Przejdź do treści

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Nie oszukujmy się – otręby, choć są bardzo zdrowe, nie dostarczą naszym podniebieniom wyrafinowanych doznań smakowych. Ale jeśli muffinki z otrębami podkręcimy kokosem i bananem, zaś dopełnimy wanilią – wtedy zaczyna się rozmowa o nie tylko zdrowej, ale i przepysznej przekąsce.

Nigdzie indziej nie znajdziecie tak wielkich pokładów naturalnego, taniego i niezawodnego wspomagacza metabolizmu – błonnika – jak w otrębach.  Po co nam błonnik? Wydawać by się mogło, że skoro nie jest trawiony przez nasze enzymy, jego obecność w diecie jest całkowicie zbędna. Nic bardziej mylnego! Jako że pochłania duże ilości wody, pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości, oraz zmusza jelita do szybszej pracy. Jest dosyć egoistyczny, co działa na naszą korzyść, bo poza wodą wchłania też zły cholesterol, trójglicerydy oraz substancje toksyczne i zbędne dla organizmu. Najwięcej błonnika mają otręby pszenne (aż 43 na 100 g). Nieco mniej, choć nadal sporo (ok. 39 g) błonnika zawierają otręby żytnie. Otręby owsiane dostarczają go najmniej, gdyż „jedynie” 10 g w 100 g. Mimo to właśnie one uważane są za najzdrowsze. Dlaczego? Błonnik owsiany różni się od pozostałych – zaliczamy go do beta-glukanów, włókien rozpuszczalnych w wodzie. Tworzy lepkie żele oblepiające błony śluzowe naszych jelit, a więc jest naturalną barierą zmniejszającą wchłanianie toksyn i złego cholesterolu. Jest też naturalnym prebiotykiem – karmi pożyteczne bakterie zamieszkujące nasze jelita.

Czy otręby można przedawkować? Niestety tak. Zbyt duża ilość błonnika może zatkać jelito i (paradoksalnie) doprowadzić do wzdęć i zaparć. Pamiętaj, by otręby wprowadzać do diety stopniowo. Dosypuj je ukradkiem (nie przekraczając dziennej maksymalnej ilości 3 łyżek dziennie) do jogurtu, porannej owsianki, sosów… albo upiecz pyszne muffinki!

 

Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl

Składniki (na ok. 10 muffinek):

– 1 i 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych
– 1/2 szklanki wiórków kokosowych
– 1/3 szklanki otrębów owsianych
– 1 rozgnieciony widelcem banan
– 2 jajka
– 2/3 szklanki drobnego cukru brązowego lub ksylitolu
– 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
– 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Nadzienie:

– 150 g serka mascarpone
– 1/3 szklanki mleka kokosowego lub jogurtu greckiego
– kilka kropel ekstraktu waniliowego
– cukier waniliowy / ksylitol, do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, wiórki kokosowe, otręby, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. W drugiej misce łączymy jajka z bananem, mlekiem kokosowym i olejem kokosowym.

Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy delikatnie dużą łyżką lub silikonową szpatułką tylko do połączenia składników (otrzymane ciasto będzie dość gęste – jeśli jest zbyt gęste możemy dodać więcej jogurtu lub np. mleko). Ciasto przekładamy do papilotek lub silikonowych foremek (do 3/4 wysokości). Posypujemy dodatkową ilością wiórków kokosowych. Pieczemy przez około 20-25 minut (ważne by ich nie przepiec – wyjdą wtedy suche w środku!).

W miseczce łączymy mascarpone z jogurtem, dosładzamy do smaku. Upieczone muffiny kroimy na pół i przekładamy kremem. Gotowe!

 

Marta Winiarska – pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Przyszła Pani Doktor, a może przy okazji i szefowa kuchni? Od kilkunastu miesięcy – najszczęśliwsza na świecie mama bloga kulinarnego eateasy.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie