Przejdź do treści

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Ogórkowe love - co pysznego możemy wyczarować latem z ogórków? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Lato bez ogórków – niemożliwe! Natura dobrze to wymyśliła – to warzywo, które w 96 proc. składa się z wody, serwuje nam w największe upały. Chrupmy je więc ochoczo, bo ogórki świetnie nawadniają i schładzają organizm.

Co kryje się w ogórkach?

Surowe ogórki nie mogą pochwalić się bogactwem witamin. Zawierają niewielkie ilości witaminy C i A, witaminy z grupy B, nieco więcej witaminy K oraz nieduże ilości potasu i magnezu. Inaczej sprawa się ma z ogórkami kiszonymi, gdyż bakterie powstające w procesie kiszenia wytwarzają duże ilości witaminy C, która jako znany przeciwutleniacz świetnie wpływa na cerę i samopoczucie.

Ogórki są też wyjątkowo niskokaloryczne (zaledwie 8 kcal w 100 g!) i pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu, pod warunkiem że są niesolone. Sok z surowych ogórków słynie ze swoich właściwości oczyszczających i odkwaszających organizm, a z kiszonych jest idealny na kaca. Prawdą jest, że nie należy łączyć ogórków z warzywami, które zawierają witaminę C, takimi jak np. pomidor, gdyż zawarty w ogórku enzym askorbinowy natychmiast zniszczy tę witaminę. Niemniej proces kiszenia neutralizuje działanie enzymu i wtedy łączyć można śmiało, bez obaw o ubytek wartości odżywczych.

Jak wykorzystać w kuchni wakacyjną obfitość ogórków? Można po prostu chrupać je jak cukierki, np. polane miodem i posypane czarnuszką, albo przygotować z nich słynne greckie tzatziki ‒ obłędny dip na bazie gęstego jogurtu ‒ lub pyszny letni chłodnik. Można też zrobić z nich domowe ogórki małosolne, gęsto poupychane w szklanym słoju lub glinianym naczyniu, które zwykle znikają tak szybko, że ani się obejrzymy, a już trzeba szykować kolejną partię. Na cokolwiek macie ochotę, sezon ogórkowy uznajemy za otwarty i zachęcamy do kuchennych wariacji na temat ogórka. Pamiętajcie tylko, że ogórki gruntowe obieramy zawsze od jasnego końca do ciemnego, bo inaczej robią się gorzkie.

Uwaga! Młode, surowe ogórki mogą wywołać sensacje żołądkowe, zwłaszcza u osób z delikatnymi żołądkami, a popicie ich wodą może nawet doprowadzić do poważnych sensacji, takich jak skurcze żołądka. Układ pokarmowy znacznie lepiej radzi sobie z ogórkami kiszonymi.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Błyskawiczny chłodnik ogórkowy

Sezon ogórkowy

Lekki i odświeżający ‒ idealny na upały

Składniki (dla 2 osób):
– 6 średnich ogórków gruntowych,
– 1 awokado,
– kilka rzodkiewek,
– ogórek małosolny,
– szczypior,
– koper,
– sól,
– pieprz,
– łyżka soku z cytryny,
– kubek kefiru lub gęstego greckiego jogurtu albo woda (około 200 ml),
– czosnek,
– oliwa z oliwek

Ogórki i awokado obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i zmiksuj z 150 ml wody lub kefiru na aksamitny krem. Posiekaj rzodkiewkę, ogórka małosolnego, koper, szczypior, dodaj do chłodnika i wymieszaj. Możesz wycisnąć do kremu ząbek czosnku. Podawaj schłodzony i skropiony oliwą z oliwek.

Kobieta układa bukiet kwiatów

Tzatziki

Słynny grecki dip do chleba, warzyw i mięs z grilla

Składniki (dla 2 osób):
– kubek gęstego greckiego jogurtu ok. 400 g,
– 300 g ogórków (mogą być wężowe),
– 2‒4 ząbki czosnku,
– oliwa z oliwek,
sól,
– pieprz

Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij namiar wody albo w ręku, albo przez sitko, przełóż do miski. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz, gęsty jogurt i wymieszaj. Polej oliwą z oliwy i udekoruj kilkoma czarnymi oliwkami lub listkami mięty.

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne własnej roboty

Polska duma i klasyk

Składniki:
– 1 kg ogórków gruntowych,
– 2 l przegotowanej i lekko ostudzonej wody,
– 2 łyżki soli,
– gotowy zestaw do kiszenia ogórków (sprzedają go na większości straganów).

Zestaw do kiszenia można też przygotować samodzielnie. Potrzebne będą:
– 1‒2 główki obranego czosnku,
– wiązka kopru z baldachimami,
– obrany korzeń chrzanu,
– liście chrzanu lub porzeczki (opcjonalnie)

W słoju lub glinianym garnku ciasno ułóż ogórki, a pomiędzy nimi poutykaj ząbki czosnku, pokrojony w podłużne paski chrzan, koper i liście. W wodzie rozpuść 2 łyżki soli i zalej całość. Obciąż zawartość słoja kamieniem i przykryj talerzykiem. Po 3 dniach ogórki zmienią kolor z zielonego na żółtawy ‒ to znak, że już są gotowe. Aby ukisiły się szybciej, można je zalać wrzątkiem.


Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.comwww.namastejoga.pl

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”