nam około 1,5 litra mleka.

Do dzbanka wsypujemy nasiona chia, a następnie zalewamy je 1 litrem mleka migdałowego. Odstawiamy na około 4-5 godzin (lub na noc) do lodówki, aby nasiona napęczniały.

Pancakes

Mango obieramy. Miąższ z jednego mango kroimy w kostkę, a miąższ drugiego rozdrabniamy widelcem na „papkę”. Pomarańcze obieramy ze skórki i pozbawiamy je białych błonek. Miąższ kroimy w drobną kostkę i mieszamy z porcją mango rozdrobnioną widelcem.

Gdy nasiona chia napęcznieją (powinny mieć gęstą, galaretkowato-żelową konsystencję), wykładamy połowę porcji do dwóch szklanek/pucharków. Następnie wykładamy warstwę z rozdrobnionego mango i pomarańczy. Wykładamy kolejną warstwę z chia. Na niej układamy mango pokrojone w kostkę oraz miąższ z marakui.


Karolina Polkowska miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów,  prostocie i  codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?