Przejdź do treści

4 powody, dla których warto jeść orzechy włoskie. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Orzechy włoskie
4 powody, dla których warto jeść orzechy włoskie. Sprawdź, czy znasz je wszystkie / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Naukowcy potwierdzili, iż u osób, do których diety włączono orzechy włoskie, wartość ciśnienia krwi została wyregulowana. Jak tłumaczą badacze, to wszystko dzięki tłuszczom nienasyconym, w które są one bardzo bogate. Ale czy orzechy mają zbawienny wpływ tylko na ciśnienie krwi? Zdecydowanie nie! Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je jeść.

Naturalny antyoksydant

Orzech włoski jest bogaty w polifenole, czyli w związki, które mają zbawienny wpływ na całe nasze ciało. Neutralizują one szkodliwe działanie wolnych rodników. Badania naukowe pokazują również, że orzech włoski ma w sobie 9 razy więcej antyoksydantów niż np. brazylijski. Flawonoidy, które też znajdują się w orzechach włoskich, także pełnią funkcję przeciwutleniaczy w organizmie. Działają między innymi przeciwzapalnie.

Pomogą ci zwalczyć stres

Zawarte w orzechach włoskich minerały, takie jak magnez, potas oraz witamina B6 i kwas foliowy, pomagają w łagodzeniu stresu. Kwas lanolinowy, który także znajduje się w tych orzechach, ma zbawienny wpływ na komórki nerwowe. Codzienne ich spożywanie pomoże w bezsenności oraz zniweluje oznaki przemęczenia. Orzechy włoskie regulują także stany depresyjne. Podczas braku koncentracji i spadku sił warto je mieć pod ręką, np. gdy zbliżają się trudne egzaminy czy rozmowa o pracę.

bakalie

Świetnie wpływają na urodę

Orzech włoski może działać na urodę wewnętrznie oraz zewnętrznie. Zawarte w nich miedź oraz cynk mają zbawienny wpływ na cerę tłustą z tendencją do rozszerzonych porów oraz tworzenia się niedoskonałości. Witamina E to świetny antyoksydant, który opóźnia procesy starzenia. Witamina C przywraca skórze gęstość i redukuje przebarwienia.

Z orzechów włoskich można wykonać również płukankę do włosów, której właściwości antybakteryjne pomogą w walce z łupieżem oraz przetłuszczaniem się. Ale uwaga! Nie powinny jej stosować osoby o jasnych włosach, ponieważ może ona je przyciemnić. Z orzechów włoskich można także wykonać maseczki. Sprawdzą się one dla skóry tłustej oraz mieszanej.

 

Nasz mózg nie jest więc w stanie zablokować tego, co narozrabialiśmy w jelicie, a przez to spada nasza odporność

Dzięki nim wzmocnisz odporność

Garść orzechów pozwala na uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na tłuszcze omega-3 oraz omega-6, które odgrywają ważną rolę w ochronie układu limfatycznego. Kwas elagowy, cynk, miedź, które także zawarte są w orzechach włoskich, przyczyniają się do wzmacniania odporności. Regularne ich spożywanie pozwoli na uporanie się z dolegliwościami żołądkowymi oraz obniży tzw. zły cholesterol.

Niezwykle dobroczynne działanie orzechów włoskich zostało docenione także podczas 241. zjazdu American Chemical Society. To podczas tego wydarzenia naukowcy oświadczyli, iż ze wszystkich orzechów najzdrowsze są właśnie orzechy włoskie.

Bibliografia:

1. https://news.scranton.edu/articles/2012/01/Vinson-Walnut-Study.shtml [dostęp: 22.04.2020].
2. Z. Zdrojewicz, E. Starostecka, N. Królikowska, P. Kuźnicki, Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka, „Medycyna rodzinna”, 2015, nr 3, s. 124-130.
3. https://zywienie.abczdrowie.pl/orzechy-wloskie-korzystne-dla-zdrowia [dostęp: 22.04.2020].


Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych Bakal. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wolisz kawę od herbaty? Przeczytaj, zmienisz preferencje

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Rooibos

Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk

Szafran

Szafran – właściwości i zastosowanie

Składniki dla aktywnych

Dziewczyna pije zielony sok

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Chcesz dłużej zachować młodość? Zobacz zatem, co powinno się znaleźć na twoim talerzu

Czerwone winogrona - i nie chorujemy!

Czerwone winogrona – i nie chorujemy!

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol