Przejdź do treści

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Przepis na ciasto na pizzę. Zdrowe, bo razowe Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Przepis na zdrową pizzę? A tak! Pizza razowa jest nie tylko zdrowa, mniej kaloryczna, ale i pyszna. Chrupiąca na brzegach z pewnością skradnie serca i podniebienia wszystkich domowników. Wykorzystaj do niej zdrowe dodatki a wyczarujesz fit kolację o wyjątkowym smaku.

 

Zdrowa pizza razowa

Szukasz przepisu na zdrową pizzę, która skradnie twoje podniebienie? Pizza na cieście razowym to jest to! Myślę tu o cieniutkiej włoskiej pizzy muśniętej sosem pomidorowym, z kilkoma plasterkami grzybów, prosciutto albo garścią rukoli i wiórkami parmezanu. O nieprzeładowanym, delikatnym chrupiącym cieście ozdobionym kilkoma plastrami świeżej mozzarelli. Kiedy nachodzi mnie ochota na pizzę, udaję się do ulubionej pizzerii prowadzonej przez Włocha albo zakasuję rękawy i sama zabieram się do pracy. Sama przygotowuję ciasto na pizzę i sama wybieram najlepsze dodatki – dzięki temu mam pełną kontrolę nad kalorycznością tego przysmaku.

Jak smakuje pizza z ciastem z mąki razowej?

Z pewnością zauważysz różnicę. Pizza na klasycznym spodzie ma bardziej neutralny smak i jest delikatniejsza. Pizza na razowym spodzie ma orzechowy posmak. Wystarczy porównać białe pieczywo z pełnoziarnistym, żeby zrozumieć różnicę.

Jak przygotować zdrowe ciasto na pizzę?

To proste. Wystarczy, że część lub całość zwykłej mąki pszennej zastąpimy mąką razową albo dorzucimy nieco otrębów owsianych czy zarodków pszennych. Tak powstałe ciasto na pizzę jest nieco cięższe niż to ze zwykłej mąki, ale jeśli bardzo cienko je rozwałkujemy, po upieczeniu będzie równie chrupkie co w wersji oryginalnej.

Po nałożeniu warstwy lekkiego sosu pomidorowego wystarczy położyć na ciasto na pizzę tylko 3-4 cieniutkie plastry mozzarelli. Kwadrans później pyszna, zdrowa pizza jest już gotowa! Przed podaniem posypuję ją jeszcze świeżymi listkami bazylii.

pizza z awokado

Przepis na zdrową pizzę. Pizza Margerita na razowym spodzie

Ciasto na pizzę – składniki. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Ciasto (na 2 cienkie placki):

  • 150 g zwykłej mąki pszennej,
  • 100 g mąki pszennej graham (typ 1850 – można zastąpić razową),
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy

Sos:

  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • 1 mała cebula, drobno posiekana,
  • 1 łyżka mieszanki suszonych ziół: oregano, bazylii, tymianku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • ½ łyżeczki brązowego cukru,
  • 1 kulka mozzarelli, pokrojona w cienkie plasterki,
  • garść listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na pizzę: drożdże mieszamy z cukrem i 1 łyżką mąki w połowie ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy mąki i sól, wlewamy wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Gdy składniki ciasta się połączą, przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez kwadrans. Następnie przekładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto na pizzę dzielimy na dwie części, obsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na dwa cienkie placki i układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, chwilę ją podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki (z sokiem), zioła, cukier, sól i pieprz. Podsmażamy pomidory aż do uzyskania dość gęstego sosu.

Wyrośnięte pizze smarujemy lekko schłodzonym sosem pomidorowym i układamy na nich mozzarellę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 st. C (a jeśli nasz piekarnik ma większą temperaturę grzania, ustawiamy ją – im goręcej, tym lepiej). Pizze pieczemy przez ok. 11-13 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy listkami świeżej bazylii i podajemy. Pycha!


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze