Przejdź do treści

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

minipizze z żurawiną
Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić
Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
Śniadaniowa miska zdrowia
Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”

Mała, czerwona i naprawdę kwaśna. Taka jest właśnie żurawina. To jeden z najzdrowszych dla nas owoców, ale jednak wciąż nie tak popularny jak na to zasługuje. Minipizze z kwaskowatą żurawiną, delikatnym camembertem i aromatycznym rozmarynem to doskonały i ciekawy sposób na te pyszne owoce.

Owoce żurawiny to prawdziwe bomby witaminowe. Znajdziemy w nich pokaźne ilości witaminy C, a także witaminy B1, B2, B6 oraz E. Poza tym są źródłem błonnika oraz, między innymi, potasu, żelaza i wapnia. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym żurawina jest powszechnie stosowana w walce z infekcjami układu moczowego. Ponadto bogata jest w przeciwutleniacze, więc jej regularne spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Warto także włączyć ją do diet odchudzających, gdyż pomaga oczyścić organizm z toksyn i korzystnie wpływa na przemianę materii.

Żurawina często ląduje na talerzu w postaci dodatku do mięs. Bardzo dobrze czuje się też w towarzystwie serów, a w duecie z camembertem to prawdziwa klasyka. Właśnie to połączenie chcę wam dzisiaj zaproponować. Co powiecie na minipizze z kwaskowatą żurawiną, delikatnym camembertem i aromatycznym rozmarynem?

Pizza ze szparagami

Minipizze z żurawiną i camembertem

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Składniki na ciasto:

– 300 g mąki pszennej,
– 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
– ½ łyżeczki cukru,
– 2 łyżeczki suchych drożdży,
– 1 łyżeczka soli,
– 4 łyżki oliwy z oliwek,
– 200 ml ciepłej wod
y.

Dodatki:

– 200 g świeżej żurawiny,
– 1 cebula,
– 3 łyżki oleju roślinnego,
– 2 łyżki octu balsamicznego,
– 2 łyżki miodu,
– sól i pieprz do smaku,
– 2 gałązki świeżego rozmarynu,
– 150 g sera camembert.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Łączymy ze sobą obie mąki. Dodajemy sól, cukier i drożdże. Wlewamy oliwę i mieszamy. Powoli wlewamy ciepłą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już zwarte, wyrabiamy je ok. 3-4 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie żurawiny. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy ocet balsamiczny. Umytą żurawinę dodajemy na patelnię do zeszklonej cebuli. Polewamy miodem i smażymy na średnim ogniu aż zmięknie i rozpadnie się. Dodajemy listki rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 małych kawałków. Z każdego robimy placek o grubości ok. 0,5 cm. Można też zrobić jedną dużą pizzę. Podpiekamy spody przez 6-7 minut. Wykładamy na nie żurawinę. Camembert kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Pieczemy jeszcze 4-5 minut, aż ser się rozpuści.


Gosia Łaniak – absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu