Razowe gofry z pomarańczami – słodkie i pełne witamin śniadanie na lepszy humor
Gdy na straganach wciąż pustka, a nowalijki już prawie, prawie… ale jeszcze nie, ratujemy się cytrusami. Chociaż one zimą i wczesną wiosną mają jakiś smak. Słodko-kwaśna, soczysta radość na kulinarnej pustyni. Co powiecie na gofry z czerwonymi pomarańczami?
Dlaczego warto jeść czerwone pomarańcze?
Czerwone pomarańcze z natury pełne są witamin i innych składników odżywczych. Jak „zwykła” pomarańcza, jej czerwona odmiana ma dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Są też silnymi przeciwutleniaczami i zawierają potas, który znany jest z dobroczynnego wpływu na nasze serce. Ponadto ich czerwona odmiana dodatkowo dzięki zawartym w czerwonym barwniku antocyjanom stanowi ochronę dla naszego systemu sercowo-naczyniowego.
Jak wykorzystać czerwone pomarańcze w kuchni?
Najlepiej w wersji surowej, gdyż ich smak nie wymaga zbyt wielu ulepszających zabiegów. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się w lekkiej sałatce, w wersji słodkiej dobrze komponują się na przykład z drożdżowym ciastem. Można także przygotować z nich intensywnie czerwoną konfiturę, która charakteryzuje się lekką goryczką.
Pokażę wam, jak świetnie je wykorzystać w wersji śniadaniowej. Proponuję gofry, w większości z mąki pszennej razowej, do tego chudy twaróg z dodatkiem jogurtu naturalnego i waniliowego ekstraktu, a na nich, w wersji nieco grzesznej, karmelizowane czerwone pomarańcze (można zastąpić surowymi).
Razowe gofry z waniliowym twarogiem i karmelizowanymi czerwonymi pomarańczami
Zdjęcie: Śliwka
Składniki na gofry (12 małych porcji):
– 120 g mąki pszennej razowej
– 60 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
– 2 jajka
– 300 ml mleka
– 75 g oleju rzepakowego
– pół łyżeczki soli
– 2 łyżki cukru trzcinowego
Twaróg:
– 400 g chudego twarogu
– 100 g jogurtu naturalnego
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 2 łyżki cukru trzcinowego
Karmelizowane pomarańcze:
– 6 małych czerwonych pomarańczy
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Przygotuj twaróg. Pomieszaj go z jogurtem, ekstraktem i cukrem. Dobrze wymieszaj. Odstaw na bok. Pomarańcze „wyfiletuj”, pozbawiając skórki i błonek. Rozgrzej masło na patelni, dorzuć pomarańcze, w miarę możliwości razem z sokiem, posyp cukrem i smaż kilka minut. Odstaw na bok. W misce pomieszaj wszystkie składniki na gofry i zamieszaj trzepaczką. Wylewaj małe porcje do gofrownicy, a gotowe odkładaj na talerz. Posmaruj gofry twarożkiem i ułóż na nich pomarańcze.
Śliwka – razem z przyjaciółką Tosią prowadzi bloga burczymiwbrzuchu.pl. Uwielbia łączyć smaki, eksperymentować w kuchni, ale przede wszystkim ponad wszystko kocha jeść. Choć na co dzień stara odżywiać się zdrowo, nie ukrywa, że są dni, gdy pozwala sobie na absolutnie nieprzyzwoitą porcję masła.
Polecamy
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?