Przejdź do treści

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Ogórkowe love - co pysznego możemy wyczarować latem z ogórków? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Lato bez ogórków – niemożliwe! Natura dobrze to wymyśliła – to warzywo, które w 96 proc. składa się z wody, serwuje nam w największe upały. Chrupmy je więc ochoczo, bo ogórki świetnie nawadniają i schładzają organizm.

Co kryje się w ogórkach?

Surowe ogórki nie mogą pochwalić się bogactwem witamin. Zawierają niewielkie ilości witaminy C i A, witaminy z grupy B, nieco więcej witaminy K oraz nieduże ilości potasu i magnezu. Inaczej sprawa się ma z ogórkami kiszonymi, gdyż bakterie powstające w procesie kiszenia wytwarzają duże ilości witaminy C, która jako znany przeciwutleniacz świetnie wpływa na cerę i samopoczucie.

Ogórki są też wyjątkowo niskokaloryczne (zaledwie 8 kcal w 100 g!) i pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu, pod warunkiem że są niesolone. Sok z surowych ogórków słynie ze swoich właściwości oczyszczających i odkwaszających organizm, a z kiszonych jest idealny na kaca. Prawdą jest, że nie należy łączyć ogórków z warzywami, które zawierają witaminę C, takimi jak np. pomidor, gdyż zawarty w ogórku enzym askorbinowy natychmiast zniszczy tę witaminę. Niemniej proces kiszenia neutralizuje działanie enzymu i wtedy łączyć można śmiało, bez obaw o ubytek wartości odżywczych.

Jak wykorzystać w kuchni wakacyjną obfitość ogórków? Można po prostu chrupać je jak cukierki, np. polane miodem i posypane czarnuszką, albo przygotować z nich słynne greckie tzatziki ‒ obłędny dip na bazie gęstego jogurtu ‒ lub pyszny letni chłodnik. Można też zrobić z nich domowe ogórki małosolne, gęsto poupychane w szklanym słoju lub glinianym naczyniu, które zwykle znikają tak szybko, że ani się obejrzymy, a już trzeba szykować kolejną partię. Na cokolwiek macie ochotę, sezon ogórkowy uznajemy za otwarty i zachęcamy do kuchennych wariacji na temat ogórka. Pamiętajcie tylko, że ogórki gruntowe obieramy zawsze od jasnego końca do ciemnego, bo inaczej robią się gorzkie.

Uwaga! Młode, surowe ogórki mogą wywołać sensacje żołądkowe, zwłaszcza u osób z delikatnymi żołądkami, a popicie ich wodą może nawet doprowadzić do poważnych sensacji, takich jak skurcze żołądka. Układ pokarmowy znacznie lepiej radzi sobie z ogórkami kiszonymi.

Błyskawiczny chłodnik ogórkowy

Lekki i odświeżający ‒ idealny na upały

Składniki (dla 2 osób):
– 6 średnich ogórków gruntowych,
– 1 awokado,
– kilka rzodkiewek,
– ogórek małosolny,
– szczypior,
– koper,
– sól,
– pieprz,
– łyżka soku z cytryny,
– kubek kefiru lub gęstego greckiego jogurtu albo woda (około 200 ml),
– czosnek,
oliwa z oliwek

Ogórki i awokado obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i zmiksuj z 150 ml wody lub kefiru na aksamitny krem. Posiekaj rzodkiewkę, ogórka małosolnego, koper, szczypior, dodaj do chłodnika i wymieszaj. Możesz wycisnąć do kremu ząbek czosnku. Podawaj schłodzony i skropiony oliwą z oliwek.

Kobieta układa bukiet kwiatów

Tzatziki

Słynny grecki dip do chleba, warzyw i mięs z grilla

Składniki (dla 2 osób):
– kubek gęstego greckiego jogurtu ok. 400 g,
– 300 g ogórków (mogą być wężowe),
– 2‒4 ząbki czosnku,
– oliwa z oliwek,
sól,
– pieprz

Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij namiar wody albo w ręku, albo przez sitko, przełóż do miski. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz, gęsty jogurt i wymieszaj. Polej oliwą z oliwy i udekoruj kilkoma czarnymi oliwkami lub listkami mięty.

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne własnej roboty

Polska duma i klasyk

Składniki:
– 1 kg ogórków gruntowych,
– 2 l przegotowanej i lekko ostudzonej wody,
– 2 łyżki soli,
– gotowy zestaw do kiszenia ogórków (sprzedają go na większości straganów).

Zestaw do kiszenia można też przygotować samodzielnie. Potrzebne będą:
– 1‒2 główki obranego czosnku,
– wiązka kopru z baldachimami,
– obrany korzeń chrzanu,
– liście chrzanu lub porzeczki (opcjonalnie)

W słoju lub glinianym garnku ciasno ułóż ogórki, a pomiędzy nimi poutykaj ząbki czosnku, pokrojony w podłużne paski chrzan, koper i liście. W wodzie rozpuść 2 łyżki soli i zalej całość. Obciąż zawartość słoja kamieniem i przykryj talerzykiem. Po 3 dniach ogórki zmienią kolor z zielonego na żółtawy ‒ to znak, że już są gotowe. Aby ukisiły się szybciej, można je zalać wrzątkiem.


Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.comwww.namastejoga.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety