Przejdź do treści

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Pancakes
Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!/ Zdjęcie: Marta Winiarska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

O tym, że wstawanie w zimne i ciemne zimowe poranki bywa zazwyczaj wyjątkowo nieprzyjemne, nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Chyba że czeka nas pyszne śniadanie. Oto najzdrowszy z możliwych sposób, by od rana zachciało wam się chcieć.

Jeśli należycie do wiernych fanów wszystkiego co „pszenne” – postawcie na orkisz. Ten starożytny gatunek pszenicy to zboże, którego nie poddano modyfikacjom genetycznym, a więc nie ingerowano w żaden sposób w jego pierwotną strukturę. Ziarna orkiszu od tysięcy lat uznawane były za pokarm dający siłę i spożywane w dużych ilościach przez gladiatorów i zawodników biorących udział w igrzyskach.

śniadanie

Orkisz jest hodowany i zbierany z nienaruszoną łupinką, chroniącą drogocenne ziarenka przed zanieczyszczeniami i pomagającą zachować w nich wszystkie wartości odżywcze. Zawiera o wiele więcej więcej białka i błonnika niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest także doskonałym źródłem składników mineralnych – cynku, selenu, żelaza oraz witamin witamin z grupy B i PP. Co ciekawe – gluten z ziaren orkiszu jest o wiele lepiej przyswajalny i nie wywołuje pogorszenia samopoczucia nawet u osób chorujących na celiakię! Dojrzały orkisz zawiera dużo kwasu krzemowego, poprawiającego stan skóry, włosów, paznokci oraz wzmacniającego aktywność mózgu i koncentrację. Przyspiesza przemianę materii, wspomaga budowę mięśni, ma właściwości krwiotwórcze i zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Rodanid zawarty w jego łuskach jest naturalnym antybiotykiem, wzmacnia więc naszą odporność i chroni przed infekcjami, szczególnie zimą.

By mieć pewność, że używamy pełnowartościowych zbóż, orkisz najlepiej kupować w ziarnach i samodzielnie mielić na mąkę. Mąka taka idealnie nada się do pieczywa i wypieków lub na przykład do przygotowania sycących śniadaniowych pankejków!

Pancakes orkiszowo-orzechowe

przepis-na-orkiszowe-pankejki

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl

Pancakes orkiszowo-orzechowe – składniki

– 200 g mąki orkiszowej
– 50 g zmielonych orzechów włoskich
– 250 g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
– 1 jajko
– 100 ml mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
– 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
– 1 łyżeczka ksylitolu, opcjonalnie
– szczypta soli
– do podania: ulubione owoce, syrop klonowy, orzechy, jogurt grecki

Pancakes orkiszowo-orzechowe – przygotowanie

Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, mleko, sól, proszek, sodę, masło/olej kokosowy, ksylitol i roztrzepujemy rózgą. Partiami dodajemy mąkę orkiszową i zmielone orzechy, cały czas mieszając, aż powstanie masa konsystencji gęstej śmietany (można też umieścić składniki w blenderze i zmiksować). Masę odstawiamy na 10 minut, po czym smażymy placuszki na rozgrzanej patelni posmarowanej cienko masłem/olejem kokosowym ok. 1 minutę z każdej strony (do zrumienienia).

Podajemy z ulubionymi owocami lub jogurtem, posypane podprażonymi orzechami i polane
syropem klonowym.

Marta Winiarska – lekarz medycyny, fanka gotowania, nowych smaków i ciekawych zamienników. Fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Wie co to chroniczny brak czasu, więc stawia na szybkie i proste przepisy, którymi od 3 lat dzieli się na swojej stronie eateasy.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”