Przejdź do treści

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Przepis na ciasto na pizzę. Zdrowe, bo razowe Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Przepis na zdrową pizzę? A tak! Pizza razowa jest nie tylko zdrowa, mniej kaloryczna, ale i pyszna. Chrupiąca na brzegach z pewnością skradnie serca i podniebienia wszystkich domowników. Wykorzystaj do niej zdrowe dodatki a wyczarujesz fit kolację o wyjątkowym smaku.

 

Zdrowa pizza razowa

Szukasz przepisu na zdrową pizzę, która skradnie twoje podniebienie? Pizza na cieście razowym to jest to! Myślę tu o cieniutkiej włoskiej pizzy muśniętej sosem pomidorowym, z kilkoma plasterkami grzybów, prosciutto albo garścią rukoli i wiórkami parmezanu. O nieprzeładowanym, delikatnym chrupiącym cieście ozdobionym kilkoma plastrami świeżej mozzarelli. Kiedy nachodzi mnie ochota na pizzę, udaję się do ulubionej pizzerii prowadzonej przez Włocha albo zakasuję rękawy i sama zabieram się do pracy. Sama przygotowuję ciasto na pizzę i sama wybieram najlepsze dodatki – dzięki temu mam pełną kontrolę nad kalorycznością tego przysmaku.

Jak smakuje pizza z ciastem z mąki razowej?

Z pewnością zauważysz różnicę. Pizza na klasycznym spodzie ma bardziej neutralny smak i jest delikatniejsza. Pizza na razowym spodzie ma orzechowy posmak. Wystarczy porównać białe pieczywo z pełnoziarnistym, żeby zrozumieć różnicę.

Jak przygotować zdrowe ciasto na pizzę?

To proste. Wystarczy, że część lub całość zwykłej mąki pszennej zastąpimy mąką razową albo dorzucimy nieco otrębów owsianych czy zarodków pszennych. Tak powstałe ciasto na pizzę jest nieco cięższe niż to ze zwykłej mąki, ale jeśli bardzo cienko je rozwałkujemy, po upieczeniu będzie równie chrupkie co w wersji oryginalnej.

Po nałożeniu warstwy lekkiego sosu pomidorowego wystarczy położyć na ciasto na pizzę tylko 3-4 cieniutkie plastry mozzarelli. Kwadrans później pyszna, zdrowa pizza jest już gotowa! Przed podaniem posypuję ją jeszcze świeżymi listkami bazylii.

pizza z awokado

Przepis na zdrową pizzę. Pizza Margerita na razowym spodzie

ciasto na pizze

Ciasto na pizzę – składniki. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Ciasto (na 2 cienkie placki):

  • 150 g zwykłej mąki pszennej,
  • 100 g mąki pszennej graham (typ 1850 – można zastąpić razową),
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy

Sos:

  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • 1 mała cebula, drobno posiekana,
  • 1 łyżka mieszanki suszonych ziół: oregano, bazylii, tymianku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • ½ łyżeczki brązowego cukru,
  • 1 kulka mozzarelli, pokrojona w cienkie plasterki,
  • garść listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na pizzę: drożdże mieszamy z cukrem i 1 łyżką mąki w połowie ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy mąki i sól, wlewamy wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Gdy składniki ciasta się połączą, przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez kwadrans. Następnie przekładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto na pizzę dzielimy na dwie części, obsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na dwa cienkie placki i układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, chwilę ją podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki (z sokiem), zioła, cukier, sól i pieprz. Podsmażamy pomidory aż do uzyskania dość gęstego sosu.

Wyrośnięte pizze smarujemy lekko schłodzonym sosem pomidorowym i układamy na nich mozzarellę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 st. C (a jeśli nasz piekarnik ma większą temperaturę grzania, ustawiamy ją – im goręcej, tym lepiej). Pizze pieczemy przez ok. 11-13 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy listkami świeżej bazylii i podajemy. Pycha!


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado