Przejdź do treści

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nie oszukujmy się – otręby, choć są bardzo zdrowe, nie dostarczą naszym podniebieniom wyrafinowanych doznań smakowych. Ale jeśli muffinki z otrębami podkręcimy kokosem i bananem, zaś dopełnimy wanilią – wtedy zaczyna się rozmowa o nie tylko zdrowej, ale i przepysznej przekąsce.

Nigdzie indziej nie znajdziecie tak wielkich pokładów naturalnego, taniego i niezawodnego wspomagacza metabolizmu – błonnika – jak w otrębach.  Po co nam błonnik? Wydawać by się mogło, że skoro nie jest trawiony przez nasze enzymy, jego obecność w diecie jest całkowicie zbędna. Nic bardziej mylnego! Jako że pochłania duże ilości wody, pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości, oraz zmusza jelita do szybszej pracy. Jest dosyć egoistyczny, co działa na naszą korzyść, bo poza wodą wchłania też zły cholesterol, trójglicerydy oraz substancje toksyczne i zbędne dla organizmu. Najwięcej błonnika mają otręby pszenne (aż 43 na 100 g). Nieco mniej, choć nadal sporo (ok. 39 g) błonnika zawierają otręby żytnie. Otręby owsiane dostarczają go najmniej, gdyż „jedynie” 10 g w 100 g. Mimo to właśnie one uważane są za najzdrowsze. Dlaczego? Błonnik owsiany różni się od pozostałych – zaliczamy go do beta-glukanów, włókien rozpuszczalnych w wodzie. Tworzy lepkie żele oblepiające błony śluzowe naszych jelit, a więc jest naturalną barierą zmniejszającą wchłanianie toksyn i złego cholesterolu. Jest też naturalnym prebiotykiem – karmi pożyteczne bakterie zamieszkujące nasze jelita.

Czy otręby można przedawkować? Niestety tak. Zbyt duża ilość błonnika może zatkać jelito i (paradoksalnie) doprowadzić do wzdęć i zaparć. Pamiętaj, by otręby wprowadzać do diety stopniowo. Dosypuj je ukradkiem (nie przekraczając dziennej maksymalnej ilości 3 łyżek dziennie) do jogurtu, porannej owsianki, sosów… albo upiecz pyszne muffinki!

 

Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

przepis-na-otrebowe-muffiny

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl

Składniki (na ok. 10 muffinek):

– 1 i 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych
– 1/2 szklanki wiórków kokosowych
– 1/3 szklanki otrębów owsianych
– 1 rozgnieciony widelcem banan
– 2 jajka
– 2/3 szklanki drobnego cukru brązowego lub ksylitolu
– 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
– 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Nadzienie:

– 150 g serka mascarpone
– 1/3 szklanki mleka kokosowego lub jogurtu greckiego
– kilka kropel ekstraktu waniliowego
– cukier waniliowy / ksylitol, do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, wiórki kokosowe, otręby, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. W drugiej misce łączymy jajka z bananem, mlekiem kokosowym i olejem kokosowym.

Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy delikatnie dużą łyżką lub silikonową szpatułką tylko do połączenia składników (otrzymane ciasto będzie dość gęste – jeśli jest zbyt gęste możemy dodać więcej jogurtu lub np. mleko). Ciasto przekładamy do papilotek lub silikonowych foremek (do 3/4 wysokości). Posypujemy dodatkową ilością wiórków kokosowych. Pieczemy przez około 20-25 minut (ważne by ich nie przepiec – wyjdą wtedy suche w środku!).

W miseczce łączymy mascarpone z jogurtem, dosładzamy do smaku. Upieczone muffiny kroimy na pół i przekładamy kremem. Gotowe!

 

Marta Winiarska – pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Przyszła Pani Doktor, a może przy okazji i szefowa kuchni? Od kilkunastu miesięcy – najszczęśliwsza na świecie mama bloga kulinarnego eateasy.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?