3 min.
Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Mała, czerwona i naprawdę kwaśna. Taka jest właśnie żurawina. To jeden z najzdrowszych dla nas owoców, ale jednak wciąż nie tak popularny jak na to zasługuje. Minipizze z kwaskowatą żurawiną, delikatnym camembertem i aromatycznym rozmarynem to doskonały i ciekawy sposób na te pyszne owoce.
Owoce żurawiny to prawdziwe bomby witaminowe. Znajdziemy w nich pokaźne ilości witaminy C, a także witaminy B1, B2, B6 oraz E. Poza tym są źródłem błonnika oraz, między innymi, potasu, żelaza i wapnia. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym żurawina jest powszechnie stosowana w walce z infekcjami układu moczowego. Ponadto bogata jest w przeciwutleniacze, więc jej regularne spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Warto także włączyć ją do diet odchudzających, gdyż pomaga oczyścić organizm z toksyn i korzystnie wpływa na przemianę materii.
Żurawina często ląduje na talerzu w postaci dodatku do mięs. Bardzo dobrze czuje się też w towarzystwie serów, a w duecie z camembertem to prawdziwa klasyka. Właśnie to połączenie chcę wam dzisiaj zaproponować. Co powiecie na minipizze z kwaskowatą żurawiną, delikatnym camembertem i aromatycznym rozmarynem?
Minipizze z żurawiną i camembertem

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Składniki na ciasto:
– 300 g mąki pszennej,
– 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
– ½ łyżeczki cukru,
– 2 łyżeczki suchych drożdży,
– 1 łyżeczka soli,
– 4 łyżki oliwy z oliwek,
– 200 ml ciepłej wody.
Dodatki:
– 200 g świeżej żurawiny,
– 1 cebula,
– 3 łyżki oleju roślinnego,
– 2 łyżki octu balsamicznego,
– 2 łyżki miodu,
– sól i pieprz do smaku,
– 2 gałązki świeżego rozmarynu,
– 150 g sera camembert.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Łączymy ze sobą obie mąki. Dodajemy sól, cukier i drożdże. Wlewamy oliwę i mieszamy. Powoli wlewamy ciepłą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już zwarte, wyrabiamy je ok. 3-4 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie żurawiny. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy ocet balsamiczny. Umytą żurawinę dodajemy na patelnię do zeszklonej cebuli. Polewamy miodem i smażymy na średnim ogniu aż zmięknie i rozpadnie się. Dodajemy listki rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 małych kawałków. Z każdego robimy placek o grubości ok. 0,5 cm. Można też zrobić jedną dużą pizzę. Podpiekamy spody przez 6-7 minut. Wykładamy na nie żurawinę. Camembert kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Pieczemy jeszcze 4-5 minut, aż ser się rozpuści.
Gosia Łaniak – absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022