Przejdź do treści

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Nasza propozycja to świetny pomysł na późne, leniwe śniadanie albo lunch. To pełnowartościowy, sycący posiłek, który da ci mnóstwo energii na resztę dnia. Świetna wiadomość jest taka, że nasze danie jest wegetariańskie. Wzbogaciliśmy je o orientalne przyprawy takie jak kurkuma czy za’atar. Przy wyborze składników zwróć uwagę, aby kupić prawdziwe pieczywo, najlepiej na zakwasie, a sięgając po jajka, zadbaj, aby pochodziły z wolnego wybiegu. Do dzieła!

Ciecierzyca jest jednym z głównych składników naszej propozycji. Nie wybraliśmy jej przez przypadek. Ze względu na swoje wartości odżywcze świetnie może zastąpić białko zwierzęce w diecie wegetariańskiej. Cieciorka, jak większość roślin strączkowych, zawiera mnóstwo białka. Oprócz tego obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz ma dobry wpływ na układ pokarmowy – przyspiesza przemianę materii. Syci na długie godziny. Ze względu na niski indeks glikemiczny z powodzeniem mogą po nią sięgać cukrzycy i osoby będące na diecie odchudzającej. Jest doskonałym źródłem błonnika, żelaza, magnezu, potasu i fosforu. W tych małych, pozornie nieciekawych kulkach znajdują się witaminy z grupy A, C, K czy B6.

Niech żyje cieciorka!

 

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

Kanapki z jajkiem w koszulce / Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (na mniej więcej 8 małych kromek pieczywa):

– jedna duża czerwona papryka
– centymetr papryczki chilli
– jedna puszka ciecierzycy (ok. 230 g)
– jeden duży ząbek czosnku
– dwa–trzy duże pomidory (albo jedną puszkę pomidorów)
– pieczywo na zakwasie
– dymka
– jajka (jedno jajko na jedną kromkę pieczywa)
– garść świeżej mięty
– dwie garści szpinaku
– ser długodojrzewający
– jedna łyżka octu
– woda do ugotowania jajek
– jedna łyżeczka kurkumy
– jedna łyżeczka papryki wędzonej
– jedna łyżeczka papryki słodkiej
– dwie łyżeczki za’ataru
– sól i pieprz do smaku
– dwie łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki keczupu (najlepiej domowego bez cukru i konserwantów) 

Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia papryki w drobną kostkę, postaraj się, aby kostka była wielkości ciecierzycy.

kanapki z jajkiem w koszulce

Zdjęcie: masz.talerz

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż paprykę. Ciecierzycę odcedź – nie wylewaj aquafaby, możesz jej użyć do innego przepisu. Wrzuć na patelnię. Smaż, co jakiś czas mieszając. Pokrój drobno chilli i czosnek, dodaj na patelnię. Wrzuć wszystkie suche przyprawy i całość podsmaż jeszcze przez chwilę. Pomidory pokrój w duże kawałki i wrzuć do reszty składników. Dodaj keczup. Odparuj nadmiar wody. Miętę oraz szpinak porwij w kawałki i wrzuć do dania. Dopraw solą i pieprzem. W wysokim garnku zagotuj wodę. Wlej łyżkę octu. Do małej miseczki wbij jajko. Za pomocą łyżki zrób wir w garnku i z niskiej wysokości delikatnie wlej jajko. Zmniejsz ogień. Po 3 minutach od wlania jajka do wody wyjmij je ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż na ręcznik papierowy. Pieczywo pokrój w kromki

kanapki z jajkiem w koszulce przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Wyłóż na nie ciecierzycę, jajko, posyp startym serem i dymką.

pomysl na sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz

Jedz gorące.

jajko w koszulce

Zdjęcie: masz.talerz


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie