Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania
Małego głoda nie zajadamy kalorycznymi przekąskami, ale stawiamy na pyszny jaglany pudding korzenny. Syci i wspiera układ odpornościowy!
Ziołowe trio na odporność
Przed nami miesiące śniegów i mrozów przeplatanych pluchą, deszczem i niskimi temperaturami. Nasze organizmy szaleją, a my razem z nimi. No bo jak tu sobie poradzić z taką dziwną pogodą? Najlepiej sposobem!
Nie od dziś wiadomo, że naturalnymi wspomagaczami naszej odporności są przyprawy korzenne. Weźmy np. anyż, który w Polsce znany jest już od średniowiecza. Jego surowcem lekarskim są owoce mające działanie antybakteryjne i wykrztuśne. Cynamon to bakerio- i grzybobójczy przyjaciel anyżu, który korzystnie wpływa na nasze trawienie i oddychanie. Goździki, czyli wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, kryją w sobie olejek, który działa jak środek przeciwbólowy. Oprócz tego są również zbawieniem dla naszego układu pokarmowego – pobudzają jego działanie.
Anyżowo-cynamonowo-goździkowe trio doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do piernika. W sycącym puddingu na bazie kaszy jaglanej, mleka roślinnego, banana i kakao również smakuje wyśmienicie. O zaletach kaszy jaglanej napisano już wiele, więc reklamować jej nie trzeba. Takim puddingiem zapewniamy sobie przyzwoitą dawkę witamin i dobroczynnych substancji, które pomogą nam przetrwać pogodowe zawirowania.
Przepis na pudding jaglany z przyprawami korzennymi
Zdjęcie: Olga Kruszewska
Składniki:
– 100 g kaszy jaglanej
– 1 dojrzały banan
– 1/2 szklanki mleka roślinnego
– 1 łyżka kakao
– 2 łyżki syropu z agawy
– odrobina soli
– 2 ziarenka anyżu
– 1 laska cynamonu
– 2 goździki
Przygotowanie:
W moździerzu ucieramy goździki oraz ziarenka anyżu. Na tarce ścieramy odrobinę cynamonu. Przyprawy przekładamy do małej miseczki (będą potrzebne pod koniec). Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku o małych oczkach. Do garnka wlewamy 200 ml wody i dodajemy odrobinę soli, wrzucamy na wrzątek kaszę.
Po 15 minutach, gdy woda wsiąknie w ziarenka, zdejmujemy kaszę z ognia i przykrywamy na kilka minut. Następnie przekładamy do dużej miski. Jeszcze ciepłą kaszę miksujemy blenderem na gładką papkę.
W miseczce rozdrabniamy widelcem banana i dodajemy do wcześniej zblendowanej masy, wrzucamy również łyżkę kakao oraz dodajemy 1/2 szklanki mleka roślinnego. Tak przygotowany pudding przekładamy do miseczek, dekorujemy syropem z agawy i przyprawami korzennymi.
Smacznego!
Olga Kruszewska – z wykształcenia dietetyczka, prowadzi bloga Waniliowa Chmurka, Swoimi przepisami udowadnia, że słodycze wcale nie muszą być niezdrowe.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?