Przejdź do treści

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Ogórkowe love - co pysznego możemy wyczarować latem z ogórków? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Lato bez ogórków – niemożliwe! Natura dobrze to wymyśliła – to warzywo, które w 96 proc. składa się z wody, serwuje nam w największe upały. Chrupmy je więc ochoczo, bo ogórki świetnie nawadniają i schładzają organizm.

Co kryje się w ogórkach?

Surowe ogórki nie mogą pochwalić się bogactwem witamin. Zawierają niewielkie ilości witaminy C i A, witaminy z grupy B, nieco więcej witaminy K oraz nieduże ilości potasu i magnezu. Inaczej sprawa się ma z ogórkami kiszonymi, gdyż bakterie powstające w procesie kiszenia wytwarzają duże ilości witaminy C, która jako znany przeciwutleniacz świetnie wpływa na cerę i samopoczucie.

Ogórki są też wyjątkowo niskokaloryczne (zaledwie 8 kcal w 100 g!) i pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu, pod warunkiem że są niesolone. Sok z surowych ogórków słynie ze swoich właściwości oczyszczających i odkwaszających organizm, a z kiszonych jest idealny na kaca. Prawdą jest, że nie należy łączyć ogórków z warzywami, które zawierają witaminę C, takimi jak np. pomidor, gdyż zawarty w ogórku enzym askorbinowy natychmiast zniszczy tę witaminę. Niemniej proces kiszenia neutralizuje działanie enzymu i wtedy łączyć można śmiało, bez obaw o ubytek wartości odżywczych.

Jak wykorzystać w kuchni wakacyjną obfitość ogórków? Można po prostu chrupać je jak cukierki, np. polane miodem i posypane czarnuszką, albo przygotować z nich słynne greckie tzatziki ‒ obłędny dip na bazie gęstego jogurtu ‒ lub pyszny letni chłodnik. Można też zrobić z nich domowe ogórki małosolne, gęsto poupychane w szklanym słoju lub glinianym naczyniu, które zwykle znikają tak szybko, że ani się obejrzymy, a już trzeba szykować kolejną partię. Na cokolwiek macie ochotę, sezon ogórkowy uznajemy za otwarty i zachęcamy do kuchennych wariacji na temat ogórka. Pamiętajcie tylko, że ogórki gruntowe obieramy zawsze od jasnego końca do ciemnego, bo inaczej robią się gorzkie.

Uwaga! Młode, surowe ogórki mogą wywołać sensacje żołądkowe, zwłaszcza u osób z delikatnymi żołądkami, a popicie ich wodą może nawet doprowadzić do poważnych sensacji, takich jak skurcze żołądka. Układ pokarmowy znacznie lepiej radzi sobie z ogórkami kiszonymi.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Błyskawiczny chłodnik ogórkowy

Sezon ogórkowy

Lekki i odświeżający ‒ idealny na upały

Składniki (dla 2 osób):
– 6 średnich ogórków gruntowych,
– 1 awokado,
– kilka rzodkiewek,
– ogórek małosolny,
– szczypior,
– koper,
– sól,
– pieprz,
– łyżka soku z cytryny,
– kubek kefiru lub gęstego greckiego jogurtu albo woda (około 200 ml),
– czosnek,
– oliwa z oliwek

Ogórki i awokado obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i zmiksuj z 150 ml wody lub kefiru na aksamitny krem. Posiekaj rzodkiewkę, ogórka małosolnego, koper, szczypior, dodaj do chłodnika i wymieszaj. Możesz wycisnąć do kremu ząbek czosnku. Podawaj schłodzony i skropiony oliwą z oliwek.

Kobieta układa bukiet kwiatów

Tzatziki

Słynny grecki dip do chleba, warzyw i mięs z grilla

Składniki (dla 2 osób):
– kubek gęstego greckiego jogurtu ok. 400 g,
– 300 g ogórków (mogą być wężowe),
– 2‒4 ząbki czosnku,
– oliwa z oliwek,
sól,
– pieprz

Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij namiar wody albo w ręku, albo przez sitko, przełóż do miski. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz, gęsty jogurt i wymieszaj. Polej oliwą z oliwy i udekoruj kilkoma czarnymi oliwkami lub listkami mięty.

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne własnej roboty

Polska duma i klasyk

Składniki:
– 1 kg ogórków gruntowych,
– 2 l przegotowanej i lekko ostudzonej wody,
– 2 łyżki soli,
– gotowy zestaw do kiszenia ogórków (sprzedają go na większości straganów).

Zestaw do kiszenia można też przygotować samodzielnie. Potrzebne będą:
– 1‒2 główki obranego czosnku,
– wiązka kopru z baldachimami,
– obrany korzeń chrzanu,
– liście chrzanu lub porzeczki (opcjonalnie)

W słoju lub glinianym garnku ciasno ułóż ogórki, a pomiędzy nimi poutykaj ząbki czosnku, pokrojony w podłużne paski chrzan, koper i liście. W wodzie rozpuść 2 łyżki soli i zalej całość. Obciąż zawartość słoja kamieniem i przykryj talerzykiem. Po 3 dniach ogórki zmienią kolor z zielonego na żółtawy ‒ to znak, że już są gotowe. Aby ukisiły się szybciej, można je zalać wrzątkiem.


Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.comwww.namastejoga.pl

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?