3 min.
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Najnowsze
19.04.2021
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
19.04.2021
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
19.04.2021
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
18.04.2021
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
17.04.2021
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?
Nasiona chia – szałwii hiszpańskiej – to jedne z bardzo popularnych super foods. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest pyszny pudding z mango, pomarańczy i marakui pachnący migdałami. Pycha!
Spis treści
Superzdrowy warstwowy pudding chia
Chia zawierają m.in. kwasy omega-3 i omega-6, magnez, wapń, żelazo, selen, błonnik. Nasiona chia mają działanie antyoksydacyjne, pozytywnie wpływają na stan włosów, paznokci i skóry, dzięki obecności wapnia wzmacniają układ kostny, poprawiają pracę mózgu i koncentrację . Mają także niezwykłe właściwości wspierające nawadnianie organizmu – dzięki wysokiej absorpcji wody, a następnie jej stopniowemu uwalnianiu, pozwalają nawadniać organizm np. podczas długotrwałego wysiłku – stąd też mocno zaprzyjaźnili się z nimi m.in. biegacze.
Dodatkowo chia mają wspaniały smak i można z nich przygotować superzdrowy i pyszny pudding.
Zdjęcie: Picante Jalapeno
Warstwowy pudding chia – składniki:
– 2 litry wody
– 0,25 dag migdałów
– 3/4 szklanki nasion chia
– 2 dojrzałe pomarańcze
– 2 dojrzałe mango
– 2 marakuje
Warstwowy pudding chia – przygotowanie
Przygotowujemy mleko migdałowe. Migdały (nie obieramy ich ze skórki) zalewamy dwoma litrami wody i odstawiamy na noc. Na drugi dzień całość miksujemy blenderem do momentu rozdrobnienia migdałów. Następnie masę przecedzamy przez sitko o bardzo drobnych oczkach lub na gazie złożonej kilka razy na pół. Wyciskamy z migdałowej „papki” cały płyn. Powinno powstać nam około 1,5 litra mleka.
Do dzbanka wsypujemy nasiona chia, a następnie zalewamy je 1 litrem mleka migdałowego. Odstawiamy na około 4-5 godzin (lub na noc) do lodówki, aby nasiona napęczniały.
Mango obieramy. Miąższ z jednego mango kroimy w kostkę, a miąższ drugiego rozdrabniamy widelcem na „papkę”. Pomarańcze obieramy ze skórki i pozbawiamy je białych błonek. Miąższ kroimy w drobną kostkę i mieszamy z porcją mango rozdrobnioną widelcem.
Gdy nasiona chia napęcznieją (powinny mieć gęstą, galaretkowato-żelową konsystencję), wykładamy połowę porcji do dwóch szklanek/pucharków. Następnie wykładamy warstwę z rozdrobnionego mango i pomarańczy. Wykładamy kolejną warstwę z chia. Na niej układamy mango pokrojone w kostkę oraz miąższ z marakui.
Karolina Polkowska – miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów, prostocie i codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.
Poleć ten przepis znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

10.01.2021