Przejdź do treści

4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni!

4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni!
4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni! Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Najlepiej byłoby oczywiście w ogóle zrezygnować ze smażenia, bo to jedna z najmniej zdrowych metod przyrządzania posiłków. Jeśli jednak nie jesteś w stanie oprzeć się naleśnikom czy jajecznicy na śniadanie, zobacz, jakich zasad przestrzegać, by smażyć bezpiecznie.

 

Smaż na patelni dobrej jakości

Zacznij od przeglądu sprzętu, którego używasz. Patelnie o podrapanej powierzchni najlepiej… wyrzucić. Dostępne dziś patelnie mają zazwyczaj powłokę non stick, która gwarantuje, że potrawy nie przywierają do dna. Takie patelnie są jednak szczególnie narażone na uszkodzenie. Może ono powstać, jeśli do przewracania potrawy używasz metalowych sztućców. Najlepiej używać narzędzi drewnianych lub z tworzywa przeznaczonego do tego celu. Uszkodzenia mogą powstać też wtedy, gdy myjesz patelnię zbyt ostrym zmywakiem. Patelni nie wolno również przegrzewać, bo wtedy nietrudno o uszkodzenia jej powierzchni. Jeśli masz tendencje do zapominania o naczyniu, które jest na rozgrzanej kuchence, to lepiej zaopatrz się w patelnię o grubym dnie. Używaj naczyń bezpiecznych dla zdrowia – niezawierających związków takich jak PFOA, związków metali ciężkich czy niklu, które mogą się uwalniać pod wpływem wysokiej temperatury.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kobieta smażąca jedzenie

Używaj odpowiedniego tłuszczu

Najbardziej odporne na działanie wysokich temperatur są tłuszcze, które w składzie mają nasycone kwasy tłuszczowe i wysoki punkt dymienia. Na czym smażyć? Temat omówiliśmy bardzo dokładnie tutaj.

Oprócz doboru odpowiedniego tłuszczu jest jeszcze jedna ważna zasada: nie smaż ponownie na raz użytym tłuszczu. Zapamiętaj raz na zawsze: raz użyty tłuszcz wylej. Nie nadaje się on do ponownego smażenia. Podczas smażenia w tłuszczu dochodzi do nieodwracalnych zmian, których wynikiem jest powstanie niekorzystnych dla zdrowia związków. A więc smażąc ponownie na raz użytym tłuszczu, wzbogacisz swoje potrawy właśnie w te związki.

schabowy

Smaż na gorącym tłuszczu, krótko i bez dymu!

Jeśli smażysz, to zawsze smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Unikniesz nadmiernego wniknięcia tłuszczu do potrawy oraz skrócisz czas, w którym będzie ona gotowa.

Nie należy ogrzewać tłuszczu do temperatury powodującej pojawienie się dymu – wówczas powstają w dużych ilościach szkodliwe dla nas związki (np. rakotwórcza akroleina). Poza tym smaż najkrócej, jak to możliwe. Pamiętaj, że przedłużanie czasu smażenia prowadzi do powstania jeszcze większej ilości niekorzystnych substancji. Poza tym wtedy nietrudno o przypalenie potrawy.

 

Milena Nosek

Usmażone produkty zjedz z sałatką

Dotyczy to głównie produktów, które zawierają dużą ilość białka zwierzęcego (mięso, ryby). Podczas smażenia powstaje akryloamid, związek, który ma działanie kancerogenne. To działanie możesz zminimalizować, zjadając równocześnie solidną dawkę antyoksydantów, które znajdziesz w warzywach i owocach. Dlatego zawsze smażone mięso czy rybę jedz w towarzystwie surówki lub sałatki, np. kiszonej kapusty, pomidorów z cebulką lub innych.

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

Zaskakujące fakty o czekoladzie. Sprawdź, czego jeszcze o niej nie wiedziałaś

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Zupa marchewkowa

Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą. Sprawdź przepis

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Sok z pigwy – syrop, właściwości, zastosowanie

Jesteś ciągle zmęczona? Sprawdź, co warto wprowadzić do swojej diety, żeby odzyskać energię

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×