3 min.
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

03.07.2022
Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce
02.07.2022
Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!
02.07.2022
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Nasiona chia – szałwii hiszpańskiej – to jedne z bardzo popularnych super foods. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest pyszny pudding z mango, pomarańczy i marakui pachnący migdałami. Pycha!
Spis treści
Superzdrowy warstwowy pudding chia
Chia zawierają m.in. kwasy omega-3 i omega-6, magnez, wapń, żelazo, selen, błonnik. Nasiona chia mają działanie antyoksydacyjne, pozytywnie wpływają na stan włosów, paznokci i skóry, dzięki obecności wapnia wzmacniają układ kostny, poprawiają pracę mózgu i koncentrację . Mają także niezwykłe właściwości wspierające nawadnianie organizmu – dzięki wysokiej absorpcji wody, a następnie jej stopniowemu uwalnianiu, pozwalają nawadniać organizm np. podczas długotrwałego wysiłku – stąd też mocno zaprzyjaźnili się z nimi m.in. biegacze.
Dodatkowo chia mają wspaniały smak i można z nich przygotować superzdrowy i pyszny pudding.
Zdjęcie: Picante Jalapeno
Warstwowy pudding chia – składniki:
– 2 litry wody
– 0,25 dag migdałów
– 3/4 szklanki nasion chia
– 2 dojrzałe pomarańcze
– 2 dojrzałe mango
– 2 marakuje
Warstwowy pudding chia – przygotowanie
Przygotowujemy mleko migdałowe. Migdały (nie obieramy ich ze skórki) zalewamy dwoma litrami wody i odstawiamy na noc. Na drugi dzień całość miksujemy blenderem do momentu rozdrobnienia migdałów. Następnie masę przecedzamy przez sitko o bardzo drobnych oczkach lub na gazie złożonej kilka razy na pół. Wyciskamy z migdałowej „papki” cały płyn. Powinno powstać nam około 1,5 litra mleka.
Do dzbanka wsypujemy nasiona chia, a następnie zalewamy je 1 litrem mleka migdałowego. Odstawiamy na około 4-5 godzin (lub na noc) do lodówki, aby nasiona napęczniały.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Mango obieramy. Miąższ z jednego mango kroimy w kostkę, a miąższ drugiego rozdrabniamy widelcem na „papkę”. Pomarańcze obieramy ze skórki i pozbawiamy je białych błonek. Miąższ kroimy w drobną kostkę i mieszamy z porcją mango rozdrobnioną widelcem.
Gdy nasiona chia napęcznieją (powinny mieć gęstą, galaretkowato-żelową konsystencję), wykładamy połowę porcji do dwóch szklanek/pucharków. Następnie wykładamy warstwę z rozdrobnionego mango i pomarańczy. Wykładamy kolejną warstwę z chia. Na niej układamy mango pokrojone w kostkę oraz miąższ z marakui.
Karolina Polkowska – miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów, prostocie i codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.
Poleć ten przepis znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.07.2022
„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022